VIDEO Buknuo požar ogromne zgrade u Kini, 15 mrtvih. Krenuo od električnih bicikala?

Petnaest ljudi je poginulo, a više od 40 ozlijeđeno u požaru koji je zahvatio stambenu zgradu u istočnoj Kini, priopćile su lokalne vlasti. Snimke na društvenim mrežama prikazuju plamen i oblake crnog dima koji gutaju nekoliko katova nebodera u gradu Nanjingu.

Dužnosnici su rekli da je požar izbio na prvom katu zgrade, gdje su bili pohranjeni električni bicikli, no konkretan uzrok požara ostaje pod istragom. Zgrada se nalazi u četvrti Yuhuatai u Nanjingu, gradu s više od osam milijuna stanovnika koji se nalazi oko 260 km sjeverozapadno od Šangaja.

 

Požari u Kini česti

Ekipe hitne službe prvi put su primile dojavu o požaru u petak u 04:40 po lokalnom vremenu, rekli su dužnosnici u danas ujutro. Dvadeset pet vatrogasnih vozila i 130 vatrogasaca poslano je na intervenciju, a 06:00 sati požar je ugašen. Operacija potrage i spašavanja završila je oko 14:00 sati.

Od 44 ozlijeđene osobe poslane u bolnicu na liječenje, jedna je u kritičnom stanju, a druga teško ozlijeđena, rekli su dužnosnici. Na konferenciji za novinare, gradonačelnik Nanjinga Chen Zhichang izrazio je sućut i isprike obiteljima žrtava.

Fotografije nebodera iz zraka objavljene jučer nakon što je požar ugašen pokazuju neke stanove duž cijele zgrade sa zacrnjelim pročeljima.

Požari i druge smrtonosne nesreće često se događaju u Kini zbog slabog provođenja sigurnosnih standarda. Nedavni niz smrtonosnih požara diljem zemlje potaknuo je predsjednika Xi Jinpinga da prošlog mjeseca pozove na "duboko promišljanje" i veće napore da se "obuzda česta pojava sigurnosnih nesreća".

Pročitajte više