Video - Centar Zagreba na rubu incidenta: Borci za Varšavsku sutra blokiraju kamione

AKTIVISTI su nakon prosvjeda ispred središnjica SDP-a i HDZ-a krenuli ponovno u Varšavsku. Nakon dolaska u Varšavsku, prosvjednici su tražili da ih policajci puste u ulicu kako bi nastavili svoj prosvjed. Jake snage Tomislava Karamarka su to odbile učiniti. Tada su se građani odlučili za drugu taktiku te su blokirali promet uz povike policajcima da su "sluge". Promet Zelenim valom u smjeru istoka je bio blokiran, a nije vozilo niti Gundulićevom ulicom.

Nakon što su neko vrijeme sjedili na raskršću, aktivisti su odlučili krenuti prema Varšavskoj. Prije nego što su krenuli Tomislav Tomašević je predložio da se sutra opet blokira Zeleni val i krene na kamione, no aktivisti nisu željeli čekati sutra te su krenuli u proboj.

Plastična boce poletjela prema policajcima

Prosvjednici su sjeli na cestu kod Varšavske te prihvatili prijedlog Teodora Celakoskog da se raziđu kućama. Dogovoreno je i da se sutra (u subotu) u 19 sati pokušaju blokirati kamioni, a Celakoski je zatražio od prosvjednika da pokušaju dovesti što više ljudi. U jednom trenutku su aktivisti pokušali srušiti ogradu kod Varšavske, no sa pokušajem su prekinuli kada ih je upozorila policija. Dogodio se još jedan incident kada je netko od prosvjednika na policajce bacio plastičnu bocu.

Glumica Urša Raukar kazala je za Index kako su se prosvjednici mirno razišli, ali je najavila i bučan prosvjed sutra u 19 sati. "Prosvjed će se održati na raskršću između Gundulićeve i Masarykove. Pozivamo sve da sa sobom ponesu bučne predmete; razne instrumente, lonce i druge stvari", kazala je za Index Urša Raukar.

"Lažovi! Lažovi"

Na početku prosvjeda, oko 18 sati, predsjednik SDP-a zaradio je vatreni doček prosvjednika koji se bore za Varšavsku ulicu te je izviždan, a vikali su mu i da je lažov. Ispred središnjice SDP-a se popodne okupilo nekoliko stotina prosvjednika koji se bune protiv gradske politike vladajućeg SDP-a u vezi s devastacijom Varšavske ulice od strane Tomislava Horvatinčića.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović se u jednom trenutku pojavio pred prosvjednicima te zaradio salve zvižduka. "Lažovi! Lažovi!" orilo se Iblerovim trgom kada je onuda prošao predsjednik SDP-a Milanović.

Iako se tijekom dana najavljivalo kako će SDP-ovci pozvati predstavnike prosvjednika na razgovor, taj susret neće biti upriličen jer prosvjednici ne žele razgovarati, već su došli prosvjedovati. Da se razgovori neće dogoditi potvrdio nam je i Teodor Celakoski iz Prava na grad. "Nećemo razgovarati sa SDP-ovcima", kazao je za Index Teodor Celakoski te dodao kako ne žele da na njima skupljaju jeftine političke bodove.

"Zamjerate nam s pravom"

Uz Milanovića su na Iblerov trg izašli i predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić te predsjednik Gradske skupštine Boris Šprem. Uz povike "lažovi", prosvjednici su ih nazvali i lopovima. Prosvjednici su od Milanovića tražili i ostavku zato što je "on na čelu grada". Branio se kako su nekoliko puta pozvali udruge na razgovore, ali su ih one odbile.

Milanović je pokušao razgovarati s glumcima Vilijem Matulom, Uršom Raukar i akademskim slikarom Perom Mrnarevićem, no nije mogao doći do riječi. Vili Matula je kazao Milanoviću da nije glumac pa da ima takav smiješak, na što mu je Milanović odgovorio da ovo nije kazalište. Mrnarević mu je u jednom trenutku rekao da su "oni dosta pričali, a da je sada vrijeme da ih slušaju". Prvi SDP-ovac je ubrzo shvatio kako ništa neće uspjeti reći te se oprostio uz riječi "Ako nam nešto zamjerate, zamjerate nam s pravom. Želimo vam svu sreću".

Ako se ne prekinu radovi, treba prestati plaćati račune Holdingu

Prosvjednici su pročitali proglas "Ne damo Varšavsku", koji su ostavili pred vratima SDP-a. Tomislav Tomašević iz Zelene akcije kazao je kako su i HDZ i SDP suodgovorni za situaciju u Varšavskoj.

"Hvala i prosvjednicima na balkonima, a što se tiče Bandića, kod njega smo već bili i tražili njegovu smjenu. SDP-ova vlast omogućila je izgradnju garaže u Varšavskoj. Mijenjao se ne samo GUP, nego i uređenje cijelog bloka. Dizanjem ruke dali su podršku Bandiću i ne mogu pobjeći od odgovornosti ", kazao je Tomašević i dodao da traže da se obustave radovi u Varšavskoj, u kojima sudjeluju poduzeća iz Holdinga.

Tomašević je kazao da je jedan građanin predložio da, ako radovi ne stanu, ljudi prestanu plaćati račune Holdingu. Prosvjednici su na spomen ministra unutarnjih poslova Karamarka vikali ostavka. Glumica Urša Raukar je u govoru istaknula kako su i HDZ i SDP odgovorni za "svinjariju u gradu Zagrebu". I ovaj prosvjed su pratile jake snage MUP-a koje su SDP-ovci zamolili da se maknu od prosvjednika. Incidenata s policijom nije bilo.

Traže smjenu Matulović Dropulić i Karamarka

Prosvjednici su tada krenuli prema obližnjem Trgu žrtava fašizma gdje stoluje HDZ. Sa sobom su donijeli dvije ograde - jednu su ostavili pred SDP-om, dok će druga završiti pred HDZ-ovom središnjicom. Nakon dolaska na Trg žrtava fašizma prosvjednici su zatražili da im se netko iz HDZ-a obrati, no to se nije dogodilo. Očito su HDZ-ovci naučili lekciju od Zorana Milanovića. Prilaz HDZ-ovoj središnjici je prosvjednicima bio onemogućen.

Pred HDZ-om su zatražili smjenu ministrice graditeljstva Marine Matulović Dropulić i ministra policije Tomislava Karamarka. Na spominjanje njihovih imena masa je povikala "mafija", "mafija". Naglasili su kako hrvatska policija nije privatna te se njezini čelnici ne bi trebali sastajati s Horvatinčićem.

"Dropulićka je imala svoje prste i u devastaciji Cvjetnog trga"

"Dropulićka nije ministrica graditeljstva i zaštite okoliša, ona je ministrica zaštite graditeljstva i to je posve jasno zbog čega. Nigdje u svijetu ne postoji to da jedna ministrica graditeljstva može biti i većinski dioničar jedne građevinske tvrtke. Ona je svoje prste imala 1997. godine u prvoj devastaciji Cvjetnog trga", kazao je na Trgu žrtava fašizma Tomašević i pozvao sve koji imaju crvene vrpce oko ruke da ih dignu u zrak. Nakon završetka prosvjeda okupljeni građani su odlučili ponovno krenuti prema Varšavskoj ulici.

"Politika SDP-a u gradu Zagrebu i HDZ-a na nacionalnoj razini proteklih godina dovele su do današnje situacije u Varšavskoj ulici i paralize funkcioniranja institucija, stoga današnjim prosvjedom želimo ukazati na odgovornost ovih dviju stranaka i uputiti im zahtjeve za rješavanjem nastale situacije", priopćili su aktivisti.

Osvrnuli su se i na jučerašnja sramna uhićenja prosvjednika. "U Varšavskoj je još jednom ponižena demokracija - brutalno, bezobzirno, bezrazložno", stoji u priopćenju Zelene liste te se dodaje kako su građani samo mirno prosvjedovali protiv uzurpacije pješačke zone "koja ne pripada ni Horvatinčiću ni gradonačelniku Bandiću - već građanima!"

Pročitajte više