VIDEO Cesare odveden u tajnosti, prosvjednici bijesni

Foto: Pixsell/Miranda Cikotic

PROSVJED je na Pujankama počeo jutros sa znatno manjim brojem sudionika nego prije godinu dana kada je bio prvi pokušaj odvođenja dječaka ocu u Italiju. Sudionici prosvjeda su se podijelili u dvije skupine i dio njih zatvorio je izlaz s ceste. Sat i pol vremena nakon dogovorene ovrhe iz stana su izašli sudski službenici, ovrhovoditelj, a s njima je bio i talijanski konzul, otac i baka dječaka, te odvjetnici.

Odvođenje iznimno stresno za sve

Susjedi kažu kako je Cesareovo odvođenje bilo strašno i stresno jer je dječak vikao, bilo je toliko očito kako ne želi da ga odvajaju od majke. Susjedi malenog Cesarea kažu da je prilikom njegovog odvođenja plakao cijeli ulaz, a nakon što je na silu uguran u automobil kolona vozila je krenula preko zemljanog dijela i izišla na četverotračnu brzu cestu kojom se izlazi iz Splita.

Kada su prosvjednici shvatili da im je dječak doslovno odveden iza leđa, sjurili su na drugu stranu i izišli na brzu cestu koju su uspjeli blokirati nekoliko minuta sve dok ih policija nije makla i dok nisu shvatili da je za tako nešto prekasno jer je automobil s dječakom otišao.

Djedu Cesarea pozlilo

Zbog te je situacije pozlilo ocu Nine Kuluz, ali i Nini koju su odveli u stan, a njenog oca kolima Hitne medicinske pomoći u bolnicu. Osim njih jedan je prosvjednik, inače osoba s invaliditetom, pala, pa je i tu morala intervenirati liječnička ekipa. Odvjetnik Nine Kuluz Mišo Živaljić je nakon ovrhe ustvrdio da u Hrvatskoj nismo dorasli zaštiti dječjih i ljudskih prava, kao i da nema kvalitetnog ovršnog i obiteljskog zakon kao ni Pravilnika o provođenju ovrhe.

"Djeca nisu putni koferi, a niti slične pokretnine što u našem zakonodavstvu još jesu. Prihvatili smo EU, a zadržali zakone iz doba Mletačke Republike. Sramimo se danas svi zbog jednog dječaka koji nije želio otići tamo gdje ga vode, ali ga nitko nije mogao čuti", kazao je Živaljić. 

Okupljanje je bilo prijavljeno policiji

Glasnogovornica splitske policije Antonela Lolić rekla je da su danas pružali pomoć u izvršenju odluke, te da je održano javno okupljanje bilo prijavljeno policiji. "U jednom trenutku su prosvjednici izašli na cestu s namjerom da je blokiraju, a policajci su reagirali na najblaži mogući način i niti u jednom trenutku nisu primijenili silu. Vodili su se načelom razmjernosti i koristili najblaža sredstva da bi cestu pustili u promet", zaključila je Lolić.

Tijek događaja iz minute u minutu:

10:55 Policajci odvode tetu malog Cesarea Vanju Kuluz. Privedena je zbog neovlaštenog snimanja. 

10:45 Prosvjednici se pomalo razilaze. 

10:35 Doznajemo da je maleni Cesare tajno odveden drugim putem kako bi ovršitelji izbjegli prosvjednike. U isto vrijeme, u masi prosvjednika čuju se povici i psovke. "Poserem vam se na pravni sustav ove zemlje, ovo je banana države. Poserem vam se svima na plaću koju primate", vikao je jedan od prosvjednika. "Ovo je totalna šteta od države, mali narod je uvijek najeba", dodao je. 

"Nina Kuluz nalazi se u stanu, dijete je na silu odvedeno. Posljedice za dijete, nakon svih ovih trauma, ne možemo ni zamisliti", kazao je Giovanni Kovačević, prijatelj obitelji. Dodao je kako je ovo sve vrlo stresno za cijelu obitelj te da su svi koji su iole upoznati sa slučajem ove ovrhe djeteta u šoku. Doznajemo da je Cesareov djed pokušao poljubiti unuka, no nisu ga prepoznali pa mu je zabranjen ulaz. Djed je počeo vikati da se želi oprostiti od unuka pa je naknadno pušten kod Cesarea. 

10:30 Policija je blokirala promet ispred zgrade u kojoj su ovršitelji s malim Cesareom. 

10:25 Prosvjednicima su se pridružili i vozači koji su blokirali put. 

10:15 Privedena je Vanja Kuluz, sestra Nine Kuluz, zbog neovlaštenog snimanja.

10:05 Novinarka Indexa javlja da maleni Cesare cijelo vrijeme viče kako želi ostati s majkom, a da je Nina Kuluz udaljena iz sobe kako bi ovršitelji i liječnici bili nasamo s dječakom.

9:55 Prosvjednici odlaze na cestu kako bi blokirali put automobilima s ovršiteljima. Malog Cesarea će ovršitelji odvesti nakon što je liječnica rekla kako nema zapreka po njegovo zdravlje. "Hapsi Mamića, ostavi dite na miru", čulo se iz redova prosvjednika.

9:35 Među prosvjednicima se čula snimka malog Cesarea koji u ovim trenucima viče i plače da ga puste i da je to njegova kuća u kojoj želi ostati s majkom. Među prosvjednicima se čuje plač. 

9:20 Napeto je na splitskim Pujankama pred zgradom u kojoj živi Nina Kuluz i njezin sin Cesare. Policija je prosvjednike maknula i zabranila im ulazu u zgradu, a ovršitelji su stigli u pratnji vozila hitne pomoći u 9 sati. Za sada se ne zna što se događa unutar zgrade i u stanu Nine Kuluz.

9:08 Vozilo hitne pomoći okrenulo se ispred zgrade. Trenutno se ne zna što se događa u zgradi i stanu Nine Kuluz. 

9:00 Stigli su ovršitelji. Prosvjednicima je zabranjen prolaz do ulaza u zgradu u kojoj je Nina Kuluz s Cesareom.

8:55 Očekuje se dolazak ovršitelja malog Cesarea. Prosvjednici i dalje pristižu pred zgradu u kojoj stanuje Nina Kuluz kako bi spriječili odvođenje devetogodišnjeg Cesarea.

8:45 Organizatorica prosvjeda protiv ovrhe nad malim Cesareom, Anđela Šustić, kazala je kako ne može vjerovati koliko je policije na mjestu prosvjeda. "Izbrojali smo 20 kombija koji su došli po dijete. Razmišlja li itko što se ovim svim čini tom djetetu? Meni je to prestrašno. Neka se svi zapitaju bi li ovakvo što učinili svojem djetetu. Nina Kuluz, majka djeteta, ne može o tome ni razgovarati. Ovo je preteška situacija za sve", kazala je Šustić.

8:30 Prosvjednici su donijeli transparente. "Svi ideali svijeta ne vrijede suza djeteta", "Cesare nije stvar, on je dijete", "Mi smo zid pravde i ljubavi", "Državo, zakazala si al' narod nije", samo su neki od natpisa koji se mogu iščitati. 

8:15 Ispred zgrade u kojoj stanuje mali Cesare s majkom okuplja se sve više prosvjednika protiv ovrhe devetogodišnjaka. Njegova teta, Vanja Kuluz, uputila je apel da se od ovrhe odustane zbog dječakova zdravstvenog stanja.

"Majka Nina Kuluz i mali Cesare su u teškom stanju, za samo sat vremena trebali bi doći ovršitelji po mojeg nećaka. Ovdje se skupilo više od 80 policajaca s dvadesetak policijskih kombija kao da dolaze po kriminalca, a ne dječaka od devet godina čija se prava uporno krše jer dijete ima pravo izraziti svoj stav. Psihijatar je u nalazu napisao da bi ovrha za njega bila trauma ravna gubitku života. Ja ne znam čita li itko te nalaze i je li ikome jasno što to znači za to dijete i kako se ono u ovom trenutku osjeća. Sam sud je zaključio kako otac nema roditeljskih kapaciteta za preuzeti dijete, a svejedno inzistira na ovrsi i da se dijete preda ocu koji je u godinu dana došao vidjeti sina samo jednom i to u drugom mjesecu. On ga ne kontaktira niti se interesira za njega, a želi ga ovršiti. Cesareu je devet godina i svjestan je svega. Hospitaliziran je zbog traume i bolova u želucu, uz preporuku da ga se ne izlaže stresu", kazala je Cesareova teta Vanja Kuluz. Uputila je apel svima da do ovrhe ne dođe. 

"Zašto ta sutkinja ignorira nalaze dječaka i što joj je u glavi, voljela bih znati? Cesare je prije mjesec dana bio na razgovoru u Centru za socijalnu skrb i tamo se jasno izrazio da ne želi ocu koji ga u dvije godine nije posjetio niti kontaktirao", dodala je Vanja Kuluz.

8:00 Okupljeno je 50-ak prosvjednika, a toliko je i policajaca na mjestu događaja, javlja nam novinar s terena.

7:40 Nekoliko Splićana provelo je cijelu noć na Pujankama i time dalo podršku Nini Kuluz. U ranim jutarnjim satima stigla je i policija. 

7:30 Građani su se u neposrednoj blizini Cesareove zgrade počeli okupljati još sinoć, a dio ih je prosvjedovao i ispred Općinskog suda na Dračevcu gdje su predsjednici suda Marini Boko donijeli 10.600 potpisa kojima traže obustavu ovrhe, no do predsjednice nisu uspjeli doći. Noć prije, u nedjelju, Cesare je zbog bolova u trbuhu završio na Dječjem odjelu KBC Split gdje je bio zadržan sve do ponedjeljka popodne kada je otpušten iz bolnice na kućnu njegu. Liječnici su savjetovali da dječak odmara i miruje.

Na pitanje novinara hoće li se njezina sestra i dječakova majka Nina Kuluz javiti policiji u Torinu, teta dječaka odgovorila je kako je njezina sestra u šoku i pitanje je kako će izdržati današnji dan te hoće li biti u stanju putovati. Podsjetila je da je dječak u petak završio 'na hitnoj' i u bolnici te da pred svaku ovrhu dobije bolove u trbuhu i potrebna mu je liječnička skrb. Riječ je o psihosomatskim simptomima pa mu treba mir i otpušten je na kućnu njegu, rekla je te ustvrdila da je psihijatar koji prati dijete upozorio na traumu koja će za njega biti pogubna ako se ovrha obavi. Na pitanje što je s odgodom ovrhe koju je zatražio odvjetnik koji zastupa njezinu sestru, odgovorila je da sa suda na to nije stigao nikakav odgovor. "Sam sud zaključio je da otac nema roditeljskih kapaciteta, no inzistira na ovrsi. To je skandalozno", ustvrdila je.

Nina Kuluz i Alessandro Avenati jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom koji je trebao živjeti u Italiji, a majka ga je imala pravo viđati svaki dan. Nina je pobjegla iz Italije skrivajući se u Bosni i Hercegovini, potom se vratila u Split, a dječakov otac je dva puta pokušao sina vratiti u Italiju. Lani u lipnju je pred njenom kućom bio organiziran veliki prosvjed u kojem se tražila odgoda ovrhe nad djetetom. U međuvremenu je na talijanskom sudu izgubila skrbništvo nad dječakom, zbog otmice sina je osuđena na tri godine i četiri mjeseca zatvora, obvezna je Alessandru isplatiti 50 tisuća eura odštete te ima obvezu javljanja talijanskoj policiji u Torinu svakih 20 dana.

7:00 Cesareovi roditelji, majka Nina Kuluz i otac Allesandro Avenati, jedno su vrijeme imali zajedničko skrbništvo nad dječakom u Italiji, ali majka je s njim pobjegla iz Italije, te se prvo skrivala u BiH, a zatim se vratila u Split. Nakon toga dječakov otac Alessandro pokušava ga ovrhom vratiti u Italiju.

U veljači je odgođena ovrha dječaka zbog sigurnosnih razloga, a u lipnju prošle godine također je bila odgođena jer za dječakova oca Alessandra Avenatija nije bio osiguran prijevod na talijanski jezik.

"Cesareova teta Vanja Kuluz danas je u splitski Općinski sud u Dračevcu donijela peticiju s 10.600 potpisa građana kojom se traži obustava ovrhe nad dječakom, ali je predsjednica suda Marina Boko odbila primiti peticiju rekavši dječakovoj majci da se javi sudu dan nakon zakazane ovrhe", kazala je Vanda Plazonić, aktivistica i prijateljica obitelji Kuluz. "Općinski sud je zatražio da dječakovo stanje prati psihijatar, a sada ignorira nalaze psihijatra koji je rekao da bi ovrha nad Cesareom bila za njega traumatična i ravna gubitku života", dodala je Plazonić.

Pročitajte više