Video: Dok voda nadire u brod, posada putnicima govori kako je sve u redu, a kapetan večera

IZ DANA u dan pojavljuje se sve više video snimki s Coste Concordije koje pokazuju da je na brodu u trenucima nesreće vladalo potpuno kaotično stanje, posebno u smislu čudnih i neistinitih obavijesti koje je osoblje broda davalo putnicima.

Najnovija od njih pokazuje jednu članicu posade koja putnike uvjerava da je situacija pod kontrolom, jer je "riješen problem s električnim generatorom". Problem se očituje u činjenici da su kapetan i članovi posade u tom trenutku već znali da je rupa na trupu broda prevelika i da Costa Concordia tone, piše Daily Mail.

Kapetanove laži krive za smrt putnika

"Ovo je poruka od kapetana. Lijepo vas molimo da se vratite u svoje kabine ili idite prošetati. Rješavamo električni problem koji imamo s generatorom", objašnjavala je zbunjenim putnicima. "Molim vas da se vratite u svoje kabine gdje ćete moći sjesti i smiriti se. Sve je pod kontrolom", uvjeravala je članica posade putnike.

Iako je rupa u tom trenutku bila duga 70 metara, kapetan je posadi naredio da putnicima poruče kako je riječ o električnom kvaru. Samo pola sata kasnije, kapetan je naredio napuštanje broda. Nažalost, mnogi koji su poslušali prvi savjet i otišli u kabine više nisu dobili priliku za spas, te su ostali zatočeni u unutrašnjosti broda koji se ubrzo okrenuo.

Kapetan naručio večeru skoro sat vremena nakon što se brod nasukao

Pojavio se i još jedan skandalozan detalj koji dodaje novi grijeh na istu brojnih propusta kapetana Schettina. Brodski kuhar Rogelio Barista kazao je kako je kapetan u 22.30 sati naručio večeru i išao jesti. U tom trenutku Costa Concordia je već 50 minuta bila nasukana.

"Nije nam bilo jasno što radi. Imali smo osjećaj da nešto nije u redu. Namirnice su padale s kuhinjskih polica i bilo je jasno da nešto nije u redu. Radim 12 godina kao brodski kuhar i vidio sam štošta pa nisam paničario, ali sam se definitivno pitao što to kapetan radi i zašto je u kuhinji", kazao je kuhar za filipinsku televiziju GMA.


Bijeg od vode kao u filmovima

Pojavila se i još jedna amaterska snimka, koja pokazuje stanje u potpalublju u trenucima nesreće. Jasno se vidi kako su i putnici i članovi posade bili jednako zbunjeni, pogotovo u trenucima kada je niz stepenice počela nadirati velika količina vode. Uslijedio je "luđački" bijeg po hodnicima.


Potraga za preživjelima obustavljena zbog sigurnosnih razloga

Danas je potraga za eventualnim preživjelima obustavljena zbog sigurnosnih razloga, jer je zabilježeno dodatno potonuće broda. Dok se brod ne stabilizira ronioci neće moći u akciju. Još uvijek se 21 osoba smatra službeno nestalom, a šanse da će netko od njih biti pronađen živ svedene su na minimum.

Pročitajte više