VIDEO DP se obratio javnosti. Radić: Pupovac mi je jučer zaparao uši

Foto: Index

Domovinski pokret održao je presicu nakon sjednice predsjedništva te stranke. 

Podsjetimo, DP je jutros održao novi krug pregovora s SDP-om, a predvečer se sastaje s HDZ-om. 

UŽIVO Domovinski pokret izjava za medije

Posted by Index Vijesti on Monday, April 29, 2024

> TEKSTUALNI PRIJENOS

Novinarima se obraća zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić. 

Rekao je da je Domovinski pokret imao sastanke sa svim opcijama prošli tjedan, da su se neformalni razgovori vodili i tijekom vikenda te da su danas imali razne konzultacije. 

"Ponovili smo odluku od prije dvije godine i koji je stav Domovinskog pokreta te smo potvrdili odluku da Domovinski pokret ne može biti dio većine gdje su SDSS i Možemo. Nitko ne priča o nacionalnim manjinama, o bilo kojoj nacionalnoj manjini. Čak štoviše, mi smo na listama imali pripadnike svih nacionalnih manjina i imat ćemo. Uvijek smo za još veću zaštitu nacionalnih manjina. Naš stav je tu vrlo principijelan jer smatramo da te dvije stranke nisu konstituirane na ustavan način. Nećemo ulaziti u te razloge", kazao je.

Radiću zasmetala izjava Pupovca

Potom se osvrnuo na šefa SDSS-a Milorada Pupovca. 

"Milorad Pupovac jučer je rekao jednu konstataciju koja mi je zaparala uši, rekao je 'politička segregacija SDSS-a'. Kakva je to novokovanica? Politička segregacija. Hoće li sad svatko u RH tko nije na vlasti optužiti one koji budu sastavljali vlast da je politički segregiran? Ne razumijem to. Mislim da je to vrlo nekorektno i stvaranje pritiska pod plaštom žrtve koji nije primjeren niti trenutku niti civilizacijskom nivou Republike Hrvatske", dodao je. 

Radić je rekao da ne zna tko će biti dio većine i hoće li Domovinski pokret ići s HDZ-om. 

"Mi to još uvijek nismo dogovorili. Bilo je i puno kalkulacija o nekim ministarstvima i imenima. Ništa od toga nije dogovarano, nijedno ime nije izgovoreno. To su sve konstatacije i kalkulacije koje nisu točne", tvrdi Radić. 

DP odbio svaku mogućnost većine s Možemo. To znači da je "antikorupcijska većina" dosadašnje oporbe praktično nemoguća

"Mi danas iz svih ovih pregovora nismo vidjeli uopće koja to većina može biti", rekao je Radić. "Mi s našim ograničenjima možemo sastaviti vlast kako možemo. Vi ste tu u pravu, fali ruku", dodao je. 

"Domovinski pokret se ne boji novih izbora, to vam svima mora biti jasno. Mi imamo svoje principijelne stavove koje ćemo braniti i na tome ćemo ostati. Ni od jednog svog stava nećemo odustati. Da li će biti većine, o tom potom", kaže. 

Na konstataciju da ako kažu da neće ići s Možemo, nema šanse da formiraju većinu s SDP-ovom koalicijom, rekao je: "Ja to ne znam. Mi smo svoje stavove prenijeli gospodinu Grbinu, ovim putem mu zahvaljujem, vrlo je korektno. Nikakvi detalji s njihovih sastanka ne izlaze i nema konstrukcija naknadnih, što je po meni vrlo korektan stav njihovog pregovaračkog tima."

"Ja ne mogu ništa otpisivati. Svi imate svoja računala, pogledajte što je i kako nije. Mi nikoga nećemo ucjenjivati niti ćemo dati da se nas ucjenjuje", kazao je.

Radića su novinari pitali protivi li se sudjelovanju Možemo i u tzv. antikorupcijskoj većini u saboru za izglasavanje nekih zakona. "Gledajte, mi kad kažemo da ne možemo biti dio većine s te dvije stranke, to je vrlo jasno što to znači. Ja ne vidim što tu dalje treba objašnjavati."

Upitan je još jednom o tome da iz ovoga proizlazi da nema dovoljno ruku za antikorupcijsku većinu u saboru. 

"Ja vam ništa neću govoriti jel ima ili nema, ja ne vidim što smo mi novo rekli, mi smo samo danas potvrdili naše principe i stavove", kazao je. 

"DP je spreman za sve opcije"

Rekao je da je pitanje Izbornog zakona "kao jeti", da to "nitko nije vidio i svatko ima svoje viđenje o tome". 

"Domovinski pokret je spreman na sve opcije. Od svojih stavova i principa odustati nećemo, to vam jamčim", rekao je Mario Radić. 

Kazao je i da s SDP-om nisu dogovarali eventualni datum prijevremenih izbora, nego da ga je "zanimalo Grbinovo pravničko mišljenje o tome jer je Grbin i pravnik". 

Pročitajte više