VIDEO Dron pogodio zračnu bazu u Rusiji

Foto: Twitter

DRON je pogodio zračnu luku u ruskoj regiji Kursku koja graniči s Ukrajinom, zapalivši skladište nafte, rekao je regionalni guverner u utorak.

"Žrtava nema. Požar je lokaliziran. Sve hitne službe rade na mjestu događaja", izvijestio je guverner Roman Starovojt putem aplikacije za razmjenu poruka Telegram. Kasnije je rekao da je regija održala sastanak svoje "antiterorističke komisije". Nije naveo tko je odgovoran za incident.

Vatrogasci trenutno gase požar koji se prostire na 500 četvornih metara, izvijestila je novinska agencija RIA. Grad Kursk udaljen je oko 100 kilometara od ukrajinske granice.

Istraživač u novinskoj kući Bellingcat objavio je video koji prikazuje dim koji se diže iz Kurska.

 

Niz napada na zračne baze

Podsjetimo, jučer je rusko ministarstvo obrane objavilo da su dvije ruske zračne baze u središtu zemlje bile na meti ukrajinskih bespilotnih letjelica, pri čemu su tri osobe poginule.

"U ponedjeljak ujutro režim u Kijevu pokušao je izvesti zračne udare pomoću dronova sovjetske proizvodnje na zračne baze Djagiljevo u okolici Rjazanja i Engels u okolici Saratova", navodi se u priopćenju.

Ministarstvo optužuje ukrajinske snage da tako žele "izbaciti iz stroja ruske avione dugog dometa" koji se upotrebljavaju za napade na energetsku infrastrukturu kojih je zadnjih tjedana bilo mnogo na ukrajinskom teritoriju.

Da je ruski sustav protuzračne obrane srušio te "reaktivne dronove", njihove bi krhotine pale na teritorij napadnutih zračnih baza i prouzročile eksplozije koje bi "lakše" oštetile avione, navodi se u priopćenju.

 

Trojica vojnika teško ranjena

Trojica ruskih vojnika "teško su ranjena" u tim napadima, a četvorica su primljena u bolnicu, navodi isti izvor.

Unatoč tim napadima, "masovni zračni udar visokopreciznim oružjem" izveden je u ponedjeljak oko 13 sati po srednjoeuropskom vremenu na ukrajinske vojne objekte i na energetsku infrastrukturu povezanu s ukrajinskom vojskom, piše se u priopćenju u kojemu se dodaje da je pogođeno ukupno 17 meta.

Više ruskih glasila izvijestilo je tijekom dana, pozivajući se na lokalne čelnike, da su dvije zračne baze u središtu Rusije, od kojih je jedna namijenjena strateškom zrakoplovstvu a koristi se za napade na Ukrajinu, u ponedjeljak potresle eksplozije.

Baze duboko u Rusiji

Na društvenim mrežama odmah se počelo nagađati da bi iza eksplozija mogla stajati Ukrajina, premda su dvije baze stotinama kilometara udaljene od ukrajinske granice.

Vladimir Putin je obaviješten o ovim incidentima, kratko je rekao glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

"Predsjednik redovito prima informacije od nadležnih službi o svemu što se događa", rekao je novinarima, bez drugih potankosti.

Kijev zasad nije preuzeo odgovornost ni za jednu eksploziju.

Pročitajte više

 

Pročitajte više