VIDEO Dron snimio očajnu masu ljudi zatočenu na granici; Austrija odlučna: Više ne primamo nikog

Foto: Facebook/Channel 4 news

MAKEDONIJA i druge europske zemlje odlučile su ograničiti puštanje migranata prema Europi, zbog čega se na grčko i makedonskoj granici kroz nekoliko dana nakrcalo otprilike 13 tisuća ljudi. Oni su blokirani na graničnom prijelazu Idomeni.

Šef sjeverne grčke pokrajine Makedonije Apolos Cicikostas opisao je situaciju kao “veliku humanitarnu krizu” te shodno tome, ali i zbog najavljenog dolaska još izbjeglica, traži od grčke vlade da u njegovoj pokrajini proglasi izvanredno stanje.

Podsjetimo, Makedonija je ograničila ulaz na svoj terirorij malom broju izbjeglica iz Sirije i Iraka, a slične su mjere na snazi i u drugim zemljama takozvane balkanske rute.

Tešku situaciju u kojoj se nalaze izbjeglice i migranti dodatno je otežala najava austrijskog ministra obrane, koji je rekao kako ta zemlja za njih ništa više ne može učiniti.

"Austrija ne želi sudjelovati ni u kakvom sustavu kvota za raspodjelu izbjeglica među europskim zemljama jer je sama učinila dovoljno", rekao je Hans Peter Doskozil.

Austriju su već kritizirale Europska komisija i udruge za ljudska prava, zbog ograničavanja broja izbjeglica koje prihvaća.

Refugee camp at Greece-Macedonia border

Drone footage shows hundreds of refugee tents on the Greece-Macedonia border.Around 13,000 people are living in the makeshift camp, stranded there after Macedonia imposed tight border controls limiting the number of people allowed to cross.

Posted by Channel 4 News on Saturday, March 5, 2016

Pročitajte više