VIDEO Eruptirao je najveći vulkan na svijetu

Foto: USGS

JUTROS je za otok Havaje i okolne vode izdano upozorenje o nanosima pepela nakon erupcije Mauna Loe, najvećeg aktivnog vulkana na svijetu. Na dijelovima otoka moglo bi se nakupiti i oko pola centimetra pepela. 

"Ljudi s respiratornim bolestima trebaju ostati u zatvorenome kako bi izbjegli udisanje čestica pepela, a svatko tko izlazi na otvoreno trebao bi pokriti usta i nos maskom ili tkaninom", upozorila je Nacionalna meteorološka služba u Honoluluu. "Moguća je šteta za usjeve i životinje. Očekuju se manja oštećenja opreme i infrastrukture. Smanjena je vidljivost. Može biti potrebno i opsežno čišćenje", dodaje se u upozorenju.

Istjecanje lave je za sada ograničeno na područja vrha i ne prijeti zajednicama nizbrdo, priopćio je Havajski vulkanski opservatorij. Dodaje da vjetar može nositi vulkanski plin i pepeo, piše CNN. 

 

U odgovoru na fotografiju objavljenu na Twitteru koja, kako se čini, prikazuje lavu, USGS je objavio da je moguće da se lava prelila iz kaldere.

Kaldera je geološki fenomen koji stvara vulkan kada se uruši sam u sebe, tako stvarajući veliki i poseban oblik vulkanskog kratera. "Za sada ništa ne ukazuje na to da erupcija napreduje prema zoni raskoline (rifta) koji bi magmi omogućio da se lakše kreće po zemlji", dodaje USGS.

Najmasivniji vulkan na Zemlji

"Na temelju prošlih događaja, rane faze erupcije Mauna Loe mogu biti jako dinamične te se mogu brzo mijenjati položaj i napredovanje tokova lave. Ako erupcija ostane na vrhu, tokovi lave će se najvjerojatnije zadržati unutar rubova kaldere. No, ako eruptivni otvori migriraju izvan rubova, tijek lave bi mogao krenuti nizbrdo", navodi opservatorij. 

Mauna Loa, mjeren po svom obujmu, najmasivniji je vulkan na Zemlji. Vulka, koji pokriva polovicu otoka Hawaii, eruptirao je 33 puta od 1843. godine. Posljednji put je eruptirao 1984. godine, a ovo dugo stanje mirovanja u kojem je vulkan bio je najdulje u zabilježenoj povijesti.

Nacionalna meteorološka služba u Honoluluu je krajem prošlog mjeseca ukazala na povećanu seizmičku aktivnost i povećanu stopu potresa na području vulkana. "Potresna aktivnost porasla je s pet do 10 potresa dnevno od lipnja 2022. na oko 10 do 20 potresa dnevno u srpnju i kolovozu", tvrdi američki Geološki institut. Najveća brojka od više od 100 potresa dnevno zabilježena je 23. i 29. rujna, izvijestio je CNN.

Povećana aktivnost potaknula je Nacionalni park Hawaii Volcanoes u listopadu da zatvori vrh Mauna Loa za sve planinare do daljnjega.

Pročitajte više

 

Pročitajte više