ESA je emitirala prvi prijenos uživo s Marsa: "Ovo nismo nikada do sada napravili"

Screenshot: ESA

DANAS je Europska svemirska agencija (ESA) tijekom jednoga sata održala izravni prijenos s Marsa, što je prvi takav pokušaj do sada. Naime, do sada smo dobivali fotografije i snimke Crvenog planeta "iz prošlosti", odnosno mogli smo vidjeti kako je on izgledao prije nekoliko dana ili tjedana. 

Čak ni danas nismo gledali Mars bez odgode jer svjetlosti treba neko vrijeme da doputuje od ovog udaljenog planeta do Zemlje. Kako god, ovo bi trebalo biti nešto najbliže javljanju uživo s nekog drugog planeta u Sunčevom sustavu. ESA je za proslavu 20. rođendana njene svemirske letjelice Mars Express s orbitera slala nove slike otprilike svakih 50 sekundi.

ESA navodi da se radi o prvom dugotrajnom prijenosu uživo iz dubokog svemira. Tijekom današnjeg jednosatnog "javljanja" s orbitera, svakoj slici će trebati oko 17 minuta da dođe s letjelice do naših malih ekrana. "Imajte na umu da nikada prije nismo pokušali nešto slično, malo je neizvjesno koliko će točno trebati signalima da dođu do Zemlje", piše ESA.

Pročitajte više

 

Pročitajte više