Video: Europa u svemir lansirala najveće i najpreciznije teleskope u svijetu

EUROPSKA svemirska agencija u svemir je lansirala dva najjača teleskopa dosad napravljena u svijetu, pomoću kojih bi se trebalo steći sasvim novi uvid u način na koji funkcionira svemir.

Sateliti Herschel i Planck lansirani su u točno 13.12 sati po srednjoeuropskom vremenu, putem rakete Ariane 5 s lansirne rampe u Kourou, u Francuskoj Gvajani, prenosi BBC.

"Ovo lansiranje predstavlja mukotrpan rad znanstvenika i inženjera, koji su radili samo s jednim ciljem, a taj je otkrivanje nepoznatog i otkrivanje tehnologija koje su bile potrebne da bi se ova povijesna misija ostvarila", kazao generalni direktor ESA-e Jean-Jacques Dordain.

Sateliti će naredna dva do tri mjeseca putovati prema svojim opservacijskim pozicijama na udaljenosti 1,5 milijuna kilometara od Zemlje.

Pogled u rođenje rađanje zvijezda

Herschel je najveći teleskop koji je ikad poslan u svemir. Njegova glavna leća promjera je 3.5 metara i jedan i pol puta je veća od one na američkom "veteranu" Hubbleu.

Teleskop je napravljen tako da je posebno osjetljiv na daleke infracrvene i podmilimetarske frekvencije svijetla, što mu omogućava da gleda kroz oblake svemirske prašine i plinova, kako bi mogao snimiti zvijezde u trenutku njihovog rođenja.

Njegova osjetljivost na infracrveno zračenje omogućit će iznimno dubok pogled u svemirsko prostranstvo, na galaksije koje su svoj vrhunac doživjele dok je poznati svemir bio samo na jednoj petini svoje današnje veličine.

"Herschel će nam omogućiti daleko bolji uvid u formiranje zvijezda kroz protekle bilijune godina, a kroz ta promatranja, dat će nam i razumijevanje kako je nastao i naš Sunčev sistem", kazao je za BBC dr. Göran Pilbratt, znanstvenik sa Herschel projekta.

Najprecizniji pogled u svemir dosad

Planck je, s druge strane, čisto promatrački teleskop, koji će mapirati svemir na još duljim frekvencijama, odnosno na mikrovalnoj duljini elektromagnetskog spektruma. On bi trebao napraviti najpreciznija mjerenja onoga što je u znanstvenom svijetu poznato kao kozmička mikrovalna pozadina (CMB), koja je ujedno i najstarije svijetlo u svemiru i nalazi se svugdje oko nas.

"Planck će nam zapravo omogućiti da ustanovimo sve najosnovnije karakteristike svemira i to sa vrlo velikom preciznošću, odnosno starost svemira, njegov sastav, evoluciju i geometriju", kazao je dr. Jan Tauber, koji je sudjeluje u tom projektu.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više