VIDEO, FOTO Što se događa na Zrću? Sukobili se zaštitari i članovi udruge koja pomaže ovisnicima

Foto, video: Dino Stanin/Pixsell

ČLANOVI udruge Stijena RESOC, koju je Grad Novalja prije 10-ak dana deložirao s parkirališta, jučer su se sukobili sa zaštitarima na parkiralištu plaže Zrće. Udruga ima neriješena imovinsko-pravna pitanja s koncesionarima.

Grad i Ante Dabo tvrde da je sve po zakonu.

Iz Udruge tvrde da se Grad Novalja zlouporabom Zakona o cestama uz protupravnu pomoć Zemljišnoknjiškog odjela suda u Pagu i Katastarske ispostave Novalja upisao kao vlasnik na 10ak tisuća kvadrata tuđe zemlje.

"U čitavom procesu koji traje od 23.6. udruga je policiji, USKOKU i Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru prijavila i dokumentirala protupravno upisivanje vlasništva na privatni posjed, krivotvorenje dokumenata, ometanje posjeda, pokušaj ubojstva, krađu, oštećivanje tuđeg vlasništva, prijetnje, zlouporaba položaja i ovlasti, protupravnu deložaciju, no reakcija je do sada izostala.", stoji u priopćenju Udruge.

Zoran Jelić, predsjednik udruge Stijena Resoc istaknuo je: "Ispada da su prava i slobode koje uživamo u RH samo prividne, naime, u trenutku kada one stanu na put korupciji, političkim interesima i krupnom kapitalu tada nažalost sva naša prava i slobode padaju u vodu.

Kako bi to i plastično dokazali, želimo nadležnima javno postaviti nekoliko pitanja: Gradonačelniče Novalje, gospodine Ante Dabo, pozivamo Vas da se ne razbacujete floskulama i praznim izjavama za medije nego da javno pokažete:
a) Rješenje suda koje osporava udruzi Stijena Resoc pravo na posjed zemljišta za koje imamo uredan ugovor o podzakupu
b) Dokaz o tome kako je Grad Novalja prije nego se upisao na tuđe zemljište prethodno i sukladno Zakonu o cestama izvlastio i obeštetio vlasnike zemljišta (bez toga je nemoguće upisati vlasništvo)

Uz to, postavljamo pitanje i političke odgovornosti ministra unutarnjih poslova Davor Božinovića i zahtijevamo odgovor od ministra na pitanje kako to da smo bespravno deložirani od strane policije iako smo na vrijeme o protupravnosti tog čina  informirali sve nadležne instance MUP-a (PU Ličko senjska, Ravnatelj policije, kabinet ministra).

I na kraju pitanje za premijera Plenkovića, s obzirom da smo u ovom slučaju dokazali niz prekršajnih i kaznenih djela te s obzirom da institucije naše države iako su bile informirane nisu uspjele zaštiti naša prava i slobode, hoće li nas on osobno kao premijer zaštiti kao što je zaštitio plažu Zlatni rat na Bolu te hoće li odgovorne osobe za kršenje zakona biti sankcionirane ili da se obratimo policiji Republike Slovenije, možda ćemo s njima imati više sreće."

U priopćenju stoji i kako je zbog svega navedenog udruga Stijena Resoc jučer bila "prisiljena samostalno zaštiti pravni poredak pomoću instituta samopomoći i osigurati da posjed koji punopravno uživaju i nadalje bude pod njihovim nadzorom ali ih je u tome na silu spriječila zaštitarska tvrtka"
 

Pročitajte više