VIDEO Grbin u Index Studiju: Ovo će nam biti prva tri poteza kad osvojimo vlast

Foto: Index

INDEX će tijekom ovog tjedna te u ponedjeljak, 15. travnja, u Index Studiju ugostiti više političara koji će nam otkriti kako planiraju nagovoriti građane da glasaju baš za njih.

U goste nam danas dolazi šef SDP-a Peđa Grbin. Koga još želite vidjeti, možete nam napisati u komentarima ili poslati na mail desk@index.hr, kao i pitanja koja želite postaviti.

Live stream ste mogli pratiti na našoj Facebook stranici i ovdje, kao i tekstualni prijenos.

UŽIVO Peđa Grbin gostuje u Index Studiju

UŽIVO Peđa Grbin gostuje u Index Studiju

Posted by Index.hr on Saturday, April 13, 2024

Tekstualni prijenos

"Procijenili smo trenutak da se mora vaditi sva teška artiljerija. Svatko od nas, uključujući mene i Zorana, mora preuzeti odgovornost."

Niste li vi trebali povesti oporbu?

U Njemačkoj se to nije dogodilo. Moja obveza je da prihvatim rješenje koje ima veću šansu za uspjeh.

Postoje stvari koje će netko od nas pisati u memoarima. Moram vam reći jednu anegdotu. Zove mene jedan kolega i pita: "Jesi ti znao da će Milanović doći?" Pa naravno da ništa nije bilo slučajno, naravno da smo o svemu razgovarali. Mi nismo Danska. Imamo situaciju da imate potkupljene medije. U aferi Mreža smo vidjeli kako se plaća mediju, a vladajući imaju priliku prezentirati svoje ideje. Onda vidimo kako je Butković dogovarao poslove, pa kako su potkupili drugi medij - Večernji list. Imamo HRT, nama se događalo da SDP ne bude tjednima pozvan da gostuje u emisijama. Onda je tu Turudić. Onda afera Škugor. Onda imaš Banožića, gdje još nije dignuta optužnica, a u drugoj nesreći je osoba iz bolnice prepraćena u policiju.

Plenković od orbanovskog načina ophođenja sve više klizi prema Vučiću. Pored takvog Plenkovića, Milanović je često još gori. Je li nužno udarati toliko nisko?

Ako je nešto smeđe i smrdi, onda je u redu da kažemo da je to govno. Milanovićeva komunikacija nije moja. I ja se nekad uhvatim za glavu kad on kaže previše. Stvari je potrebno nazvati njihovim imenom.

Nakon što je počeo rat u Ukrajini, Milanović je rekao da je Rusija napala Ukrajinu i da je Rusija agresor. Ovo što Europa radi Ukrajini je mrcvarenje. Ili dajte oružje ili idemo u mirovne pregovore. Rat završava ili kapitulacijom ili mirovnim pregovorima. Koja opcija je bolja?

Zamislimo, vaš je mandat, Rusija je na ukrajinsko-mađarskoj granici. Kako ćete vi reagirati?

Ne mislim da će se to dogoditi. Ne mislim da Ukrajina ima snage pobijediti, ali ne mislim ni da ima Rusija. Mislim da će rat završiti pregovorima. Ovo će završiti ili klaonicom ili pregovorima.

Hoće li Rijeke pravde moći same sastaviti vladu?

Vjerujem da će to biti koalicija sa strankama ljevice, lijevog centra i manjinama.

Prošli izbori nisu završili bajno.

2011. godine nije bilo sve tako bajno. Preuzeli smo zemlju nakon svjetske krize i s minusom od 17 posto proračuna da bi se onda ispostavilo da su prikrili milijardu eura minusa. Zamisli da kreneš s 25 milijardi kuna minusa usred krize. Uz to, EU je vodila potpuno krivu politiku - politiku rezanja. Reži sve. Mi smo se uspjeli othrvati tome. I još smo ulazili u EU. Bruxelles nas je držao za muda. I tada nam je nametnuo mjere koje su se danas pokazale potpuno pogrešne.

Mi smo uspjeli napraviti neke stvari na koje sam ponosan. Ukinuli smo Zakon o javnim ovršiteljima. Upravo smo mi napravili nešto za obitelji dužnike u švicarskim francima. 

O programu

Naš program besplatni vrtići za sve osigurat će da roditelji djece koja idu u vrtić ne moraju ništa dodatno plaćati. Plaće zaposlenih u vrtićima su male i mi ćemo ići prema povećanju plaća. Unaprijedit ćemo standard u postojećim vrtićima i izgradit ćemo nove.

Što se tiče umirovljenika, usklađenje mirovina će se raditi četiri puta godišnje, a ne dvaput kao sada. Možemo to napraviti u prvom tjednu vlasti, za to već sada postoji novac. Nakon toga idemo na uvođenje trajnog dodatka. Mi ćemo u 4 godine vratiti umirovljenicima ono što im je Plenković uzeo u osam.

O imenima na listama SDP-a. Gdje su mladi lavovi i lavice?

Ivana Marković, Ahmetović, Puž, Medved, Križančević, Gaća... Mogao bih nabrajati. Imamo i ljude s iskustvom, koji su se dokazali, i ljude kojima treba dati priliku. To je ono što nas čini jačima od drugih. Ti ljudi, poput Obersnela, ooooo ima u njemu force da ju pokaže. Komadina nije kandidat za ministra, on je odlučio ne kandidirati se više za župana.

Koja će vam biti prva tri poteza kad dođete na vlast?

Odmah ćemo staviti van snage odluku o izboru Turudića.

Stavljanje van snage Lexa AP. Ukinut ćemo članak Kaznenog zakona koji zviždačima brani da puštaju stvari iz kaznenog spisa i medijima da to objavljuju.

Promjena usklađenja mirovina.

Tko je premijerski kandidat vaš?

Uf, ne smijem to reći.

Pročitajte više