VIDEO Grmoja u saboru održao presicu: "Peruško oštetio Fortenovu u korist Vujnovca"

Nikola Grmoja iz MOST-a u saboru je održao press-konferenciju o povezanosti Pavla Vujnovca i Fabrisa Peruška.

"Nova mega afera: Plenkovićev povjerenik Fabris Peruško teško oštetio Fortenovu u korist tajkuna Vujnovca", najavio je MOST presicu.

Live stream pratite ovdje

UŽIVO Mostova konferencija za medije

Objavljuje Index Vijesti u Ponedjeljak, 8. siječnja 2024.

"Ja sam u posjedu sporazuma koji ćete dobiti na redakcijske mailove, Todorić želi osigurati da ne izgubi vrijedna zemljišta na Črnomercu i Trešnjevci, da Agrokor može u svakom trenutku otkupiti te tvrtke za jedan euro, a nakon 2013. za 200 tisuća eura, i tako osigurati vlasništvo nad nekretninama...", najavio je Grmoja.

"Peruško je bio upoznat s činjenicom da su Stella Nekretnine i Ciglane Nekretnine zapravo Agrokorove tvrtke, kao i da Fortenova ima pravo prvokupa...", rekao je Grmoja na početku.

Zatim je opisao kako je PPD kupio od Zagrebačke banke potraživanje prema tvrtkama koje su bile vlasnice zemljišta na kojima se nalaze Konzumi na Črnomercu i Trešnjevci.

"Usprkos znatno većim ponudama, ja sam u posjedu te ponude, 43 milijuna eura, oni prihvaćaju ponudu PPD-a za iznos od 16 milijuna eura. Imate ponudu od 43 milijuna eura i to odbijaju. Kupuju se potraživanja od strane Pavle Vujnovca za 16 milijuna eura.

Što mu nedostaje? Nedostaje mu vlasništvo koje je kod mađarskih tvrtki koje Peruško može kupiti za 200 tisuća eura. Te tvrtke imaju u vlasništvu najvrednije nekretnine. Ali vlasništvo nad mađarskim tvrtkama preuzima Zdravko Mamić iz Osijeka, Vujnovčev partner. Umjesto da Fortenova, koja ima pravo prvokupa, to kupi.

Nakon što Peruško nije želio refinancirati dug ili otkupiti dug koji su te tvrtke imale prema ZABA-i, nego je inzistirao da to učini Vujnovac, te otkupiti nekretnine za 200 tisuća eura, Vujnovac ima vlasništvo i potraživanja od 26 milijuna eura. Peruško sklapa nagodbu za isplatu tih potraživanja u iznosu od 26 milijuna eura, a prije je to odbio. Znači, kada Vujnovac preuzima ove tvrtke, Peruško sklapa nagodbu ...

Je, kompleksno, ali mislim da je razumljivo.

Fortenova grupa ne otkupljuje tražbine, ne traži svoje pozajmice nazad, ne kupuje tvrtke iako ima pravo prvokupa, nego sve predaje Vujnovcu...

Tu je učinjena šteta Fortenova grupi za 66 milijuna eura.

Ali to nije sve.

Sad se sklapa novi ugovor između Fortenove i Vujnovca, i to za najam vrijedan 2 milijuna eura godišnje.

Ovo je megakriminal, ovo je sto godina zatvora za Plenkovićevog povjerenika. Ovo je okupirana država u kojoj je sve dano na pladnju tajkunu Vujnovcu.

Ja nikad nisam podigao kaznenu prijavu, ja ću idući tjedan podići kaznenu prijavu, tražit ću potpise saborskih zastupnika kako bi dodatno pojačali tu kaznenu prijavu.

Ja sam svjestan da je ova borba izuzetno teška, sigurno će napadi na nas biti ogromni. Pavao Vujnovac je gospodar Hrvatske, ali dat ću sve od sebe da institucije sve istraže."

Koji je interes Peruška?

Koji je interes Fabrisa Peruška u svemu tome, pitali su novinari.

"Pitajte ga vi, novinari. Neka to otkriju istražna tijela", odgovorio je Grmoja.

Most je napravio i video kako bi objasnio cijelu ovu situaciju:

 

Uskoro opširnije

Pročitajte više