Video - Hebrangov stožer: Za loš rezultat su krivi Primorac, Vidošević, Tuđman i Jurčević

NAKON što je postalo jasno da HDZ-ov kandidat neće postati budući hrvatski predsjednik, iz HDZ-ovog stožera javnosti su se obratili Jadranka Kosor i Andrija Hebrang.

"Malo nam je nedostajalo za drugi krug i da smo u njega ušli sigurna sam da bi Hebrang pobijedio", rekla je Jadranka Kosor koja je kao najveći negativni utjecaj na HDZ-ovu kampanju istaknula bivše HDZ-ovce Nadana Vidoševića i Dragana Primorca, ali i ankete koje su provođene uoči izbora. Iako izrijekom nije rekla da će pokušati zabraniti provođenje takvih istraživanja, to se iz premijerkine izjave moglo zaključiti. "Moramo razmišljati kako ćemo to zakonodavno urediti i riješiti taj problem prije idućih parlamentarnih izbora za koje se od danas počinjemo pripremati."

HDZ u drugom krugu neće nikoga podržati

Kosor je Hebrangu čestitala na sjajnom vođenju kampanje kazavši kako je on proteklih tjedana bio ponos HDZ-a, a biračima koji su danas glasali za Hebranga neće u drugom krugu preporučiti niti jednog kandidata. "HDZ neće podržati kandidata u drugom krugu", rekla je Kosor i još jednom ponovila kako su glasovi koji su trebali ići Hebrangu raspršili i dodala da bi HDZ-ov kandidat pobijedio već u prvom krugu da se to nije dogodilo.

Hebrang je na početku svog obraćanja zahvalio biračima koji su ga podržali, ali i stranačkim kolegama koji su mu, kako kaže, na terenu pomagali kad je god to bilo potrebno. "Ova kampanja je dokaz da u HDZ-u nema nikakvog raskola, ona je još više učvrstila odnose u redovima Predsjedništva stranke". Dvojici otpadnika, kako je Hebrang nazvao Vidoševića i Primorca poručio je da su savršeno odigrali svoju ulogu u kampanji.

"Ovim rezultatom se na Pantovčak uvukao novi krak korupcijske hobotnice"

"Oni su izvršili zadatak koji im ne služi na čast i ispali su marionete krojača hrvatske sudbine. Isto vrijedi i za Miroslava Tuđmana i Josipa Jurčevića. Njih četvorica su znali da nemaju šanse postati predsjednici pa je njihova zadaća bila da oduzimaju glasove HDZ-u te je njihova poruka desnom biračkom tijelu da na sljedećim izborima moraju biti ujedinjeni, jer se danas pokazalo da nas ljevica nikad ne može dobiti". Hebrang je također izrazio žaljenje što se "ovim rezultatom na Pantovčak uvukao novi krak korupcijske hobotnice". Hebrang je tu izjavu obrazložio tvrdnjom da kandidati koji su ušli u drugi krug, a i oni koji nisu, nisu pokazali porijeklo svoje imovine, ali ni otkrili prave iznose koje su potrošili na kampanju. "To nije u skladu s borbom protiv korupcije koju vodi premijerka Jadranka Kosor i HDZ-ova vlada", zaključio je Hebrang.

Na početku večeri Hebrang dobro raspoložen

Andrija Hebrang je u stožer došao oko 20 sati te je prvo pozdravio pripadnike mladeži i izljubio se sa svojim pristašama među kojima su bili i Stojko Vranković, Dubravko Šimenc, Jurica Pađen, a podršku je došao dati i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković.

Bio je vrlo dobro raspoložen i očito zadovoljan rezultatima izlaznih anketa, a naglasio je i kako očekuje još bolji rezultat kada se objave službeni rezultati, što na kraju nije dočekao. "Ništa se još nije dogodilo. Večeras u pola noći DIP će objavit prve rezultate iz kojih će biti jasno da Andrija Hebrang ide u drugi krug s uvjerljivom prednošću nad trećeplasiranim. To su ujedno bila i naša očekivanja. Nadali smo se pobjedi u prvom krugu kako bi uštedjeli koju kunu na kampanji, ali sada ćemo morati dignuti kredit pa ćemo odraditi i drugi krug. Nadanja su bila prvi krug, ali realno je bilo očekivati da ćemo ići u drugi", rekao je Hebrang još kada su mu izlazne ankete davale određene šanse za prolaz.

"U anketama uvijek imamo manje nego što pokažu rezultati"

U stožeru Andrije Hebranga atmosfera je bila opuštena nakon što se čulo kako kandidat najveće stranke, po prvim izlaznim anketama, dobiva 12 posto glasova.

Rezultati izlaznih anketa popraćeni su pljeskom mladeži HDZ-a. Preko glasnogovornice HDZ-a Sunčane Glavak Andrija Hebrang je ranije poručio kako je kod krojača koji mu "radi mjeru" za inauguracijsko odijelo. HDZ-ovci su optimistični rezultatima izlaznih anketa i tvrdili su kako u anketama uvijek imaju manje nego što pokažu rezultati.

"Bez obzira na slab odaziv, naši birači su izašli na izbore"

Šef izbornog stožera Andrije Hebranga Ratko Maček izjavio je kako nema dvojbe da HDZ-ov kandidat ulazi u drugi krug. "Nema nikakve dvojbe da Andrija Hebrang  ulazi u drugi krug. Prema informacijama s terena koje imamo razlika je od 4 do 5 posto u korist Hebranga i to je drugo mjesto. Bez obzira na slab odaziv, naši birači su izašli na izbore. Treba napomenuti da zasad dobivamo vrlo dobre informacije iz BiH", rekao je prije objave DIP-ovih rezultata Ratko Maček. Stranačka mladež je vrlo dobro organizirana te je pri televizijskim javljanjima skakala iza govornika kako bi dočarali dobru atmosferu u stožeru.

Kosor se na ulazu u stožer HDZ-a izljubila s Hebrangom

Veliko zanimanje novinara u stožeru izazvao je dolazak Kalmete koji se pojavio nešto prije 21 sat. Ovih dana često prozivani ministar koji je bio na rubu da izađe iz Vlade zbog afera i njegovom resoru izrazio je uvjerenje da će Hebrang proći u drugi krug iako mu je žao što su dio glasova izgubili zbog Nadan Vidoševića i Dragana Primorca. "Naša zadaća je bio ulazak u drugi krug i vjerujem da smo tu zadaću ostvarili. Još čekamo službene rezultate ali prema informacijama koje imamo od naših promatrača s terena čini se da će Hebrang proći u drugi krug. Dobre informacije dobivamo i iz dijaspore a rezultati bi sigurno bili još bolji da se na  izborima nisu kandidirala dva dojučerašnja člana stranke", rekao je Kalmeta.

Premijerku Kosor ispred prostorija stranke je oko 21 sat dočekao Andrije Hebrang, a nakon što se izljubila s predsjedničkim kandidatom, prva žena HDZ-a je poručila da je valjda svima jasno kako je Hebrang u kampanji imao punu podršku svih članova stranke.

"Sigurna sam da ulazimo u drugi krug iako se Hebrang borio protiv mnogih"

Premijerka nije željela pridavati previše značaja izlaznim anketama, ali ipak je naglasila da je rezultat za sada izvrstan. "Sigurna sam da ulazimo u drugi krug iako se Hebrang borio protiv mnogih", rekla je premijerka prije objave DIP-ovih rezultata i naglasila kako su u HDZ-u dobar dio glasova otkinuli dojučerašnji članovi stranke. "Kad se zbroje postoci glasova koje su dobili Vidošević i Primorac sve je jasno. No, s obzirom na naša dosadašnja iskustva sa izlaznim anketama uopće ne sumnjam u drugi krug. To govorim kao predsjednica HDZ-a, a kao predsjednica Vlade htjela bih dodat da se nadam dobroj suradnji s budućim predsjednikom", rekla je Kosor te se zatim dobro nasmijala na novinarsku opasku "čak i ako taj predsjednik bude Hebrang".

S predsjednicom Vlade u sjedište HDZ-a došao je i Darko Milinović koji je kratko komentirao da se nada kako će se Hrvatska kao demokršćanska zemlja odlučiti za demokršćansku opciju. Prema rezultatima koje HDZ-ovci stalno dobivaju s terena Hebrang je drugi, a izvrsno raspoloženi Darko Milinović pohvalio se kako su "u Gospiću opet sve ubili" i osvojili 42 posto glasova.

"Ovo je velika pobjeda hrvatske desnice"

Andrija Hebrang je potvrdio informacije koje dobivaju te je rekao kako su prognoze optimistične i da je izgledan ulazak u drugi krug. "Milan Bandić ima dobre izglede u BiH, dijaspore se sjetio 3 dana prije izbora, nadam se da će se sjetiti tko je 20 godina radio za njih", kazao je Hebrang te dodao kako su ovi izbori velika pobjeda hrvatske desnice, jer kada se zbroje svi glasovi desnice i tri ministra iz HDZ-ovih Vlada, onda je, po Hebrangu, desnica jača od ljevice. "Desnica je jača, ali nije dovoljno mudra", kazao je Hebrang, ali i dodao da će se u drugom krugu zbrojiti svi glasovi desnice te će mu to donijeti pobjedu.

Hebrang je rekao i kako je kroz 20 godina svoje političke karijere uvijek loše stajao u anketama, a dobro u rezultatima. Osvrnuo se i na svoj stil u kampanji te kazao kako je pravi "Andrija Hebrang opušten i koji se voli šaliti", ali da u 20 godina nije imao poziciju koja bi mu takvo ponašanje dopuštalo.

Pročitajte više