VIDEO Hrvatski navijači na ulicama Berlina pjevali ustašku pjesmu

Screenshot: Instagram

Na Instagram profilu ultra_pokret_hr pojavila se snimka koja prikazuje hrvatske navijače kako hodaju ulicom i pjevaju pjesmu Istrčale zagrebačke frajle.

"Istrčale, istrčale, zagrebačke frajle. Korak ide za korakom, mlad ustaša pod barjakom. Boj se bije, bije, ustaški se barjak vije, za slobodu i za dom, hrvatski dom", pjevaju navijači. 

U opisu snimke stoji: "Hrvatski ultrasi u korteu do Olimpijskog stadiona u Berlinu." Stoga se pretpostavlja kako je snimka nastala u subotu uoči utakmice 1. kola Europskog nogometnog prvenstva između Hrvatske i Španjolske. 

Sporna verzija nastala tijekom Drugog svjetskog rata

Pjesma koju navijači pjevaju zapravo je verzija koračnice Marširala, marširala, Jelačića vojska. "Marširala, marširala, Jelačića vojska, marširala, marširala, Jelačića vojska. Korak ide za korakom, a ja junak za barjakom. Boj se bije, bije, zastava se vije, vije, za slobodu Hrvatske", idu stihovi izvorne verzije koračnice. 

Verzija koju navijači pjevaju nastala je tijekom Drugog svjetskog rata. Postoji i verzija koja je nastala tijekom Domovinskog rata: "Istrčale, istrčale, zagrebačke frajle. Korak ide za korakom, mladi Hrvat pod barjakom. Boj se bije, bije, hrvatski se barjak vije, za slobodu i za dom, hrvatski dom."

Inače, pripadnici Bad Blue Boysa su u listopadu prošle godine u Velikoj Gorici pjevali ustašku verziju. U danima nakon utakmice uslijedila su uhićenja navijača koji su počinili prekršaj iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima jer su tijekom nogometne utakmice pjevali pjesme čiji sadržaj iskazuje ili potiče mržnju ili nasilje na temelju rasne, nacionalne, regionalne ili vjerske pripadnosti.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.