VIDEO I FOTO Skup HDZ-a na Pelješkom mostu Kinezi su gledali iza ograde

Foto: Naslovna- Ivo Čagalj/Pixsell, ostale slike: Andrea Topić

SVEČANO spajanje mosta, koji je sufinancirala Europska unija, a izgradili Kinezi, brojni okupljeni HDZ-ovci sinoć su proslavili impresivnim vatrometom. 

Kako su gigantske prskalice šarale nebo, buka je odjekivala konstrukcijom mosta. Na trenutak se činilo kao da se tresu sve te gigantske dizalice i cijevi, no to je, srećom, samo dojam. Most je čvrst. Podnio je svu težinu vodstva hrvatske države, lokalnih političara, novinara i snimatelja, organizatora iz Hrvatskih cesta, VIP gostiju i Duška Ćurlića.

Nešto ranije na ulazu u most, gdje smo dobili žute prsluke, dočekala nas je i Agi. Ona je njemačka ovčarka i radi u policiji. Tražila je eksploziv, a dobila je samo zagrljaje. 

Do središnjice mosta, gdje je bila zabava, hodali smo jedan kilometar. 

Kinezi su feštu promatrali iza ograde, daleko od kamera 

Kinezi, vrijedne pčele radilice odjevene u žute prsluke, promatrali su naše malo slavlje sa sigurne udaljenosti. Htjeli smo ih pitati za izjavu, no malo tko zna engleski, a mi znamo samo brojati do pet, i to na japanskom. Od jednog domaćeg organizatora saznali smo tek da Kinezi najvjerojatnije ni ne smiju davati nikakve izjave jer im njihova firma brani. Šteta.

Oni koji su zapravo izgradili Pelješki most sinoć su bili ispod radara, daleko iza objektiva, ma što objektiva, daleko iza ograde, uz plato, gdje se održavalo slavlje za HDZ-ovce. I rijetke im goste.


Foto: Vlada RH

Bili su tu poduzetnici koji rade s državom, HDZ-ovci, još HDZ-ovaca pa još malo više HDZ-ovaca...

Klapa je feštu počela intoniranjem himne, a završila stihovima "nisu oni ka i mi" Meri Cetinić.

Osim poduzetnika, čije firme uspješno posluju s ministarstvima, bili su tu, jasno, i ministri. Od Olega Butkovića do uvijek nasmijane Marije Vučković.

Luka Bebić se hvalio kako se on prvi sjetio izgradnje Pelješkog mosta

Bio je tu i Marijo Bekić, ravnatelj opće bolnice Dubrovnik, o kojem smo nedavno pisali kad je preko reda cijepio punca i punicu iz Posušja, zatim svu svitu visokorangiranih dužnosnika dubrovačko-neretvanskog MUP-a, neke svećenike i tko zna koga sve još. Poveo je obitelj. I oni su bili posebni gosti. 

Bio je tu Luka Bebić. Dok su Kinezi u radnoj odjeći sa sigurne udaljenosti mobitelima snimali zabavu, za TV kamere je pričao kako je on bio prvi koji se sjetio da se izgradi most. Onda je rekao da sad treba napraviti most do Korčule. Mi smo zapitali zašto ne odmah i jedan od Dubrovnika do Osijeka? Kinezi iza ograde nešto su se smijali i došaptavali. Sreća da nas ništa ne razumiju.

 

Došao predsjednik HDZ-a BiH, ali predsjednik Hrvatske nije bio pozvan

E, kad smo kod prelaska preko Bosne i Hercegovine, proslavi je nazočio Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, jasno.

Predsjednik naše države nije bio. HDZ-ovci ga navodno nisu pozvali. Dok je HDZ-ov župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić govorio da je, eto, to sad tako i da će Milanović vjerojatno biti pozvan na svečano otvorenje, logično se bilo zapitati jesmo li mi, ustvari, bili na skupu HDZ-ovaca? 

Šuica, Njonjo, Sanader, Marić, Bačić, svi su tu bili 

Došli su i Dubravka Šuica, Ante Sanader, Njonjo, Branko Bačić, Zdravko Marić, ali i sva svita lokalnih pripadnika stranke. Došao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić pa se srčano izgrlio s osobama čije je institucije Državni inspektorat ne tako davno istraživao.

Na domjenku su se novinarima poslužili arancini i suhi kolači. Kad je oko 23 sata došla prava ekipa, za stol je stigao i pravi catering - kanapei, pršut, sir, voće, salatice i što sve već ne. 

Neka se most zove "dr. Franjo Tuđman", njih imamo premalo

Puno se puta poteglo pitanje kako nazvati most. 

Mi smo se kladili da će dobiti ime "dr. Franjo Tuđman", budući da u Hrvatskoj jedino još djecu nisu počeli tako nazivati. Kolege iz dubrovačkih redakcija podsjetile su da oni već imaju most dr. Franja Tuđmana. Onda smo googlali. Ima i jedan u Osijeku, a ima i jedan u Čapljini. Prava bi šteta bila da i ovaj ne dobije ime po prvom hrvatskom predsjedniku, nek se turisti malo zabave s kartama i GPS-ovima. 

 

S mosta smo gledali u more, gdje se okupilo možda i pedesetak do sto brodica. Mještani su palili bengalke, pjevali, pili, jeli. Čuli smo da su u Komarni okrenuli janje. 

Punica nije došla na most, a pristupna cesta do njega je grozna

Za njih je ovo bio povijesni dan. Političari su obećali da neće biti mostarine. Mladić čija se punica zaklela da će se baciti s mosta ako ga ikad naprave, još nije došla, a u prvi sat iza ponoći smo već debelo ušli, pa smo se i mi zaputili kućama. 

Iz Brijeste se dalje ide neosvijetljenom cestom, kojom se vozi 30 na sat. U završnoj fazi radova sredit će se i te pristupne ceste kako bi Pelješki spojeni most, koji su nam dragi Kinezi tri mjeseca prije roka izgradili, a HDZ-ovci krstili, dobio puni smisao.

Pročitajte više