VIDEO I FOTO Ovako danas izgleda Kutina i okolica. Sve je pod vodom, raspale se ceste

NEŠTO poslije 12 sati Kutinu i okolicu pogodilo je snažno nevrijeme.

Nezapamćena količina kiše pala je u vrlo kratkom vremenu, objavljeno je na Facebook stranici KuTina.info. Voda je u nekim ulicama dizala asfalt i šahtove. 

Poplavljeni su kuhinja OŠ Mate Lovraka, Učenički dom, podrum Općinskog suda, objekt Maslačak Dječjeg vrtića Kutina... Vatrogasci i djelatnici Moslavine d.o.o. brzo su intervenirali te pomažu građanima u ispumpavanju vode.

Kako javlja civilna zaštita, Županijski centar 112 Sisak zaprimio je danas od 10:30 40-ak poziva građana s područja Kutine, Gornje Gračenice i Mečenčana za ispumpavanje podrumskih prostorija zbog prodora oborinskih voda. Zatražene su i vreće s pijeskom. Danijel Lipšanski, vatrogasni zapovjednik postrojbe Kutina, rekao je za N1: "Još desetak ekipa radi na ispumpavanju vode, ide nabolje, ali puno je šljunka i blata na cestama. Do 50-ak intervencija sve skupa."

 

Oglasili su se vatrogasci

"Kišno nevrijeme prouzročilo je plavljenje objekata i prometnica te povećan broj vatrogasnih intervencija. Situacija na području Sisačko-moslavačke županije je kritična na 3 mjesta: u Mečenčanima, u općini Donji Kukuruzari, gdje je voda prešla preko ceste i ušla u jedan kontejner, a na terenu su 2 DVD-a s 3 vatrogasca iz DVD-ova Hrvatska Kostajnica i Donji Kukuruzari.

U Gornjoj Gračenici vatrogasci rade na prepumpavanju kanala koji plavi, a na terenu je 14 vatrogasaca iz DVD-a Donja i Gornja Gračenica te Volodera.

Na području Kutine je zabilježeno 48 ispumpavanja i 6 ispiranja kolnika, a na terenu je 38 vatrogasaca, od čega 20 pripadnika 7 DVD-ova te 18 pripadnika JVP-a Kutina", rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Marijo Paluh.

Dodao je kako je situacija relativno dobra, vatrogasci su na terenu i rade na sanaciji te će ostati do potpunog smirivanja situacije.

I u Zadarskoj županiji, u kojoj je došlo do velike količine oborina na području Bibinja i Sukošana, nastavlja se ispumpavanje vode iz objekata. Putem aplikacije "Upravljanje vatrogasnim intervencijama" danas je zabilježeno 10 odrađenih tehničkih vatrogasnih intervencija ispumpavanja vode, u kojima su angažirana 24 vatrogasca s 10 vatrogasnih vozila. Veći dio intervencija odrađuje se na području Sukošana.

 

Pročitajte više