KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

VIDEO Imamo 15 novooboljelih. U Splitu u 2 dana oboljelo 6 medicinskih sestara

Foto: Hina

U HRVATSKOJ je u protekla 24 sata potvrđeno 15 novih slučajeva koronavirusa, ukupno ih je do sada 2062, a još četvero ljudi je umrlo, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Presicu ste mogli pratiti na Indexu

Tekstualni prijenos

"U proteklom 24-satnom razdoblju imamo 15 novih dijagnosticiranih bolesnika s covidom-19, što daje ukupan broj od 2062 bolesnika”, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević.

U splitskoj bolnici umrle su tri osobe - muška osoba 1944. godište te dvije ženske osobe - 1928. i 1936. godište, sve s pridruženim bolestima. U Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" umrla je jedna ženska osoba s komorbiditetom, 1950. godište. Ukupno je u Hrvatskoj preminulo 67 osoba.

Prema županijama, u Osječko-baranjskoj, Šibensko-kninskoj i u Splitsko-dalmatinskoj je po troje novooboljelih, u Dubrovačko-neretvanskoj je dvoje novooboljelih, dok Krapinsko-zagorska, Koprivničko-križevačka, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija imaju po jednog novooboljelog.

Na respiratoru je 19 bolesnika. 

Testirano je ukupno 34.476 osoba, među kojima njih 899 u protekla 24 sata.

Hospitalizirano je njih 269, 18 manje u odnosu na jučer. Oporavljenih je 1288, 56 u posljednja 24 sata. Iz bolnica je otpuštena 551 osoba, a doma je ozdravilo 737 osoba.

Slijede pitanja novinara

O zaraženim djelatnicima u splitskoj bolnici

"Zdravstveni djelatnici su u prvoj liniji. Oboljele osobe dolaze kod njih. Oni ih moraju liječiti. Tako se i u Splitu dogodilo da je 6 medicinskih sestara u zadnja dva dana, i jedna spremačica, oboljelo", rekao je Capak.

O drugoj fazi

"U drugoj fazi koja počinje za nekoliko dana, napravili smo draft verzije za sve u drugoj i trećoj fazi i u fazi smo komunikacije s osobama iz tih područja", rekao je Capak.

O pooštravanju mjera

"Već više puta smo rekli. Nije to samo pitanje broja novooboljelih, nismo odredili nikakav broj, to su trendovi. Svakog oboljelog epidemiolozi istraže i ako je u vezi s nekom djelatnosti mi ćemo razmotriti da se ta aktivnost smanji ili vrati na nulu", odgovorio je Capak.

O školama

"Ja ne volim govoriti nešto unaprijed jer mogu nešto i pogriješiti. U 8.30 je bio sastanak s Ministarstvom, tražene su neke izmjene, ja nisam vidio dokument. Do kraja radnog vremena će biti usuglašeno sve i sutra će sve biti objavljeno i detaljno objašnjeno", opet je odgovorio Capak.

O vrtićima

"Niti jedna zemlja na svijetu nije preporučila nošenje zaštitne opreme za djecu. To je preporuka za osoblje. Ja se nadam da će Ministarstvo nabaviti maske za sve za koje je to propisano. Propisane su stroge mjere dezinfekcije i stroge upute tijekom dolaska. Za djecu je nemoguće propisati distancu, njima ćemo preporučiti higijenu, često pranje ruku, pustiti ih da se igraju, pokušati spriječiti dodirivanje lica... To su preporuke i upute, nije zakon. Ako je primjedba ili napomena korisna, mi ćemo uvijek te preporuke izmijeniti", komentirao je Capak.

O tržnicama i propusnicama

"Nema razloga da cvjećare ne rade ako se drže uputa. Što se tiče propusnica, rekli smo da ćemo tamo negdje 11. razmotriti taj sustav, nema neke potrebe da se bilo što mijenja. Što se tiče Zagrebačke i Zagreba, oni funkcioniraju kao jedinstvena cjelina. Nama je cilj, ne samo kad govorimo o ove tri faze, da se normalizira što je moguće više toga. To će naravno ovisiti i o epidemiološkoj slici. Bitno je da ovu fazu prođemo na način da možemo krenuti prema još većem popuštanju. Svi imamo isti cilj", rekao je Božinović.

Sezonski virus?

"O tome govorimo, to je ozbiljna mogućnost. Virusi se mogu javljati ili svake godine ili povremeno, ili sezonski... Npr. virusa Zapadnog Nila nije bilo 80 godina, onda se pojavio, pa ga sad imamo svakih par godina. Denga virus se pojavio 2010., projurio je kroz Grčku, Italiju, Francusku, Hrvatsku i nestao je... Ovaj virus mogao bi biti regularni sezonski koji bi se mogao javljati svake godine, ali vidjet ćemo još što će on odlučiti jer je dosta neobičan", rekla je Markotić.

O crkvama

"Ne propisujemo nadzor niti kontrolu, mi samo dajemo preporuke. Mislim da je tu epidemiološka situacija prilično jasna, postoji određeni prostor, treba biti socijalna distanca. Dio koji dovodi do kontakta, to se mora dogovoriti s HBK-om. I s drugima isto dogovaramo kako će to ići. Nema nikakvih posebnih specifičnosti i sve će biti vrlo detaljno propisano."

O Klinici "Dr. Fran Mihaljević"

"Dio poliklinika je kod nas bio zaustavljen, od idućeg tjedna počinjemo uvoditi u rad sve", rekla je Markotić.

Bi li ušao u crkvu s 50 ljudi?

"Rizika uvijek ima. Taj rizik se može smanjiti higijenom, socijalnom distancom. I nadam se da će biti poštivano", djelomično je odgovorio Capak.

O HDZ-u

"To je privatno pitanje. Ne vidim potrebu da javno govorim o tome. Ja nisam politička osoba niti sam na funkciji. I zadržavam svoje pravo da to zadržim za sebe. Što se tiče slika, možete naći moje slike s ministrima iz SDP-a i drugih poznatih ljudi. S generalom Praljkom. Moj fotoalbum je vrlo bogat.

Jesam li ja član neke stranke to je moja privatna stvar", Capak nije htio ni danas odgovoriti je li član HDZ-a.

O popuštanju mjera

"Mi smo za faznost, postepenost i oprez. Mislimo da to radimo dobro. Postavili smo neke stvari u balans. Epidemiološki smo razmatrali sve i donijeli jednu balansiranu odluku o faznosti. Vrijeme će pokazati sve.

Neki događaj se ne mora dogoditi prvi dan popuštanja mjera. Srednje vrijeme inkubacije je 6,7 dana. Pratit ćemo situaciju i ako je potrebno vratiti je na početak", rekao je Capak.

Komplikacija oko ugrušaka

"Ima različitih komplikacija. Prve studije su se pojavile o tome. Jedna je objavljena u Lancetu, tu ćemo trebati pratiti, oni to dovode u relaciju i s genetskim predispozicijama i s nekim drugim faktorima, pušenjem i slično. Većina virusa djeluje tako da djeluju na stanice koje oblažu sve krvne žile, vole aktivirati i krvne pločice koje su zadužene za stvrdnjavanje krvi. Kad virus uspije aktivirati te krvne pločice, one se lijepe međusobno i stvaraju male trombe. Te trombi, između ostalog, naš organizam stvara i kao obranu, dok je to kontrolirano, dok su mali, to je u redu, kad nastanu veći trombi, to može biti opasno po život", objasnila je Markotić.

Propusnica za otok

"To je nadležnost lokalnih stožera. Ja ne vidim razloga da se ne bi omogućilo nekome tko ima zemlju da ne ode na otok", odgovorio je Božinović na zadnje pitanje.

> IZ MINUTE U MINUTU KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stanje po županijama 29.4.

  •     Virovitičko-podravska - 0 novih. 7 slučajeva
  •     Istarska - 0 novih. 90 slučajeva
  •     Vukovarsko-srijemska - 1 novi. Ukupno 40
  •     Požeško-slavonska - 0 novih. Ukupno 3
  •     Primorsko-goranska - 0 novih. Ukupno 82
  •     Zadarska - 0 novih. Ukupno 85. Izliječena 41 osoba
  •     Ličko-senjska - 0 novih. Ukupno 22. 3 izliječenih
  •     Sisačko-moslavačka - 0 novih. Ukupno 34
  •     Šibensko-kninska - 3 novih. Ukupno 89. 41 izliječeni
  •     Osječko-baranjska - 3 novih. Ukupno 120 pozitivnih. Izliječenih 74. Preminulih ukupno 7
  •     Zagrebačka županija - 0 novih. Ukupno 129
  •     Brodsko-posavska - 0 novih. Ukupno 20. 5 izliječenih
  •     Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih. 10 ukupno. 7 izliječenih
  •     Splitsko-dalmatinska - 3 novih. 3 umrlih. Ukupno 477 slučajeva.
  •     Varaždinska - 0 novih. Ukupno 40
  •     Dubrovačko-neretvanska - 2 novih. Ukupno 112
  •     Grad Zagreb - 1 novi. Ukupno 464. Izliječenih 317
  •     Krapinsko-zagorska - 1 novi. Ukupno 132
  •     Koprivničko-križevačka - 1 novi. Ukupno 69, izliječenih 17
  •     Međimurska - 0 novih. Ukupno 8
  •     Karlovačka - 0 novih, ukupno 34

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više