KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

VIDEO Imamo novih 27 slučajeva, ukupno 1908. Umrla jedna žena u Zagrebu

Foto:

NACIONALNI stožer objavio je nove podatke o koronavirusu u Hrvatskoj. Od jučer u 12.45 do danas u 12.45 je u Hrvatskoj zabilježeno 27 novih pozitivnih osoba, što daje ukupan broj od 1908 slučajeva. Ukupno je umrlo 48 osoba.

Pressicu ste mogli pratiti na Indexu.

Tekstualni prijenos

Prvi se obratio Beroš.

"Danas je 57. dan od pojave korone. Imamo novih 27 slučajeva, ukupno 1908.

Od jučer je preminula jedna bolesnica u KB-u Dubrava, 1932. godište, sa značajnim kroničnim bolestima, dodao je. Sveukupno je preminulo 48 osoba.

Testirano je ukupno 26.274 osobe, među kojima njih 664 u protekla 24 sata. To daje postotak od 7,26 pozitivnih među testiranima.

Prosječna dob je 50,68 godina, imamo 52,8 posto ženskih i 47,2 posto zaraženih muških osoba. Hospitaliziranih je 317, sedam manje u odnosu na jučer.

U Hrvatskoj je dosad 377 oporavljenih osoba, ukupno 801 oporavljena osoba, a na respiratoru je 18 bolesnika.

Beroš je pojasnio da se podaci na razini države analiziraju i objedinjuju u 12.45, a dolaze iz svih ustanova koje liječe te HZJZ-a i HZZO-a.

"Imamo određeno vrijeme za analizu i prezentiramo ih na konferenciji u 14 sati", dodao je.

Pojedini stožeri imaju svoja vremenska razdoblja kada prikupljaju podatke, pa se razlike u brojevima oboljelih između županijske i državne razine odnose na te vremenske razlike.

"Od početka želimo biti jasni transparentni, točni i egzaktni", naglasio je ministar.

Kada bi se mogao olakšati prelazak granice sa susjednim zemljama?

"Mi smo prije nekoliko dana produžili odluku o zabrani prelaska granica koja je usklađena na razini EU. Mi ćemo pratiti što se zaključi na razini Europe. Kad govorimo o spajanju obitelji, to su izuzeci. A ima i još nekih izuzetaka", rekao je Božinović.

O školama i fakultetima

"Više puta smo govorili o tome da je moguće popustiti u nekim mjerama. Sve daljnje odluke koje će donositi i vlada ovise o epidemiološkoj situaciji. Napravit ćemo procjenu rizika i reći što svaka pojedina situacija znači za broj oboljelih. Onda će vlada donijeti odluku. Ono što ja znam, što sam čuo, pročitao, a i sam predajem na fakultetu, nastava online ide dobro i nema razloga da se godina ne završi tako", rekao je Capak.

O misama

"Znate da vlada, svi ministri, rade na tome da se napravi jedna fazna izlazna strategija, strategija popuštanja mjera, kada to bude dovršeno, a trebalo bi biti ovaj tjedan, znat ćemo više o svemu. Nama je važno da kad budemo krenuli u popuštanja da sve bude dobro usklađeno s potrebama raznih dionika u društvu, s druge strane da se napravi određena procjena epidemiološkog rizika u tom trenutku. Sve odluke su donesene zajedno, vlada, politika i struka, stožer je operativno tijelo vlade. Ne znam što je predsjednik Milanović mislio. Stožer radi na tom tragu, ovdje se procjenjuje situacija svake mjere, vlada je ta koja donosi odluke i rukovodi procesom od prvog dana"

O HGK zahtjevima, ugostiteljima i postavljanju pleksiglasa

"Mogu samo ponoviti. Vlada će izaći s jednom cjelovitom strategijom, s fazama, i onda ćemo dogovoriti sve sa strukom. Vi ćete čuti prioritete koje će postaviti vlada.

Mi smo od prvog dana komunicirali jasno da ovo nije situacija koja će proći tako brzo i da preporučujemo svima da se probaju organizirati na način koji traže epidemiološka struka jer će ovo sve potrajati", rekao je Božinović.

O oscilacijama broja novooboljelih

"To smo rekli načelno. Da bi se broj trebao smanjivati 5 do 7 dana, ali bitan je trend, mi imamo lagani silazni trend. Linija broja novooboljelih dnevno lagano pada. To je još uvijek blago, nadamo se da će biti veći taj pad uskoro. Ali pratimo i niz drugih parametara", rekao je Capak.

Što je s dijagnostikom, pretragama, većim listama čekanja?

"U vrijeme ove epidemije nismo često govorili o tome. Polako se vraćamo u normalu, upravo i naručene dijagnostičke pretrage počet ćemo vraćati u normalu. Razmišljat ćemo o prolongaciji rada u ustanovama koje to mogu. Za liste čekanja imamo jasne parametre, samo treba fino tunirati taj sustav", rekao je Beroš.

O situaciji u splitskom Domu

"Još definitivno izvještaj nije gotov, ali očekujemo završetak sutra i onda će biti svima sve poznato", odgovorio je Beroš.

O nabavi opreme

"Od Ministarstva gospodarstva možete dobiti sve informacije o nabavi opreme", kazao je Beroš.

Poslodavci i financiranje testiranja zaposlenika

"Ja za takav zahtjev ne znam. Znam samo za razgovor o pomorcima koji moraju imati negativan rezultat. Pomoraca ima 15 tisuća koji čekaju na ukrcaj. Ima nekoliko privatnih laboratorija koji su izrazili interes za testiranjem, pa ćemo dogovoriti mogućnost da se testiranje odradi i privatno", rekao je Capak.

"Određena razina antitijela bi bila dokaz da je osoba preboljela i da će sasvim sigurno jedno određeno vrijeme biti imuna. Temeljem prisustva antitijela možda bi netko i mogao dobiti potvrdu da je prebolio virus, ali temeljem PCR testova se to ne može dobiti", rekao je Capak.

> IZ MINUTE U MINUTU KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stanje po županijama temeljem objava lokalnih stožera 21.4.

  •     Požeško-slavonska: Novih 0. Ukupno 3
  •     Bjelovarsko-bilogorska: Novih 0. Ukupno 10
  •     Virovitičko-podravska: Novih 0. Ukupno 2
  •     Primorsko-goranska: Novih 2. Ukupno 69
  •     Istarska: Novih 0. Ukupno 86. Izliječenih 66
  •     Splitsko-dalmatinska - 5 novih.
  •     Šibensko-kninska - 1 novi. Ukupno 82
  •     Zadarska - 1 novi. Ukupno 82
  •     Osječko-baranjska - 1 novi. Ukupno 110
  •     Karlovačka - 0 novih. Ukupno 28
  •     Ličko-senjska - 0 novih. Ukupno 21
  •     Zagrebačka županija - 0 novih. Ukupno 124
  •     Grad Zagreb - 6 novih. Ukupno 450
  •     Krapinsko-zagorska - 3 novih. Ukupno
  •     Bjelovarsko-bilogorska - 0 novih.
  •     Varaždinska - 1 novi. Ukupno 37
  •     Vukovarsko-srijemska - 0 novih. Ukupno 37
  •     Sisačko-moslavačka - 2 novih. Ukupno 34
  •     Dubrovačko-neretvanska - 0 novih. Ukupno 110

 

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više