VIDEO Isplovili po oluji, spasili pacijente u kritičnom stanju i srčanog bolesnika

Foto: MPPI

Akciju hitnog medicinskog prijevoza (MEDICO) za pacijente s otoka Raba uspješno su izvršili službenici Lučke ispostave Rab, brodicom za hitne medicinske prijevoze, dok su službenici Lučke ispostave Milna izvršili hitan medicinski prijevoz srčanog bolesnika s otoka Šolte, objavilo je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture.

Obje akcije hitnih prijevoza pacijenata u riječkom i splitskom akvatoriju, uspješno su izvršene jučer, 8. siječnja, u koordinaciji s Nacionalnom središnjicom za usklađivanje traganja i spašavanja na moru, u Rijeci (MRCC Rijeka).

LI Rab – hitan prijevoz pacijenata s otoka Raba po nevremenu

Prva MEDICO akcija pokrenuta je jučer temeljem zahtjeva Hitne medicinske službe Primorsko-goranske županije, zaprimljenog posredstvom MRCC Rijeka. Nakon što su zdravstveni djelatnici pripremili dvojicu pacijenata za prijevoz morem, isti su s liječničkom pratnjom ukrcani na brodicu za hitan medicinski prijevoz te su u 12.35 isplovili iz rapske luke prema Rijeci.

MEDICO akcija uspješno je okončana u 14.25, po pristanku u riječki Porto Baroš, odakle su pacijente u daljnje medicinsko postupanje preuzeli djelatnici HMP-a Rijeka. Tijekom trajanja akcije hitnog prijevoza pacijenata, na moru su trajali izrazito nepovoljni vremenski uvjeti.

 

LI Milna – hitan prijevoz pacijenta s otoka Šolte

Drugu MEDICO akciju izvršili su službenici LI Milna, hitnim prijevozom srčanog bolesnika s otoka Šolte.

MEDICO akcija pokrenuta je sinoć, temeljem zahtjeva dežurnog liječnika Hitne medicinske pomoći Rogač, koji je posredstvom MRCC-a Rijeka zatražio hitan medicinski prijevoz za pacijenta s teškom kliničkom slikom. Službenici LI Milna odmah po zaprimljenoj dojavi isplovili su za Rogač.

Pacijent s liječničkom pratnjom ukrcan je u 19.12 na brodicu za hitan medicinski prijevoz, nakon čega su isplovili za splitsku gradsku luku, gdje su pristali u 19.45. Pacijenta su nakon iskrcaja u daljnje postupanje preuzeli djelatnici HMP-a Split, čime je ova akcija uspješno okončana.

Pročitajte više