VIDEO Ispovijesti žrtava svećenika pedofila u SAD-u: "Nije skidao ruke s mene"

Screenshot: CNN

PROŠLO je 70 godina nakon što je svećenik pedofil napao Roberta Corbyja. Desetljećima poslije, njegova žena i obitelj pate svakog dana.

CNN je objavio potresne ispovijesti nekoliko žrtava stotina svećenika pedofila koji su desetljećima silovali i zlostavljali djecu u Pennsylvaniji, a crkvene vlasti su sve skrivale.

>>Više od 300 svećenika u SAD-u silovalo na tisuće djece. Crkva je sve prikrivala

Sud u Pennsylvaniji objavio je šokantno izvješće koje optužuje više od 300 svećenika u Pennsylvaniji za silovanje i seksualno zlostavljanje djece od 1947. godine. U izvješću porote temeljenom na dvogodišnjoj istrazi šest biskupija navodi se da su svećenici zlostavljali više od 1000 djece, a među optuženima je i kardinal Donald Wuerl, nadbiskup Washingtona.

>>Crkva u SAD-u je koristila djecu svećenika da bi utišala žrtve pedofilije

Neke od žrtava svećenika pedofila odlučile su pred kamerama iznijeti svoje priče. Robert Corby (83) izjavio je: "Nisam mogao pokazivati nježnost svojoj ženi. Nisam mogao ni zagrliti svoju djecu."

"Tko bi mi povjerovao?"

Robert je ispričao da ga je svećenik počeo zlostavljati kada je imao 13 godina. Smatrao je da mu nitko neće vjerovati ako nekome kaže: "Tko bi mi povjerovao? Tko bi 1947. ili 1948. povjerovao da bi svećenik nešto takvo učinio? Tada nitko nije čuo za to jer su sve skrivali."

Robert je dodao da je meta svećenika postao jer nije imao oca. Svoju je priču podijelio na snimci prikazanoj na konferenciji za novinare u utorak, tijekom objave izvješća porote u Pennsylvaniji.

"Nije skidao ruke s mene"

Carolyn Fortney (37) ispričala je kroz suze kako je upoznala svećenika koji ju je zlostavljao kada je imala 18 mjeseci: "Imala sam pelene, istrčala sam iz kuće i potrčala ravno k njemu. Kad sam bila malo starija, nije skidao ruke s mene."

Carolyn je rekla da se zlostavljanja sjeti svaki put kad čuje riječ "bog": "Ta riječ me podsjeti na njega. Osjećam se kao da je cijeli moj život laž."

"To nikada ne zaboravite, utječe na vas do kraja života"

Carolyn je također rekla koliko joj je bilo teško progovoriti o zlostavljanju: "Vrlo ste usamljeni. Osobito kad se radi o vašoj riječi protiv božje."

Shaun Dougherty (48) također je bio žrtva pedofilije u crkvi u Pennsylvaniji. "To nikada ne zaboravite. Utječe na vas do kraja života", ispričao je.

Pročitajte više