VIDEO Izraelska policija se sukobila s ultraortodoksnim Židovima. Izbili neredi

Screenshot: X

Ultraortodoksni Židovi prosvjedovali su ispred izraelskog Vrhovnog suda jer žele da im se produži izuzeće od obvezne vojne službe. Izraelska policija je silom razbila prosvjed, a korišteni su i vodeni topovi. 

Vojna služba obavezna je za židovske muškarce, ali ultraortodoksni Židovi izborili su iznimke za svoje zajednice kako bi muškarcima omogućili redovito studiranje u vjerskim sjemeništima. Ova su izuzeća izazvala široki bijes i negodovanje javnosti.

Vlada ima rok do 24. ožujka

Vrhovni sud naložio vladi da objasni zašto se ne bi smjela poništiti rezolucija donesena u lipnju prošle godine kojom je IDF-u naloženo da ne uzima učenike ultraortodoksnih ješiva, škola koje pohađaju mladi Židovi. 

Time je zapravo teret dokazivanja stavljen na vladu, koja mora objasniti zašto njezina odluka nije nezakonita. Vrhovni sud je također izdao privremenu naredbu da se odredba koja omogućava izuzeće od službe ako netko ne bude unovačen u roku od dvije godine od navršenih 18 godina ne primjenjuje na učenike ješiva. 

Vlada mora odgovoriti na nalog Vrhovnog suda do 24. ožujka. Pokret za kvalitetnu vladu koji je podnio zahtjev sudu za provjeru zakonitosti vladine rezolucije iz lipnja 2023. pozdravio je sudske naloge, opisujući ih kao "još jedan korak prema potpunoj jednakosti u teretu vojne službe". 

Pročitajte više