VIDEO Jajima gađao Kujundžićevo ministarstvo pa ga privela policija

Screenshot: Facebook/Slobodna Hrvatska

IZ stranke "Slobodna Hrvatska" priopćeno je jučer navečer da je priveden supredsjednik te stranke nakon akcije gađanja jajima Ministarstva zdravstva, a u Operativno-komunikacijskom centru zagrebačke Policijske uprave su rekli da se provodi kriminalističko istraživanje "glede događaja ispred Ministarstva na Ksaveru" i da će javnost biti pravodobno obaviještena o detaljima.

U znak prosvjeda zbog smrti mladića u Zaprešiću, za koju krivi zdravstveni sustav i traži ostavku ministra, na ulazna vrata Ministarstva zdravstva Ivan Pokupec je bacio jaja. Novinarima se predstavio kao građanin i žrtva hrvatskog zdravstvenog sustava, "koja svaki mjesec odvaja 15 posto svoje plaće da se ovakve stvari ne bi događale". Rekao je da je cilj prosvjeda "da se ljudi osvijeste, da ih ne treba biti strah, da se ovakve stvari ne smiju događati i da je krajnje vrijeme da odgovorni za to počnu snositi svoj dio odgovornosti". Snimka bacanja jaja na ulazna vrata Ministarstva zdravstva objavljena je na Facebook stranici političke stranke Slobodna Hrvatska.

"Obavještavamo hrvatsku javnost da je nakon današnje akcije ispred zgrade Ministarstva zdravstva u kojoj su aktivisti stranke Slobodna Hrvatska jajima gađali ulaz spomenute zgrade, čime su izrazili svoje ogorčenje prema načinu na koji ministar zdravstva Milan Kujundžić vodi zdravstvenu politiku, policija u Jastrebarskom privela supredsjednika Slobodne Hrvatske Damira - Kristijana Roginu. To se dogodilo u večernjim satima. Zatim je prebačen u Zagreb u 5. policijsku postaju u Bauerovoj ulici. Nije nam poznato radi li se o obavijesnom razgovoru ili pritvoru", stoji u priopćenju Slobodne Hrvatske.

Podsjetimo, u nedjelju je na ulici u Zaprešiću pozlilo 22-godišnjem Matteu Ružiću, kojemu je u pomoć prvo stigao tim Hitne medicinske pomoći bez liječnika, budući da je tim s liječnikom bio na intervenciji u Jastrebarskom. Tim s liječnikom stigao je 27 minuta nakon poziva, no mladić je nažalost preminuo. U isto vrijeme je u Jastrebarskom umro muškarac. 

Prekršajne prijave

Protiv četvero počinitelja koji su u utorak jajima gađali zgradu Ministarstva zdravstva u Zagrebu policija će podnijeti prekršajne prijave zbog kršenja javnog reda i mira, a izdana im je i zabrana prilaska zgradi u trajanju od 8 dana, izvijestili su iz Policijske uprave zagrebačke.

"Nakon akcija gađanja jajima Ministarstva zdravstva zbog smrti mladića iz Zaprešića koji je prije nekoliko dana preminuo jer nije dobio adekvatnu prvu pomoć, policija je obavila obavijesne razgovore sa supredsjednicima Ivanom Pokupcem i Damirom – Kristijanom Roginom kao i s aktivistima Slobodne Hrvatske. Policija je privela Damira – Kristijana Roginu, a poslije ponoći on je pušten doma.

Damira Kristijana je na kućnom pragu u Klinča Selu čekao policajac u civilu. Prvo je priveden u policiju u Jastrebarskom, a zatim je prevezen u Zagreb u 5. policijsku postaju u Bauerovoj ulici. Prema njemu se policija odnosila korektno, a nakon obavljenih razgovora noćas je pušten na slobodu uz zabranu približavanja Ministarstvu zdravstva 8 dana i uz prijavu o teškom remećenju javnog reda i mira. Po Ivana Pokupca, drugog supredsjednika Slobodne Hrvatske, policija je u Križevcima obavila obavijesni razgovor. Očito se radi o obliku pritiska i korištenju metode zastrašivanja.

Izražavamo žaljenje što su institucije pokazale svoju zavidnu brzinu kad je u pitanju zaštita ugleda jednog državnog dužnosnika, u ovom slučaju ministra Kujundžića, a u isto vrijeme su zakazale kad je trebalo na vrijeme pružiti adekvatnu medicinsku pomoć 22-godišnjem mladiću Matteu iz Zaprešića, kao i kad je trebalo 4 sata da njegovo beživotno tijelo bude uklonjeno s javne površine", priopćili su iz stranke.

Pročitajte više