VIDEO Jandroković prekidao Grbina, nije mu dao da Plenkovića zove A.P.

Screenshot

PRVI put otkako je u listopadu 2016. preuzeo premijersku dužnost sabor raspravlja o opozivu Andreja Plenkovića na prijedlog 33 oporbena zastupnika. Pitanje povjerenja Plenkoviću inicirao je Domovinski pokret, koji je, u suradnji s ostalom oporbom, prikupio potrebne potpise da se taj prijedlog nađe u saborskoj proceduri. 

Nakon što se za riječ javio predsjednik SDP-a Peđa Grbin došlo je do svađe između predsjednika sabora Gordana Jandrokovića i Grbina, a uključili su se i drugi zastupnici.

 

"Poštovani kolega AP...", rekao je Peđa Grbin, nakon čega mu je Jandroković rekao da to ne radi. Grbin je ponovio, a Jandroković ga je opet prekinuo.

"To je jedan cirkus, to dovodi do jedne prakse koja je opasna. Onda ću ja vas zvati P.G.", rekao je Jandroković. "To bi bilo kao da ja vama kažem 'kolega Panj'", rekao je Jandroković Miri Bulju.

Ahmetović je rekao da je Plenković rekao Bulju da je panj, na što je Plenković odgovorio: "To vam je bio kompliment. To je citat iz Čovika i po, samo nisi ni ti znao. To je na sramotu."

Jandroković je zatim proglasio stanku od 10 minuta.

Jandroković: Ja branim dignitet ove institucije

"U tituliranju postoji neki standard. Ovo što ste sad napravili, kolega Grbin, je nešto novo, pozivam vas da imate poštovanja", rekao je Jandroković nakon stanke.

"Da ste vi bili u kriminalnim porukama, i vas bih zvao G.J. Vi ćete odlučiti hoćete li mi dopustiti da govorim. Dakle, poštovani A.P...", rekao je Grbin.

Jandroković ga prekida, daje mu opomenu.

"Poštovani A.P., vi ste...", rekao je Grbin, nakon čega ga je Jandroković opet prekinuo.

"Ja branim dignitet ove institucije", rekao je Jandroković. 

"Poštovani A.P., ova reakcija predsjednika sabora je pokazala da vi inzistirate da se u Hrvatskoj kažnjava izrečena riječ", rekao je Grbin.

"Sada ste povrijedili standarde, sve što vam se sad kaže će biti dopušteno", rekao je Jandroković. Javljaju se HDZ-ovci koji napadaju Grbina.

Plenković: Mi se ne bavimo sitnim utajama kao šef oporbe

"Poštovani zastupniče Grbin, što se tiče pitanja o novom zakonu. U Vijeću Europe ima 30-ak zemalja koje kažnjavaju sve koji puštaju informacije. Mi smo išli prema praksi da se kažnjava uski krug, takvu praksu ima sedam zemalja. Hvala Bogu da imamo vas na čelu stranke", rekao je Plenković.

"Poštovani A.P.", rekao je Grbin, nakon čega mu je Jandroković dao drugu opomenu i pozvao ga da nastavi pa da dobije i treću opomenu, poslije koje bi mu bilo zabranjeno govoriti. Grbin je sjeo i nije nastavio rečenicu.

Plenković kaže da je Grbin pokušao prisvojiti desetke tisuća kuna naknada i da bi to možda moglo biti za postupak. "Mi se ne bavimo sitnim utajama kao šef oporbe", rekao je.

Pročitajte više