FOTO I VIDEO Pogledajte vježbu spašavanje ljudi s trećeg kata nakon potresa

Foto: Index

SPLITSKE žurne službe danas su za manje od sat vremena nakon potresa evakuirali i spasili unesrećene u dječjem vrtiću Ružmarin. Scenarij se odvio u sklopu terenske vježbe u kojoj je sustav civilne zaštite provjeravao efikasnost reagiranja i koordiniranja zajedničkih postupanja u slučaju nastanka potresa. 

 

Na terenu su nekoliko minuta nakon poziva stigli vatrogasci, hitnjaci, Gorska služba spašavanja i Crveni križ. Djeca i djelatnici evakuirani su na sigurno mjesto od urušavanja nedaleko od vrtića, a žurne službe su unesrećene evakuirale na nosilima. 

Evakuirani s trećeg kata. Sudjelovali i psi tragači

Prikazana su tri plana evakuacije u kojima su sudjelovali i psi tragači koji su u podrumu pronašli unesrećene. Gorska služba je akciju spašavanja zbog urušenog stubišta izvela spuštanjem osobe na užetu, a vatrogasci su na nosilima s pomoću ljestava spustili ozlijeđenog na sigurno mjesto kojeg su preuzeli liječnici. 

Službe su bile na visini zadatka kao da se radi o stvarnoj akciji. Brzine, ozbiljnosti i međusobne koordinacije nije nedostajalo. Preko radiostanica primali su obavijesti i naredbe, a na kraju sve su korake analizirali.

"Vježba je bila pripremljena tako da uključimo djecu i civile kako bi znali reagirati za vrijeme potresa i evakuacije. Vatrogasci su radili pretragu objekta s potražnim psima i spasili dvije osobe iz nepristupačnih dijelova objekta. 

Ozlijeđene smo stavili u nosila i zakačili ih za ljestve i spustili smo ih pomoću tehnike konopa na sigurnu površinu. Ove vježbe su zahtjevne, a mi ih svaki dan provodimo na našim radnim mjestima kako bismo imali što bolju i bržu izvedbu na terenu", objasnio je zapovjednik JVP-a Grada Splita Mario Mikas. 

"Zbog urušavanja stepeništa smo unesrećenog spustili pomoću užeta"

Iako HGSS najčešće djeluje izvan urbanih područja na planinama i teško dostupnim mjestima, obučeni su i za ovakve akcije. Pročelnik splitske stanice Branimir Jukić zadovoljan je odlukama kolega na terenu. "Naš specijalizirani tim sa psom tragačem ušao je u ruševinu i pronašao osobu. Zbog urušavanja stepeništa smo unesrećenog spustili pomoću užeta i sajle", rekao je.

Iako službe svakodnevno vježbaju razne akcije i tehnike, nemaju često mogućnost zajedničkog treninga pa im terenske vježbe uvelike pomažu pri organizaciji i koordinaciji cjelokupnog sustava civilne zaštite. 

"Kad smo stigli na teren, sve je bilo nepripremljeno kao da je stvarna situacija. Nismo znali o kojem se objektu radi niti što nas točno čeka te je bilo potrebno da se rasporedimo u trenutku. Osobe koje smo evakuirali su također naši djelatnici. Oko 20 nas je bilo na terenu, plus ostale službe", kazao je Jukić. 

Ivošević: Vježbu organiziramo dva do tri puta godišnje

Načelnik stožera civilne zaštite i dogradonačelnik Bojan Ivošević kazao je da ove vježbe služe kako bi se ponovila praksa postupanja u izvanrednim situacijama. 

"Vježbu organiziramo dva do tri puta godišnje kako bi civilna zaštita bila spremna odgovoriti u raznoraznim vrstama opasnosti. Prošla je bila za eventualne bujične poplave na području Šperuna. A ovdje smo danas kako bismo obilježili i Međunarodni dan civilne zaštite, koji je sutra", poručio je Ivošević, koji je vrijeme odvojio i za ozbiljne dječje razgovore o potresima. 

Nakon akcije spašavanja ozlijeđene u potresu preuzeli su liječnici i djelatnici Crvenog križa. 

"Preuzeli smo pacijente i pružili im prvu pomoć, zatim smo imali službu traženja, a istaknuo bih jako bitan dio i pružanja psihosocijalne pomoći. Pomagali smo liječnicima i sanirali smo lakše povrede kod ozlijeđenih te provjeravali vitalne funkcije do dolaska prve pomoći", rekao je Andrej Kovač, voditelj Interventnog tima GD Crvenog križa Split. 

Kao dio edukacije, djeca su uz službene osobe imali priliku naučiti što učiniti kada nastane požar te su im vatrogasci demonstrirali kako se mali požar može ugasiti vatrogasnim aparatom. 

Pročitajte više