Na Zemlju prvi put u povijesti stigli uzorci s "tamne" strane Mjeseca

Screenshot: X

Kineski lunarni modul Chang'e-6 vratio se danas na Zemlju, dovršivši svoju povijesnu misiju prikupljanja prvih uzoraka s "tamne strane", odnosno nama udaljenije strane Mjeseca. Državna televizija CCTV navodi da je modul uspješno sletio u kinesku sjevernu regiju Unutarnje Mongolije nešto poslije 14 sati po lokalnom vremenu.

Na snimkama se vidi kako modul slijeće na tlo uz pomoć padobrana. Kina je ovime postala prva zemlja koja je pokupila uzorke sa strane Mjeseca koja je trajno okrenuta od Zemlje. Prethodna kineska misija Chang'e prikupila je uzorke s bliže strane Mjeseca u prosincu 2020., ponovno pokrenuvši globalne napore prikupljanja lunarnih uzoraka nakon pauze od 44 godine. 

Trebala bi donijeti 2 kg materijala

Misija Luna 24 bez posade koju je pokrenuo bivši Sovjetski Savez 1976. prikupila je 170 grama stijenja iz Mare Crisium, ili "Mora kriza", na bližoj strani Mjeseca. Između 1969. i 1972. šest misija Apollo, sve s posadom, prikupilo je 2200 uzoraka ukupne težine 382 kilograma, također s bliže strane Mjeseca. 

Chang'e-6 je nakon slijetanja na Mjesec 14 sati bušio, iskopavao i pakirao 2 kilograma materijala. Sonda Chang'e-5 je 2020. za taj postupak na raspolaganju imala 21 sat, na kraju se vratila s 1.73 kg lunarnih uzoraka, umjesto planiranih 2 kg jer je bušilica uspjela napraviti rupu duboku samo 1 metar umjesto 2 metra nakon što je došla do neprobojnih slojeva ispod površine. 

Zašto je bitno prikupljanje uzoraka s udaljene strane Mjeseca?

James Carpenter, voditelj ureda za lunarnu znanost Europske svemirske agencije, rekao je da uzorci koje su prikupile misije Apollo s bliže strane Mjeseca pokazuju da je bazen Južni pol - Aitken na suprotnoj strani nastao u doba iznimno teškog bombardiranja Sunčevog sustava, Zemlje i Mjeseca.

"Ovo je zaista ključan događaj u povijesti cijelog Sunčevog sustava, ali postoje neke kontroverze o tome je li se dogodio ili ne", rekao je. "Da bismo to razumjeli, moramo uskladiti te događaje, a to će se učiniti uz pomoć uzoraka s udaljene strane Mjeseca iz bazena Južni pol - Aitken."

"To je rudnik zlata. Škrinja s blagom", rekao je planetarni znanstvenik James Head sa Sveučilišta Brown, koji je zajedno s kineskim znanstvenicima analizirao uzorke iz misije Chang'e-5. "Mjesec je zapravo zamrznuti zapis o tome što se događalo u ranom Sunčevom sustavu", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.