VIDEO Kinezi stigli na svoju novu svemirsku postaju, pogledajte kako izgleda

Screenshot: CNSA

KINESKI astronauti stigli su jučer na svoju novu postaju u orbiti Zemlje i time još jednom potvrdili kako Kina postaje nova svemirska sila.

Letjelica Shenzhou 12 lansirana je u četvrtak prema modulu svemirske stanice Tianhe iz lansirnog centra Jiuquan u sjeverozapadnoj provinciji Gansu, a pristala je na svemirsku postaju oko sedam sati kasnije.

 

Na videoprijenosu Kineske nacionalne svemirske agencije (CNSA) moglo se vidjeti kako su astronauti ušli u jezgru modula, a jedan od njih se pritom okrenuo za 360 stupnjeva. Astronauti će na modulu provesti sljedeća tri mjeseca.

Uskoro bi trebali pripremiti svoje stambene prostore i otvoriti ulaz teretne svemirske letjelice Tianzhou 2 koja je ranije pristala uz osnovni modul.

Prostor za vježbanje i komunikacijski centar

Zapovjednik misije je Nie Haisheng, zrakoplovni pilot iz Narodnooslobodilačke vojske koji je već sudjelovao u dvije svemirske misije. Ostala dva astronauta također dolaze iz vojske.

Središnji modul kineske svemirske postaje ima odvojene životne prostore za svakog astronauta, traku za trčanje i bicikl za vježbanje te komunikacijski centar.

Astronauti su prije lansiranja prošli više od 6000 sati obuke, piše Science Alert.

Izgradnja počela prije dva mjeseca

Izgradnja je započela u travnju lansiranjem Tianhea, prvog i najvećeg od tri modula, a predviđa se da će stanica biti dovršena iduće godine.

Astronauti Nie Haisheng, Liu Boming i Tang Hongbo tijekom svog boravka u svemiru namjeravaju ispitati važne funkcije glavnog modula i provoditi znanstvene eksperimente.

U listopadu bi prema postaji trebala odletjeti još trojica astronauta.

Da bi se svemirska postaja dovršila, lansirat će se još dva laboratorijska modula, svaki težak oko 20 tona. Za 2022. godinu planirana su još dva teretna leta i dvije misije s posadom.

ISS uskoro prestaje s radom?

Međunarodna svemirska postaja (ISS) trebala bi prestati s radom nakon 2024. godine, iako je NASA rekla da bi potencijalno mogla ostati u funkciji i poslije 2028. godine.

Ako ISS prestane s radom u sljedećih nekoliko godina, Kina će biti jedina zemlja koja će imati stalnu postaju u svemiru.

Pročitajte više

 

Pročitajte više