VIDEO Klisović kroz suze: Pozivam svoje glasače da glasaju za Tomaševića

Foto: PIXSELL

KANDIDAT SDP-a za zagrebačkog gradonačelnika Joško Klisović, koji je završio na petom mjestu s nešto manje od osam posto glasova, čestitao je u nedjelju Tomislavu Tomaševiću iz platforme Možemo na pobjedi u prvom krugu i pozvao svoje birače da za njega glasuju u drugom krugu za dva tjedna.

> UŽIVO IZ STOŽERA

> Ostale vijest pratite na tagu lokalni izbori

IZ MINUTE U MINUTU MOGLI STE TIJEKOM VEČERI PRATITI NA INDEXU

23:47 Grbin: Birači su nam poslali poruku

Zahvaljujem svim biračicama i biračima koji su danas dali povjerenje našim kandidatkinjama i kandidatima za općinske načelnike, gradonačelnike, župane, za članice i članove vijeća i županijskih skupština. To povjerenje nam puno znači i nećemo ga u sljedeće četiri godine iznevjeriti", izjavio je Grbin.

Osim velikog 'hvala', upućujem i čestitku svim onim kandidatkinjama i kandidatima koji su izabrani u prvom krugu, kao što je Željko Kolar u Krapinsko-zagorskoj županiji, Mišel Jakšić u Koprivnici i brojne druge kolege diljem Hrvatske nek mi oproste što ih ne mogu sve pobrojati, uzelo bi previše vremena, kazao je.

Dodao je da čestita i onima koji su izabrani iz drugih političkih stranaka, pogotovo tamo gdje je borba uključivala fer sukob ideja, mišljenjam vizija, a ne tamo gdje je kampanja otišla u crnilo, kao i onima koji su ušli u drugi krug.

Pred nama su još dva tjedna izborne kampanje, u kojoj će se SDP-ove kandidatkinje i kandidati, od Rijeke, Siska, Čakovca i brojnih drugih sredina, boriti idejama, vizijama i 'onime u čemu smo najjači, a to je kako osigurati da se u sredinama gdje birači daju povjerenje SDP-ovim kandidatima naprosto živi bolje'. Izbori su tu zbog toga i to je način na koji ćemo ih voditi, naglasio je.

"Što se tiče sredina u kojima nismo prošli dobro, treba i to priznati, žao nam je zbog toga, ali mi slušamo ono što nam birači govore. Mi ćemo iz toga izvući pouku i mijenjat ćemo se jer je to ono što naprosto moramo činiti", rekao je Grbin.

Kada ti birači, dodao je, na taj način pošalju poruku možeš odlučiti, hoćeš li ih slušati ili ćeš se šraviti da se ništa nije dogodilo, a mi se praviti nećemo. "Nećemo zabijati glavu pijesak. Shvatili smo poruku, moramo se mijenjati na bolje", samokritičan je bio čelnik SDP-a.

Sada idemo dalje. U sljedeća dva tjedna idemo po povjerenje u sredinama gdje će se odvijati drugi krug. Idemo razgovarati o tome kako da našu Makarsku, Rijeku, Sisak, Varaždin, Zadar učinimo boljima i u tome ćemo uspjeti, uvjeren je.

"Pozivam sve birače u Hrvatskoj da izađu u drugom krugu, da daju povjerenje SDP-ovim kandidatkinjama i kandidatima, a tamo gdje nema naših kandidata u drugom krugu, pozivam da podrže kandidate ljevice i građanskog centra", naglasio je.

Poput Klisovića, ni Grbin u izbornoj noći nije htio odgovarati na novinarska pitanja.

23:10 Klisović: Dajemo podršku Tomaševiću

Klisović je na početku čestitao Tomaševiću na pobjedi u prvom krugu.

Raduje me da je u drugi krug prošao bar jedan kandidat promjene, rekao je Klisović kroz suze.

Još se ne zna tko će biti druga osoba u drugom krugu, kaže.

"SDP i ja želimo promjene u ovom gradu", rekao je i pozvao svoje glasače da glasaju za Tomaševića: "Ne želimo kontinuitet bivše politike koju je simbolizirao Milan Bandić i u tom kontekstu pozivam sve naše birače koji su meni dali povjerenje i našoj listi za Skupštinu da podrže Tomislava Tomaševića u drugom krugu".

"Mislim da ćemo zajedno surađivati dalje na našem projektu unošenja promjena u grad Zagreb, promjena koje su tako predominantno građani zahtijevali i pokazali svojim glasovima da ih žele", istaknuo je, najavivši da će Tomaševiću dati punu podršku za 15 dana.

21:03 Prvi rezultati

Nakon 2,6 posto obrađenih glasova u Zagrebu vodi Tomašević, slijede Pavičić Vukičević, Davor Filipović i Škoro. Klisović je i dalje na petom mjestu s 7,61 posto glasova.

20:06 Nova anketa: Klisović i dalje peti

Prema novim rezultatima izlaznih anketa Klisović i dalje ostaje na petom mjestu s 6.13 posto glasova.

20:03 Hajdaš Dončić: Shvatili smo poruku građana, mijenjat ćemo se

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić komentirao je za N1 izlazne ankete lokalnih izbora prema kojima njihov kandidat za gradonačelnika u Zagrebu Joško Klisović ne ulazi u drugi krug.

“SDP u Zagrebu, Rijeci i Splitu je vjesnik toplog vjetra što znači da lijeva i građanska opcija pobjeđuje u tim gradovima, to je za Hrvatsku dobar rezultat. Mi ćemo se mijenjati s novim politikama i idejama. Vidjet ćemo kakva će biti raspodjela u Skupštini, vjerujemo da postoji energija u SDP-u i da ćemo u iduće tri godine s partnerima koji sanjaju građansku Hrvatsku. Više-manje očekivano, možda smo u nekim stvarima mogli bolje reagirati. Dobro stojimo u Makarskoj, Velikoj Gorici”, rekao je Siniša Hajdaš Dončić i dodao da ne vjeruje u loš rezultat.

“Zašto bi rezultat bio loš. Što smo imali posljednje četiri godine? Svijet se mijenja. Hrvatska se mijenja i mi se moramo mijenjati. Počeli smo se mijenjati, imamo vremena da s programima i ljudima ponovno steknemo povjerenje građana. SDP ne može više s rustikalnim strankama, s kojima smo znali upravljati Hrvatskom, sad upravljati tako. Nisam pesimist, optimist sam i za Hrvatsku, SDP i građanski lijevi centar”, kaže.

Dodao je da imaju vremena za promjene.

“Treba nam vremena, imamo tri godine da posložimo cijelu priču u stranci i Hrvatskoj. Uvjeren sam da za tri godine lijevi centar s Možemo i drugima može preuzeti Hrvastku. Čestitam Tomislavu Tomaševiću, shvatili smo poruku građana, mijenjat ćemo se", rekao je Hajdaš Dončić.

19:59 Maras: Katastrofalan rezultat za SDP

Gordan Maras, bivši saborski zastupnik SDP-a, za Novu TV je kazao da mu je drago što je odaziv građana bio solidan.

"Čestitam SDP-u Rijeke na solidnom rezultatu. Što se Zagreba tiče, to je katastrofalan rezultat za SDP i ne mogu s tim biti zadovoljan, no pričekajmo rezultate na kraju večeri. Mogu čestitati članicama i članovima SDP-a koji su radili u kampanji, žao mi je što nisu imali podršku koju su trebali imati", rekao je Maras.

"Ovo je jako loš rezultat za SDP u glavnom gradu Hrvatske. Drago mi je što su građani Zagreba rekli konačno 'dosta' HDZ-u i Bandiću. Dogodit će se promjena. Ja sam Zagrepčanin i meni je jako važno što su se riješili Bandića i HDZ-a. Želim čestitati kolegi Tomaševiću i koaliciji oko Možemo", dodao je Maras.

19:15 Borzan: Kažnjeni smo zbog koketiranja s Bandićem

Potpredsjednica SDP-a Biljana Borzan u nedjelju je uvečer, nakon objave izlaznih anketa u četiri najveća grada, ocijenila da ne mogu biti nezadovoljni jer zadržavaju pozicije koje su i do sada imali te ustvrdila da su ih birači u Zagrebu kaznili zbog koketiranja s Bandićem.

"Čovjek uvijek želi više i nada se boljemu, ali ne možemo biti nezadovoljni ako zadržavamo otprilike pozicije koje smo imali. To znači da u Zagrebu nismo ni bili na vlasti, broj zastupnika u Skupštini ostat će podjednak, kao i u Splitu, dok ćemo u Osijeku po ovoj izlaznoj anketi imati jednog vijećnika manje", rekla je.

"Što se Zagreba tiče, očito je da postoji veliki bazen birača koji su skloni lijevoj opciji, ali očigledno zbog SDP-ovog držanja u prošlom mandatu u kojemu je od osam zastupnika četiri prešli Milanu Bandiću, naravno da su birači to kaznili i prebacili se opciji koja im se u ovom trenutku činila kao bolja protuteža politici koja je do sada vladala Zagrebom. Rezovi su rađeni u zagrebačkoj organizaciji da se biračima pošalje jasna poruka o odmaku od Bandićeve politike, ali očito je to bilo kasno jer se ne može u dva mjeseca promijeniti percepciju koja vlada godinama", ocijenila je.

Ne mislim da je kandidatura Joška Klisovića bila promašaj jer ne mislim da bi itko prošao bolje. Ovaj rezultat je jednostavno odraz okolnosti i onoga što je bilo i Klisović je dobio ono što u ovom trenutku pripada SDP-u i u trenutku kada je apsolutno favorit lijevo-građanskog biračkog tijela sklon Tomislavu Tomaševiću i Možemo. SDP-u u Zagrebu su na naplatu došle godine koketiranja s Bandićem, smatra potpredsjednica SDP-a.

19:00 Anketa: Klisović peti

Prema izlaznim anketama Klisović osvaja peto mjesto u Zagrebu sa 6.1 posto glasova.

Rezultate ankete pogledajte ovdje.

18:50 Klisović se obraća nakon 22 sata

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin i kandidat za gradonačelnika Joško Klisović u središnjicu bi trebali doći oko 19 sati. Javnosti bi se trebali obratiti nakon 22 sata. 

Do 16:30 sati izlaznost u Zagrebu je bila 35.54 posto, javio je DIP.

UŽIVO EMISIJA

...

Primajte na mail prijelomne vijesti čim se dogode. Pretplatite se na Index Newsletter.

Pročitajte više