VIDEO Napojnice se po novom mogu ostavljati i karticama. Evo kako to funkcionira

Foto: Index/Hana Kajari

Dugo očekivana mjera u ugostiteljstvu na snazi je od nove godine, pa tako gosti sada mogu ostavljati napojnice konobarima i kad plaćaju karticama. No s tom je mjerom uvedena i obaveza fiskalizacije svih gotovinskih napojnica, što je kod nekih izazvalo nezadovoljstvo.

Prema novom pravilniku, konobar svaki cent napojnice mora fiskalizirati zajedno s računom za koji je tu napojnicu dobio, a dio ugostitelja se žali da je u velikim gužvama to gotovo nemoguće. Napojnice u gotovini evidentiraju se i prate kroz posebnu evidenciju ručno ili u sklopu fiskalne blagajne koju su pružatelji programskog rješenja odgovorni prilagoditi novim propisima. To znači da su ugostitelji u svoje blagajne od početka godine trebali uvesti nove sustave.

Konobari uglavnom ne znaju za novo pravilo

Index je odlučio provjeriti kako sve funkcionira na terenu, a zanimalo nas je kako se s novim modelom fiskalizacije snalaze konobari i stvaraju li im se zbog toga dodatne gužve. Na naše iznenađenje, od dvadesetak kafića koje smo obišli po strogom centru Zagreba, problema nije imao gotovo nitko.

Pitali smo konobare kako se snalaze s novim modelom i je li im problem što svaku napojnicu koju dobiju moraju fiskalizirati zajedno s računom koji su izdali za tu napojnicu. Većina konobara rekla nam je da to ne rade, neki su u čudu rekli da nisu znali za to pravilo, dok su drugi tvrdili da ne trebaju fiskalizirati sve napojnice, već samo dio njih.

Jako mali postotak rekao nam je da zaista fiskaliziraju sve napojnice koje dobivaju u gotovini, no, dodaju, s tim nemaju nikakvih problema. Kažu da sve stignu fiskalizirati, čak i kada su im na terasama i u objektima velike gužve.

Što se tiče ostavljanja napojnica kod kartičnog plaćanja, svaki gost može zatražiti sam da ostavi napojnicu na taj način, i to tako da odu do POS uređaja i sami odaberu postotak napojnice ili da kažu konobaru koji iznos žele ostaviti. No većina konobara kaže da ljudi i dalje nemaju tu naviku. Jako mali postotak gostiju, tvrde, ostavlja napojnice kod kartičnog plaćanja.

Gosti: Super je da su uveli kartično plaćanje napojnica

Gosti kafića uglavnom se slažu da je mogućnost ostavljanja napojnice kod kartičnog plaćanja odlična novost. "Nisam znala za to, ali mislim da je super da su to uveli. Često mi zna biti problem kada platim karticom naći keš za napojnicu", rekla je jedna naša sugovornica.

"Mislim da je to super za konobare, imat će više novaca, svi danas plaćaju karticom", mišljenja je druga. "Nisam čula za probleme, ali sve s fiskalizacijom je u početku bio problem, a na kraju se sve ustali", dodaje.

Pročitajte više