Video - Krvava noć u Istri: Ubojica supruge i osmogodišnjeg sina zvao punca noć prije

NOĆAS je oko 2 sata u obiteljskoj kući u ulici Mate Balote 133 u mjestu Rakalj, koje se nalazi 30-ak kilometara od Pule, došlo do dvostrukog ubojstva. Kako se doznaje iz PU istarske, 44-godišnji Roberto Percan je ubio 41-godišnju suprugu Alenku i osmogodišnjeg sina Martina. Mrtva tijela majke i brata je pronašao Percanov stariji sin, 17-godišnji Mateo, kad se oko 3 sata vratio kući. Šokirani mladić je nakon što je zatekao stravični prizor otrčao susjedima po pomoć te su oni pozvali policiju.

Tijela ubijene žene i djeteta su pronađena u njihovim krevetima, u spavaćoj sobi. Percan je suprugu i sina izbo nožem dok su spavali, a potom je pokušao izvršiti samoubojstvo. S prerezanim žilama je pronađen 20-ak metara od kuće. Nalazi se u teškom stanju u Općoj bolnici Pula.

Mladiću, kao i policijskim istražiteljima koji su vidjeli ovaj krvavi prizir, pružena je psihološla pomoć.

"Zašto malega, zašto malega?"

"Zašto malega, zašto malega?", jecao je Milan Peruško, otac ubijene Alenke Percan. Noć prije nego mu je ubio kćer i unuka, nazvao ga je da mu "čuje glas".

Peruško je ispričao novinarima kako je zera pitao treba li mu nešto, a ovaj mu je odgovorio da ne treba i spustio mu slušalicu. Kada je doznao da mu je zet ubio kćer i unuka, nesretnom je Milanu pozlilo, a plakala je i njegova supruga Stanka Đukić, piše Večernji list. Alenkina majka Marija stajala je podalje naslonjena uz obližnji zid, vidno potresena. Slomila se kada je oko 10.30 sati iz dvorišta kuće kraj nje prošlo vozilo "Pogrebnog zavoda" s tijelima ubijenih.

"Bio je čudan posljednjih godina"

Roberto Percan je zaposlen u pulskom Vodovodu kao kopač, a njegova supruga je bila prodavačica u obližnjoj Krnici. Njegovi kolege s posla su za Barkun.hr rekli kako je posljednjih dana bio na bolovanju, ali ne znaju zbog čega. U nevjerici Roberta opisuju kao "mirnog i vrijednog".

"Cijelo selo je primijetilo da se on zadnjih godina malo čudno ponašao. Događalo se da prođe pored mene i da me ne pozdravi, iako je to ranije činio, a imao sam i dojam da je izuzetno odsutan. Znao bih pričati s njim, ali mi se činilo da me uopće ne sluša. Znam da je bio bolestan, valjda nešto s kralježnicom, da je imao neku operaciju i dugo je bio na bolovanju. Inače je bio dobra osoba, pa mi ova tragedija ne ide u glavu. Sve me to podsjeća na slučaj Voškion", rekao je Večernjem listu jedan od susjeda obitelji Roberta Percana, Boris Vivoda.

Nitko ne zna zašto se to dogodilo

Druga im je pak susjeda ispričala kako je Roberto bio sasvim dobar susjed, a jedino čudno što je primijetila je to da je išao na svaki pogreb u selu. Susjedi su mahom u šoku jer ne pamte da je u obitelji bilo nekakvih svađa ili ranijeg nasilja.

No, nitko - ni susjedi, ni obitelj, ne zna zbog čega se dogodio ovaj masakr. Istražni sudac Ivan Stanić naložio je obdukciju tijela Alenke i malog Martina za koje se pretpostavlja da su preminuli brzo nakon napada. Iz policije poručuju da će ubojicu uhititi čim to bude dopuštalo njegovo zdravstveno stanje.

Pula će ovu krvavu obiteljsku dramu zapamtiti kao treću po redu u razmjerno kratkom periodu vremena. Najkrvaviju je priredio Damir Voškion (48) je u studenom 2007. godine u obiteljskoj kući ubio oca Renata (70), šogoricu Natašu (36), brata Deana (40) te nećake Karlu (7) i Maura (63 dana). Dva mjeseca ranije, pulski bankar Petar Radovanović ubio je u obiteljskoj kući suprugu Tatjanu, napao trudnu kćer a zatim, nakon nesupjelog samoubojstva, okončao život u Zatvorskoj bolnici.

I.M./A.B.
Foto: Goran Šebelić/Cropix
Video: Barkun.hr

Pročitajte više