VIDEO Kurdi upali u Europski parlament: Zastupnici evakuirani, a rasprava prekinuta

Foto: EPA

EUROPARLAMENTARNI zastupnici su danas nakratko evakuirani iz Europskog parlamenta nakon što je skupina kurdskih aktivista ometala rad. Oko podneva skupina od 15 do 20 ljudi počela je glasno vikati na galeriji za posjetitelje s koje se pruža pogled na dvoranu. 

Aktivisti su držali zastave s likom zatvorenog Abdullaha Öcalana, jednog od osnivača Kurdistanske radničke stranke (PKK), militantne skupine koja se borila protiv Turske za neovisnu državu. Turska, SAD i EU označili su PKK terorističkom organizacijom, piše Politico

Nitko nije ozlijeđen

Skupina članova parlamenta, uključujući predsjednicu Robertu Metsolu, otišla je pregovarati s aktivistima koji su odbijali otići i prijetili da će skočiti s galerije za posjetitelje. "Postojala je zabrinutost da će se samoozlijediti u sklopu svog prosvjeda", kazala je Metsola zastupnicima Europskog parlamenta kada je parlament nastavio s radom tri sata kasnije.

"Drago mi je što vam mogu reći da je situacija riješena mirnim putem. Nitko nije ozlijeđen i svi prosvjednici su sada izvan prostorija Parlamenta", dodala je. Metsola je također zahvalila kolegama zastupnicima u Europskom parlamentu koji su joj pomogli u smirivanju prosvjednika. 

"Neću im dati publicitet"

"Ovo nije način da se privuče pozornost Europskog parlamenta. Neću njihovoj stvari dati publicitet koji su tražili", nastavila je Metsola, kritizirajući prosvjednike zbog ometanja rada zakonodavnog tijela i zahvalivši sigurnosnim službama institucije na njihovoj reakciji. 

Susanna Ceccardi, talijanska zastupnica u Europskom parlamentu iz krajnje desne stranke Liga, opisala je sigurnosni odgovor parlamenta kao "sramotan" na Twitteru. Grupa aktivista dijelila je letke na kojima je pisalo: "Uvjeti samice nametnuti Abdullahu Öcalanu jedinstveni su u svijetu i protivni su svim međunarodnim konvencijama o zaštiti prava zatvorenika."

Pročitajte više