VIDEO Lavine zatrpale Austriju, troje mrtvih, mnogo nestalih. A najgore dolazi

Foto: Polizei Salzburg

VREMENSKE promjene su tijekom vikenda na vrhuncu skijaške sezone izazvale diljem Austrije niz opasnih lavina. Austrijski mediji javljaju da je poginulo troje ljudi, dok su mnogi zasad nestali, a tisuće skijaša i turista odsječene su od ostatka zemlje zbog nanosa snijega koji su blokirali mnoge puteve.

> Ako ste se vi našli na jednom od tih skijališta, šaljite nam slike i snimke na desk@index.hr ili u inbox naše Facebook stranice.

Troje poginulih čija je smrt dosad potvrđena su skijaš iz Njemačke, kojeg je lavina zatrpala kod mjesta Schoppernau u pokrajini Vorarlberg, kao i još jednog njemačkog turista kod popularnog skijaškog odredišta Damüls u blizini Bregenza, koji se također nalazi u Vorarlbergu. Treća potvrđena žrtva je 24-godišnja snowboarderica iz Švicarske, koja je upala u procijep dubok 20 metara izvan piste i poginula.


Snijeg pada i danas

Svemu je prethodio gusti snijeg u subotu navečer koji je na postojeći snježni pokrivač dodao u dolinama između 40 i 60 centimetara novog nanosa, a na planinama i do metar. Nadležne službe su u nedjelju ujutro proglasile veliku opasnost od lavina, dižući stupanj uzbune na 4, što je drugi najveći stupanj opasnosti. 

Snijeg je u mnogim dijelovima Austrije nastavio padati i danas te je u nekim pokrajinama izmjereno novih 30 centimetara, što sve značajno otežava napore spasilaca. I dalje prijeti velika opasnost od novih lavina, s obzirom na to da se novi snijeg nije uspio stabilizirati i stvrdnuti, upozoravaju stručnjaci, a prenose austrijski mediji.
 

Lavine u većini austrijskih pokrajina

Velika opasnost od lavina proglašena je u austrijskim pokrajinama Vorarlberg, Tirol, Donja Austrija, Štajerska i Salzburg. U potonjoj je u lavini nestao mladi par Austrijanaca, 23-godišnja djevojka i njen 28-godišnji partner, koji dolaze iz lokalnog skijaškog mjesta Abtenaua.

Za njima se traga od sinoć, u akciji su i planinska policija i spasilačke službe. No području u kojem je nestao mladi par prijeti akutna opasnost od lavina pa je potraga za nestalima morala u jednom trenutku biti prekinuta kako se ne bi ugrozio i život spasilaca. Glasnogovornica lokalne policije je za medije izjavila da je u nedjelju navečer bilo više lavina u okolici Abtenaua, dok je potragu helikopterom onemogućila snježna oluja.



Turisti ne slušaju upozorenja nadležnih službi

Kod mjesta Bad Vigaun je lavina pokrila deset osoba, ali sve su spašene. Spašen je i 23-godišnji snowboarder iz Njemačke, koji je morao provesti noć sa subote na nedjelju na planini nakon što je zbog loše vidljivosti skrenuo sa skijaške staze i nakratko nestao. U Donjoj Austriji se, pak, traga za dvojicom muškaraca iz austrijskog grada Kremsa, 54-godišnjakom i 58-godišnjakom, koji su nestali u snježnoj oluji u okrugu Lilienfeld. Dvojica prijatelja su inače planinari, a akciju spašavanja prekidaju loše vremenske prilike.

Odsječena su brojna mjesta u kojima se nalaze tisuće Austrijanaca i turista. Primjerice, oko 12 tisuća turista ostalo je zameteno u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedjelje poslijepodne kada su stručnjaci kontroliranom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mjesto.

Veliki problem je i to što neki turisti ne poštuju upozorenja nadležnih službi. U Štajerskoj u okrugu Liezen je skupina od 12 turista odlučila otići do područja ugroženog opasnošću od lavine te je pomaknula i ograde koje su službe postavile na cestu, no uskoro su njihova tri automobila bila zatrpana snijegom. Gorska služba spašavanja ih je ipak izvukla iz lavine unatoč situaciji visokog rizika.

U nedjelju 14 tisuća kućanstava ostalo bez struje

U pokrajini Salzburg, kod mjesta Pinzgau, jedan je vlak četiri sata bio zarobljen na pruzi zbog stabla koje je palo na tračnice uslijed snježne oluje.

U vlaku je bilo oko 300 putnika. Osim prometnih problema, snježne oluje su u Austriji izazvale i nestanke struje: u Gornjoj Austriji je u nedjelju bez struje bilo oko 6 tisuća kućanstava, dok je u Donjoj Austriji pogođeno oko 8 tisuća kućanstava.

Prognoze za Austriju nisu dobre. Na sjeveru zemlje do četvrtka se očekuje još 70 do 100 centimetara snijega, javlja servis Severe Weather Europe.

Pročitajte više