VIDEO Majka Andreja Kramarića razbijala bocu pjenušca o novi brod Hitne pomoći

Foto: Screenshot Twitter

Ministarstvo zdravstva je u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskim zavodom za hitnu medicinu danas u Šibeniku osiguralo plovidbu jedne od šest brzih brodica hitne pomorske medicinske službe iz projekta ukupne vrijednosti 10.1 milijuna eura osiguranih iz europskih bespovratnih sredstava i državnog proračuna.

Time se osigurava pružanje hitne medicinske skrbi stanovnicima i posjetiteljima otoka i priobalja kao i ujednačava dostupnost hitne zdravstvene skrbi na cjelokupnom teritoriju Republike Hrvatske. 

Tragikomična scena s razbijanjem boce pjenušca o brodicu

Na svečanosti isporuke prve brze brodice u Iskra brodogradilištu Šibenik su među ostalim uzvanicima bili ministar zdravstva Vili Beroš, ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, ujedno HDZ-ova zastupnica Maja Grba-Bujević, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe u Ministarstvu mora prometa i infrastrukture Siniša Orlić te župan Marko Jelić, gradonačelnik Željko Burić i vlasnik Iskra Grupe Dušan Šešok. 

Beroš je pritom glumio i kapetana brodice. No prvo se odvijala tragikomična situacija s razbijanjem boce pjenušca o novi brod Hitne pomoći (?!). Kuma broda Danica Kramarić, majka Andreja Kramarića (?!), nekoliko puta je bezuspješno pokušala razbiti bocu pjenušca o brod, pa ju je naposljetku pomalo mahnitim udarcem o brodicu ipak uspjela razbiti.

O novoj brodici i Hitnoj pomoći na moru

"Isporukom prve brodice u Šibeniku sigurno kormilarimo prema potpunoj uspostavi pomorske medicinske službe prijevoza specijaliziranim brodicama koja je planirana do kraja 2023. godine u stacionarnim lukama na Malom Lošinju, Rabu, Zadru, Šibeniku, Supetru i Dubrovniku sukladno Studiji izvodljivosti. Dodatna vrijednost brodica je potpuna opremljenost medicinskim uređajima i opremom za hitnu medicinsku službu kao i prisutnost medicinskog tima i posade lučke kapetanije.

Sve navedeno osigurava zbrinjavanje pacijenata unutar zlatnog sata povećavajući šanse preživljavanja od 30% do 50%", izjavio je ministar Beroš dodajući da "ovim postignućima vlada pokazuje međuresorno partnerstvo, sinergiju s lokalnom zajednicom kao i zajedničku misiju - pružanje podjednake zdravstvene skrbi svim građanima i posjetiteljima Hrvatske, što je i glavna nit vodilja reforme zdravstva". 

Sukladno Sporazumu potpisanom između Ministarstva zdravstva, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture te Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, priobalni županijski zavodi za hitnu medicinu osiguravaju medicinski tim - doktora medicine i medicinsku sestru odnosno tehničara - a lučke kapetanije osiguravaju vez, održavanje i posadu.

Kroz projekt su nabavljeni automatski biokemijski analizatori krvi koji služe u procjeni hitnih slučajeva prije upućivanja pacijenta u bolnicu, a raspoređeni su u 12 ispostava zavoda za hitnu medicinu: Blato na Korčuli, Korčula, Lastovo, Mljet, Cres, Mali Lošinj, Rab, Jelsa na Hvaru, Supetar, Šolta, Vis i Preko. 

"Dodatno dižemo ljestvicu u pružanju hitne medicinske pomoći uspostavljanjem Hrvatske helikopterske medicinske službe, za koju je trenutno objavljen javni međunarodni natječaj, te usporedno ulažemo i u specijalizacije liječnika i medicinskih sestara i tehničara iz hitne medicine.

U kontekstu zdravstvenog turizma, zakonskim izmjenama se dodatno regulira rad turističkih ambulanti i ostale zdravstvene usluge posjetiteljima Lijepe Naše. Sve navedeno Hrvatsku čini još sigurnijom i poželjnijom turističkom destinacijom", zaključio je ministar Beroš.

Pročitajte više

 

Pročitajte više