VIDEO Maturanti o planovima za budućnost: "U Hrvatskoj neće biti mjesta za mene"

Slike u članku i galeriji: Index Foto: Neva Žganec/Pixsell, Index

U cijeloj Hrvatskoj danas se održavala norijada. Školske klupe napustilo je oko 30 tisuća maturanata, koji su zadnji dan nastave ispratili slavljem.

Maturante u Zagrebu, Splitu i Puli pitali smo koji su im planovi za budućnost, planiraju li ići na fakultet i bi li radije studirali u Hrvatskoj ili vani. Također smo ih pitali ostaju li nakon fakulteta u Hrvatskoj ili bi radije posao tražili vani. 

Evo što su rekli zagrebački maturanti

"Da, idemo na FER. Studirat ćemo u Hrvatskoj. Nakon faksa bi voljeli ići van. Ima i tu poslova, ali po pričama, naša struka ima više posla vani. Tehničar sam za elektroniku", rekao je jedan mladić.

"Ja bih radije otišao van, vani je bolja plaća", rekao je jedan, a njegov prijatelj je dodao: "Htio bih živjeti u Hrvatskoj, ali raditi vani, tako je najbolje. Muzičar sam pa bih volio ići svugdje svirati, a živjeti u Zagrebu. Ovdje je najbolje i najmirnije."

"Želim raditi u Hrvatskoj, ovdje je najbolje"

Maturantice koje planiraju studirati psihologiju i glazbenu akademiju kažu da su gledale fakultete u Hrvatskoj. "Mislim da se vani pruža više opcija nego ovdje. No nakon faksa bih htjela ostati ovdje."

S njom se nije složila prijateljica. "Ja bih htjela raditi vani. Za moju karijeru mislim da je to bolje. U jednom trenutku ću se svakako vratiti, nakon što zaradim novac vani", kaže.

"Ne da mi se na faks, jedva sam prošao ove četiri godine", odgovorio nam je jedan mladić te dodao da planira raditi kao laborant u bolnici. "Želim raditi u Hrvatskoj, samo Hrvatska. Tko ide van je glup, ovdje je najbolje. Ljudi, ne idite van! Nek' su vani veće plaće, ovdje je bolje", rekli su on i njegov školski kolega.

"Nakon srednje planiram ići na TVZ fakultet. Ostajem u Hrvatskoj. Privlače me veće plaće, ali ja jednostavno ostajem u Hrvatskoj, volim svoju zemlju", rekao je maturant.

"Sestra mi je vani, to je jako stresan put. Ja to ne bih"

Skupina od četiri maturanta i maturantica rekla nam je da svi planiraju ići na fakultet, a nakon toga žele ostati u Hrvatskoj. "Mislimo da mladi imaju dosta prilika ovdje, samo ih ne znaju iskoristiti. Naravno da to može uvijek bolje, ali nadamo se da će nam biti ovdje dobro. Volimo Hrvatsku, stvarno ju volimo", rekli su.

Jedna je djevojka rekla da će nakon srednje početi raditi kao medicinska kozmetičarka. "Ostajem ovdje. Sestra mi je vani, to je jako stresan put. Ne bih htjela i ja to ponoviti", rekla je, a to su potvrdila i dvojica njezinih kolega.

Dvojica maturanata i jedna maturantica rekli su nam da će ići na fakultet, a da bi nakon toga svi htjeli ostati u Hrvatskoj. "Hrvatska je naš dom, zašto bi htjeli ići dalje?" pitali su.

"Ostajem, ne želim da propadne ova zemlja"

"U Hrvatsku idemo na faks i tu ćemo ostati. Hrvatska je najbolja zemlja na svijetu. Ovdje se najbolje živi", rekla su dvojica mladića, a njihov je prijatelj dodao: "Tu se živi, ali se ide van raditi neke manje poslove da se zaradi više para. Tako radi moj tata. To se tako radi."

"Nakon srednje škole ići ću na Filozofski fakultet u Zgrebu studirati španjolski i ruski. Još nisam sigurna, ali vjerojatno bih diplomski uzela u Španjolskoj. Mislim da su vani nažalost bolji životni standardi, al' Hrvatska je moja zemlja i jako ju volim, tako da nisam sigurna gdje ću raditi", rekla je jedna maturantica.

Dvojica maturanata koji će studirati psihologiju i ekonomiju rekli su da bi htjeli studirati u Zagrebu i ovdje ostati raditi. "Ovdje sam rođen, ne želim da propadne ova zemlja. Ako odemo svi, propast će, ako ostanemo, može biti bolje", kaže.

Evo što su nam rekli splitski maturanti

Index je razgovarao i sa splitskim maturantima o daljnjem nastavku obrazovanja, ali i planovima za budućnost. Otkrili su nam smatraju li Hrvatsku idealnim mjestom za život i rad mladih te zbog čega bi napustili obitelj i bolje životne uvjete potražili u nekim razvijenijim europskim zemljama. 

Uz harmoniku i gitaru od srednjoškolskih dana oprostili su se i splitski učenici koji su, unatoč tome što okupljanje nije bilo organizirano, napravili oproštaj za pamćenje. 

Ispred splitskih škola i na ulicama orila se dalmatinska pjesma uz bengalke, topove i dimne zavjese. Srednjoškolske dane najviše će pamtiti kao vrijeme koje su, kako kažu, proveli bez brige i pameti, a sada ih očekuje razdoblje koje će im na neki način odrediti životni put. 

Maturantica: Vjerojatno ću otići zbog politike 

Maturantice I. gimnazije Marija i Lucija svjesne su koje su im mogućnosti u vlastitom gradu i državi, ali i da bi u Danskoj mogle biti puno više cijenjene. 

"Neću ostati u Splitu, plan mi je upisati psihologiju u Zagrebu, ali mi je zato želja ostati raditi u Hrvatskoj, nemam ambicije za odlazak u neku drugu zemlju. Ako bi došlo do toga, odabrala bih Dansku", kazala je Lucija, dok Marija ima drugačije poglede na ostanak u Hrvatskoj.

"Znam da ću upisati medicinu, to sam oduvijek htjela, ali još razmišljam hoću li ostati u Splitu ili ću otići u Zagreb. Ja se vidim negdje vani ako bude prilike. Nisam oduševljena stanjem u državi, tako da ću vjerojatno otići zbog politike. Uz to, jako su loše plaće i općenito radni uvjeti nisu dobri. Ako se pokaže prilika, iskoristit ću je i otići van", rekla je Marija. 

"Za mene je samo Split u srcu i nadam se da neću biti prisiljena otići van. Na popisu su mi stomatologija i farmacija, nadam se da će mi se snovi ostvariti u mojoj zemlji", nadodala je maturantica I. jezične gimnazije. 

Velik broj maturanata I. gimnazije vidi se u zdravstvu. Svjesni su, pričaju nam, kako će bolje uvjete imati u drugim državama jer im to, dodaju, pokazuje i sve veći broj liječnika koji napuštaju Hrvatsku zbog boljih radnih i životnih uvjeta. No, jedna od maturantica istaknula je razloge zbog kojih bi mladi trebali ostati u Hrvatskoj. 

"Želja mi je stomatologija i ne želim otići iz Hrvatske po završetku fakulteta. Smatram da će se i ovdje moći lijepo raditi i zaraditi. Nigdje drugdje nećemo naći ovakav stil života, gdje smo svi opušteni. Treba razmišljati pozitivno."

"U Hrvatskoj neće biti mjesta za mene"

"Ja se nadam da nas čeka svijetla budućnost, no kako je krenulo, izgleda da neće. Probat ću upisati forenziku u Splitu pa gdje me put odnese. Nadam se da ću moći ostati jer stvarno volim ovaj grad jer je siguran i najljepši grad na svijetu, ali sve mi se čini da ću morati ići van. Nažalost je to zbog plaće, jer se oko novca svijet vrti, ali još su bitnije poslovne prilike. Mislim da u Hrvatskoj neće biti mjesta za mene, ali nada umire zadnja", smatra maturantica, dok ju je druga podržala u ostanku. 

"Upisat ću pravo i to me veže za ovu zemlju, ali da sam upisala bilo što iz područja STEM-a, mislim da bih bila prisiljena iseliti se jer u Hrvatskoj nema dobrih prilika za to područje. Ostanak vežem uz emotivni aspekt jer mi je mama uvijek govorila da me nigdje neće prihvatiti kao svoga i da se s tim osjećajem može živjeti samo u vlastitoj državi."

Lara, koja je završila srednju frizersku, smatra kako Hrvatska ne nudi najbolje uvjete mladima za ostanak. "Teško se nalazi posao, a kada ga i pronađu, rijetko su zadovoljni uvjetima i plaćom s obzirom na sve veća poskupljenja koja gledamo svaki dan."

Evo što su nam rekli pulski maturanti

Bili smo s njima u Puli, gdje im je, sad već tradicionalno, organizirano slavlje na parkiralištu ispred Društvenog centra Rojc. Iako su uglavnom plesali i ludovali, dio njih je izdvojio malo vremena i za Index ispričao što planiraju nakon završetka škole te vide li svoju budućnost u Hrvatskoj. 

>> FOTO Pogledajte kako maturanti u Puli slave, fotke su prelude

Maturantica koja želi upisati pravo: Želim ostati u Hrvatskoj, ali se nadam promjenama po pitanju života mladih 

Maturantica iz pulske gimnazije kazala nam je da želi studirati na Pravnom fakultetu u Zagrebu. I njezine kolegice će također na fakultet, a planiraju upisati Farmaceutsko-biokemijski fakultet, medicinu i psihologiju.  

"Odlučila sam se za pravo zato što volim učiti, a i svidjeli su mi se predmeti vezani za pravo i politiku. To mi leži. Volim se uključivati u rasprave i držim se svojih stavova bez obzira na tuđe. Profesori su me također upućivali na Pravni fakultet, tako da su i oni imali dio utjecaja na moj izbor. No, pretežito sam se vodila vlastitom intuicijom, tako da se nadam da će sve dobro proći i da ću danas-sutra uspjeti u tome", ispričala nam je maturantica koja se nada upisu i uspjehu u pravnoj struci, a komentirala je i vidi li se u budućnosti u Hrvatskoj:

"Ja bih htjela ostati u Hrvatskoj, ali bih isto tako htjela da se pojedine stvari po pitanju mladih i radnih mjesta promijene. Znam da jako puno mojih prijatelja ide studirati u inozemstvo i da ne žele ostati u Hrvatskoj." 

Kao jedan od većih problema u Hrvatskoj izdvojila je nesrazmjer plaća i cijena. 

"Standard nam nije dobar. Cijene u trgovinama su prevelike, a plaće su ostale iste, samo su preračunate u eure. Ili bi trebalo povećati plaće ili utjecati na smanjenje cijena u trgovinama", kazala nam je. 

Djevojke iz srednje strukovne škole kroz smijeh su komentirale da će biti konobarice u Švicarskoj, a jedan maturant je rekao da će na bauštelu. 

Maturant: Najbolje je biti sam svoj gazda 

Jedan od pulskih maturanata s kojim smo pričali kazao nam je da planira upisati strojarstvo u Rijeci, a kasnije otvoriti svoju firmu. 

"Najbolje je biti sam svoj gazda. Smatram da mladi u Hrvatskoj imaju puno izbora i opcija za rad. Oni to ne vide, ali toga ima", kazao nam je.

Njegov kolega komentirao je da današnji mladi misle da sve mogu dobiti zdravo za gotovo.

"Zapravo će cijeli život, do mirovine, morati raditi kako bi bili zadovoljni. Na kraju nije bitan novac, nego djeca i obitelj. Ljubav. To je najbitnije", kazao nam je. 

Jedan od mladića s kojima smo razgovarali kaže da planira upisati Plesnu akademiju u Zagrebu.

"Poslije srednje škole planiram upisati Plesnu akademiju u Zagrebu. Plan je bio studij u inozemstvu, no nisam upao, tako da ću sada u Zagreb, a onda opet sljedeće godine probati upisati fakultet negdje u inozemstvu.

Vani je drugačija kultura i možda bolje obrazovanje", kazao nam je, komentirajući kako smatra da je perspektiva mladih bolja u inozemstvu nego u Hrvatskoj.

 

 

 

Pročitajte više