VIDEO Mlada britanska beskućnica: Mislila sam da ću biti na fakultetu, a ne na ulici

Screenshot: BBC

"NA MLADE ljude na ulicama gleda se s ponižavanjem i omalovažavanjem. Ili ih sažalijevaju ili ih ružno tretiraju. Mene su više puta nazvali propalicom i skitnicom. Bolno je vidjeti da ljudi ne razumiju moju situaciju i da ih nije briga za mene, nego me u startu osuđuju", za BBC govori mlada Engleskinja Kaitlyn, koja je kao 18-godišnjakinja završila na ulici i živjela kao beskućnica u Blackpoolu.

Kaitlyn kaže da joj kod kuće nikad nije bilo bajno. Ozračje je bilo zlostavljačko i neprijateljsko. Bilo je dosta svađa i vike. Nije joj to bilo lako podnijeti i smatra da je odlazak od kuće bio vjerojatno njena najbolja odluka.

S 18 završila na ulici

Kaitlyn je završila na ulicama Blackpoola u studenom 2021. godine kao 18-godišnjakinja. Spavala je na otvorenom. Nije znala kome bi se obratila. Smrzavala se danima.

"Imala sam plastičnu vreću sa svojim stvarima koja mi je ujedno služila kao jastuk. Sjedila bih u nekom kutu tresući se od hladnoće i s vrećom u rukama. Bojala sam se da mi netko ne ukrade stvari", govori Kaitlyn i nastavlja:

"Jednog dana me policija odvezla u centar za socijalnu skrb. Bojala sam se tog novog okruženja. U prvom tjednu mog boravka tamo vidjela sam kako jednog čovjeka bodu nožem. To je bilo zaista traumatično iskustvo."

Kaitlyn je završila u skloništu za beskućnike, u kojem je ostala dva mjeseca: "U skloništu dobiješ svoj krevet, lampu, poplun i jastuk. Ondje je ipak sigurnije nego na ulicama."

"Mislila sam da ću biti na Oxfordu ili Harvardu"

Kad je postala beskućnica, često je objavljivala na TikToku. Odlučila je bilježiti sve što joj se događa u toj novoj situaciji. Snimila je puno videa ispred prenoćišta i u svojoj sobi.

"Prije 10 godina mislila sam da ću u ovo vrijeme biti na Oxfordu ili Harvardu. Nije mi padalo na pamet da ću postati beskućnica. Nitko se tome ne nada", kaže Kaitlyn, koja danas živi zbrinuta u programu socijalne skrbi.

Namjerava položiti gimnazijski ispit iz matematike kako bi se mogla nastaviti školovati za medicinsku sestru i potom pronaći posao.

Pročitajte više