VIDEO Monstrumi iz Međimurja psiću izrezali uši

Foto: Aleksandra Hampamer

PAS spašen iz međimurskog romskog naselja ima izrezane uši, zatvorene oči i u lošem je stanju.

Desetomjesečni psić sad se nalazi u Azilu Čakovec, a voditeljica Azila Aleksandra Hampamer objavila je snimku psa dok jede u kavezu. 

"Užas do užasa"

"Škarama su mu nasjeckali uši, poluslijep, jedno oko možda spasimo, ima jedva deset mjeseci a zubi svi zglodani, hropće, demodex, ali je jeo. Pitate me kako izdržim. Izađem na trenutak i isplačem se. Danas me ovo sasulo, a tek ostali. Sve užas do užasa", napisala je.

"Maleni je kod mene, bili kod veterinara, dobio nexgard, prazinon, antibiotik, kapi i mast za oči, okupan u peroxidermu, izvađena krv, užasno kašlje, jedno oko je izgubljeno, za drugo ćemo se pokušati izboriti. Uši su kompletno nareckane po rubovima, ali će zacijeliti. Jeo je i sad spava.

Za njega i sve njih, a na stotine ih je već ušlo u naše sklonište, potrebna nam je sva moguća pomoć - prije svega u privremenim smještajima kako ih ne bismo vraćali u naselja te u hrani, podlošcima, lijekovima, kućicama, starim dekama, posteljini, ručnicima. 

Naši podaci za donacije su: HR3323400091116025375, ZEU Prijatelji životinja i prirode Čakovec, model 02 i poziv na broj 888", objasnila je.

Psi u užasnom stanju

Razgovarali smo s Aleksandrom.

"Od 18. 6. kod nas traje projekt kastracija pasa u romskim naseljima Međimurja kako bi se smanjio njihov broj, pružila im zdravstvena skrb, očistili se od nametnika i udomili. 

Projekt najvećim dijelom financira Ministarstvo poljoprivrede, a provode ga stručne službe u našoj Županiji te sve veterinarske ambulante. Dnevno se iz naselja dovozi oko 40-50 pasa, drugi se dan operiraju, liječe i kad su spremni vraćaju se u naselja ako imaju vlasnike. Ako ih nemaju, idu u sklonište ili u privremeni dom", priča nam voditeljica Azila.

"Trenutno smo u romskom naselju Piškorovec, na području općine Mala Subotica. Jako je puno pasa u prilično lošem stanju, no ovaj maleni starosti oko 10 mjeseci osim Demodexa ima i potpuno zatvoreno jedno oko te drugo, koje ćemo probati spasiti, i nečim oštrim izrezuckane uši. Jedna druga kujica ima vezano nešto u nozi od čega je cijela noga otekla, sljedeća ima deformiranu nogu, puno je drugih pasa u poodmaklom stadiju Demodexa. Sklonište je do ovog trenutka prihvatilo preko 250 pasa i uz pse o kojima smo do početka projekta skrbili sad brinemo o njih preko 600. Potrebno nam je sve, od hrane, financijskih sredstava, bokseva za smještaj bolesnih pasa itd.", priča nam Hampamer.

"Jedan dio skloništa uređen je kroz projekt Ministarstva, no bolesni i teško zanemareni psi dolaze svakodnevno. Pas je trenutno kod mene, danas mu je pružena veterinarska skrb i nadam se da će biti dobro", ispričala je Aleksandra Hampamer za Index.

Obrađeno oko tisuću pasa

Inače, u projekt kastracije pasa iz romskih naselja Međimurske županije uključile su se sve udruge i volonteri iz Hrvatske. Projekt je trenutno u zadnjem naselju, a do sada je obrađeno oko tisuću pasa. Ostalo ih je još oko 1700.

Sve informacije i upute kako možete pomoći možete dobiti na Facebook stranici Azila Čakovec ili kontakt broju 099/4800-640.
 

Pročitajte više