Neuralink pokazao kako čovjek mislima pomiče kursor miša na ekranu

Muskov start-up Neuralink pokazao je kako 29-godišnji nepokretni muškarac kojem su nedavno ugradili prvi čip u mozak igra internet šah putem svojih misli. 

Potpuno paralizirani Nolad Arbaugh igrao je šah na svom laptopu, a kursor miša pomicao je mislima. Implantant Muskova start-upa ugrađen mu je prije dva mjeseca. 

"Zovem se Noland Arbaugh, imam 29 godina. Prije osam godina doživio sam nesreću tijekom ronjenja i otada sam kvadriplegičar.

Volim igrati šah i to mi je jedna od aktivnosti koje ste mi omogućili, nešto što nisam mogao posljednjih nekoliko godina, pogotovo ne ovako. Nekada sam se koristio mišem, no sada sve činim svojim mozgom", kazao je Noland Arbaugh između ostaloga. 

Neuralinkov čip dizajniran je kako bi očitao moždane aktivnosti, dešifrirao koji pokret osoba namjerava učiniti, a zatim pokrenuo naredbu za izvršenje te radnje. Arbaugh je rekao da je u početku vježbao pokušaj pomicanja ruke sve dok nije postalo intuitivno zamišljati pomicanje kursora.

"U osnovi, to je bilo kao korištenje Sile na pokazivaču", rekao je u videu, očito se referirajući na Ratove zvijezda, dodajući da je koristio implantat i za igranje videoigre.

"Ovo je korak naprijed"

Kip Ludwig, suvoditelj Instituta za translacijski neuroinženjering u Wisconsinu, istaknuo je da su konkurentske tvrtke poput BlackRocka i Synchrona ranije pokazale da paralizirani pacijenti mogu koristiti svoje implantate za kontrolu elektroničkih uređaja. Ipak, rekao je, Neuralinkova bežična tehnologija je korak naprijed.

"Iako to nije jasan napredak u usporedbi s onim što su drugi dosad pokazali, svakako je dobra polazna točka", rekao je Ludwig.

Video Arbaugha dolazi gotovo tri godine nakon što je Neuralink objavio video koji prikazuje majmuna kako igra pong svojim umom. Kompanija se zbog toga našla i na meti kritika zbog tretmana životinja u razvoju svog moždanog implantanta. 

Muskova firma nije jedina ni prva koja to radi

Neuralink nije prva tvrtka koja je predstavila elektronički implantat koji omogućuje osobi da pomiče kursor razmišljajući o njemu. Konkurent Synchron razvija uređaj nalik stentu koji se nalazi na motornom korteksu mozga i omogućuje pacijentima da tipkaju poruke koristeći svoje misli, ponekad uz pomoć softvera za praćenje očiju.

Neuralink je zauzeo invazivniji pristup u nadi da će prenijeti podatke iz mozga u računalo brže od konkurentskih tehnologija.

Kompanija je rekla da koristi robotski uređaj za ušivanje računalnog čipa napunjenog elektrodama u površinu mozga.

Musk je rekao da je početna primjena uređaja pomoć paraliziranim pacijentima da oporave funkciju dijelova tijela, ali također predviđa da će jednog dana poboljšati sposobnosti zdravih ljudi.

Pročitajte više