VIDEO Muslimani prosvjeduju diljem svijeta, pale američke i izraelske zastave

Foto: EPA

Deseci tisuća muslimana prosvjedovali su ovih dana diljem Bliskog istoka u znak potpore Palestincima i protiv izraelskog bombardiranja Gaze. Gomile muslimanskih vjernika slile su se na ulice nakon današnje molitve, gnjevne zbog razornih izraelskih zračnih napada na Gazu. 

Izraelska policija je dopustila samo određenom broju starijih muškaraca, žena i djeci da uđu u prostrani kompleks džamije Al Aksa, s ciljem sprječavanja mogućeg nasilja. Mladi Palestinci kojima je odbijen ulazak okupili su se na stepenicama blizu Lavljih vrata sve dok ih policija nije istjerala izvan bedema starog grada. 

"Ne možemo živjeti, ne možemo disati, oni ubijaju sve što je dobro u nama. Sve što je nama zabranjeno, Izraelcima je dopušteno", rekao je Ahmad Barbour (57), ljut jer su i njemu zabranili ulaz. 

"Smrt Izraelu", "Smrt Americi" 

Tisuće njih prosvjedovale su u Ammanu, u Jordanu, a neki su uzvikivali: "Idemo u Jeruzalem kao milijuni mučenika!" "Što oni žele od Palestine? Očekuju li da oni odu? Što će ostati onda od Palestine? Oni neće otići", kazao je prosvjednik Omar Abu-Sundos, a prenosi AP

U Bejrutu su tisuće pristaša libanonske militantne skupine Hezbolah mahale zastavama Libanona, Palestine i Hezbolaha, uzvikujući potporu Gazi i pozivajući na "smrt Izraela". U Bagdadu su se deseci tisuća prosvjednika okupili na trgu Tahrir. Diljem Irana, koji podržava Hamas, muslimani su također pohrlili na ulice nakon molitve.

U Teheranu su palili izraelske i američke zastave uzvikujući: "Smrt Izraelu", "Smrt Americi" i "Izrael će biti osuđen na propast". U sirijskom glavnom gradu Damasku su se također okupili prosvjednici, među kojima su bili i Palestinci iz izbjegličkog kampa Yarmouk koji je formiran nakon rata 1948. 

"Nemojte napuštati domove. Inače ćete biti poput naših djedova i baka koji su napustili Palestinu i došli u Siriju, ali se nikad nisu vratili", rekao je Ahmad Saeed, 23-godišnji Palestinac koji živi u Siriji. 

U Sani u Jemenu, prosvjednici su mahali jemenskim i palestinskim zastavama. U Egiptu su prosvjednici okružili povijesnu džamiju Al Azhar u središtu Kaira pjevajući da je Izrael njihov neprijatelj "iz generacije u generaciju". U glavnom gradu Pakistana, Islamabadu, neki su vjernici gazili američku i izraelsku zastavu. 

Prosvjed u Sarajevu 

Neformalna grupa građana Prijatelji Države Palestine jučer je organizirala prosvjed u Sarajevu. "Najoštrije osuđujemo svaki vid agresije na palestinski narod i organizirano istrebljenje koje se provodi nad palestinskim narodom u Gazi. Tražimo poštivanje međunarodnog zakona i rezolucija međunarodnog prava", naveli su. 

U Parizu je jučer navečer francuska policija suzavcem i vodenim topovima rastjerala zabranjeni skup podrške Palestincima. Macronova vlada ranije je zabranila propalestinske prosvjede uz obrazloženje da bi oni "lako mogli izazvati remećenje javnog reda". 

Njemačke vlasti očekuju val antisemitskih napada na židovske objekte u Njemačkoj, ali i prosvjede ispred veleposlanstava zemalja koje podržavaju Izrael, prije svega SAD-a, javljaju danas njemački mediji prenoseći da vlasti jačaju mjere sigurnosti.  

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je danas da neće dopustiti nikakav skup podrške "terorističkim organizacijama" i dodao da se svi mađarski državljani trebaju osjećati sigurnima, bez obzira na to koje su vjeroispovijesti ili porijekla. 

Pročitajte više