VIDEO Na Uskršnjem otoku otkriven novi misteriozni kip, bio je potopljen 200 godina

Foto: Shutterstock

ZNANSTVENICI su krajem veljače na Uskršnjem otoku u koritu isušene lagune smještene usred vulkanskog kratera pronašli još jedan misteriozni kip. Moai su goleme kamene skulpture ljudskih figura te se i dan danas postavlja pitanje tko je točno, kako i zašto isklesao i postavio te kamene "čovječuljke" na otočiću u Pacifiku. 

Do sada je na otoku otkriveno više od 1000 moaija, no vjerojatno ih ima mnogo više. Mada su mnogi stekli dojam kako se radi samo o isklesanim glavama (tako obično ove tajnovite statue od vulkanskog kamena vidimo na fotografijama), kipovi zapravo imaju torzo; iako su mnoga od njih još uvijek djelomično ili potpuno zakopana.  

Što znamo o ovim misterioznim statuama? 

U prosjeku statue dosežu četiri metra visine i teže oko 10 tona. Najveći od njih "El Gigante" visok je 21 metar i teži nevjerojatnih 200 tona. Većina kipova je iz nekog razloga leđima okrenuta prema moru, navodi National Geographic

Najstariji kipovi pronađeni na otoku datiraju iz 1300. godine, a najmlađi iz kasnog 16. ili ranog 17. stoljeća. Arheologinja Jo Anne Van Tilburg, direktorica Projekta statue s Uskršnjeg otoka, smatra da su ih izradili Polinežani koji su ovaj otok otkrili oko 1000. godine te razvili napredne društvene, političke i vjerske sustave iz kojih su i proizašli moai. 

Naime, postoji povezanost između moaija, naroda Rapa Nui i sličnih monolita pronađenih oko Polinezije. Stručnjaci smatraju da ovi kipovi potječu iz zajedničke religije - čak i ako ne izgledaju uvijek slično. Rapa Nui su vjerovali da njihovi poglavari potječu od bogova i da će nakon smrti ponovno postati božanstva.

Znanstvenici stoga pretpostavljaju da su vjerojatno izradili kipove kako bi privremeno zadržali duhove predaka. "Osobno smatram da su moaiji neka vrsta spremnika u koje su hvatali te duhove i držali na sigurnom kako bi mogli pomagati onima koji su još uvijek živi", rekla je Van Tilburg. 

I dan danas se smatraju svetima 

Ove statue lokalno stanovništvo i dan danas smatra svetima i izvorom duhovne životne snage te ih je protuzakonito dodirivati. "Ovaj moai ima veliki potencijal za znanstvena istraživanja. Radi se o jedinstvenom otkriću jer je ovo prvi put da je moai otkriven unutar lagune u krateru Rano Raraku", priopćila je u utorak domorodačka zajednica Ma'u Henua. 

Kip je 21. veljače pronašao tim znanstvenih volontera s tri čileanska sveučilišta koji surađuju na projektu obnove močvare u krateru vulkana. "Moai se nalazi u središtu lagune koja se počela sušiti 2018.", rekla je za AFP Ninoska Avareipua Huki Cuadros, čelnica domorodačke zajednice Ma'u Henua koja upravlja Nacionalnim parkom Rapa Nui, gdje se nalazi vulkan. 

"Zanimljivo je da je posljednjih 200 ili 300 godina laguna bila duboka tri metra, što znači da tamo u tom periodu ni jedno ljudsko biće nije moglo postaviti moai", navodi Huki i dodaje kako ga za sada ne planiraju maknuti s tog mjesta. 

"Cijela zajednica Rapa Nui odlučuje što će se napraviti s njima, a najstariji ljudi žele da ostanu tamo gdje jesu", dodala je. Novootkriveni moai visok je 1.6 metara, pronađen je kako leži na boku i gleda u nebo. Vulkan Rano Raraku i njegovi moaiji spadaju u Svjetsku baštinu UNESCO-a. 

Pročitajte više