VIDEO Najgore nasilje u Belfastu u zadnjih 20 godina. Što se tamo događa?

Foto: EPA

UNATOČ pozivima na smirivanje iz Londona, Dublina i Washingtona, nova nasilja su u četvrtak navečer izbila u Sjevernoj Irskoj, koju posljednjih tjedan dana potresaju godinama neviđeni neredi.

U Belfastu se specijalna policija suočila s republikanskim prosvjednicima i bila zasuta kamenjem i molotovljevim koktelima dok je pokušavala spriječiti masu okupljenih da se uputi prema unionistima, javlja agencija France presse. 

Tjedan dana je britanska pokrajina uzdrmana sukobima neviđenima od 1998., tijekom kojih lete projektili na snage reda i pale se vozila, većinom u područjima s protestantskom većinom. 

U nasilju je do sada ozlijeđeno više od 50 pripadnika policije. U tri desetljeća je poginulo 3500 ljudi u sukobima između republikanaca, uglavnom katolika koji su pobornici ujedinjenja s Irskom, i protestantskih unionista, gorljivih pobornika pripadnosti Ujedinjenom Kraljevstvu.  

Pozivi na smirenje

Nova nasilja su izbila iako su tijekom dana britanski i irski premijeri pozvali na smirenje, pridruživši se pozivima čelnika Sjeverne Irske, i unionista i republikanaca, koji osuđuju "neprihvatljivo" nasilje, u ozračju napetosti i ogorčenosti zbog Brexita. 

Prije izvanrednog zasjedanja lokalnog parlamenta sjevernoirska vlada, sastavljena od unionista i republikanaca, objavila je zajedničko priopćenje u kojem osuđuje nasilje koje je u potpunosti "neprihvatljivo i neopravdano" te je pozvala na prekid "napada na policiju, javne službe i (sjevernoirske) zajednice".

Boris Johnson, koji je na lice mjesta poslao svog ministra za Sjevernu Irsku Brandona Lewisa, razgovarao je poslijepodne s irskim kolegom Michealom Martinom.

"Naglasivši da je nasilje neprihvatljivo, pozvali su na smirenje. "Moramo napredovati razgovorom i radom na institucijama pokrenutim sporazumom na Veliki Petak" (kojim su okončani sukobi 1998.), priopćio je Dublin.  

I Bijela kuća poziva na smirenje

Bijela kuća je također pozvala na smirenje i istaknula da je "zabrinuta" zbog nasilja dok je Joe Biden, ponosan na svoje irsko podrijetlo, već izrazio zabrinutost zbog posljedica Brexita na mir u toj pokrajini. 

"Nakon Sporazuma na Veliki Petak vlada prividan mir", rekla je stanovnica Fiona McMahon, "Nemir je duboko ukorijenjen i to ne samo zbog Brexita", dodala je i ocijenila da "premijer Boris Johnson ovdje nema što raditi" .

Brexit je oslabio krhku ravnotežu u pokrajini uvođenjem carinskih kontrola između Ujedinjenog Kraljevstva i Europske unije. 

Što stoji iza novog nasilja?

Nasilje u kojem sudjeluju čak i bande 12-godišnjaka započelo je 29. ožujka u lojalističkom području Londonderryja, u kojem većinski živi stanovništvo koje podržava Sjevernu Irsku kao dio Ujedinjenog Kraljevstva. Od tada su se prosvjedi i neredi događali gotovo svake noći u brojnim gradovima, među ostalim u Belfastu, Carrickfergusu, Ballymeni i Newtownabbeyju.

U neredima su uglavnom mladi lojalisti bacali cigle, petarde i zapaljive bombe na policajce i vozila. No, u srijedu navečer neredi su eskalirali u sektaške sukobe preko takozvanog mirovnog zida u zapadnom Belfastu, koji dijeli većinski protestantsko-lojalističke zajednice od većinski katoličko-nacionalističkih, koje zagovaraju ujedinjenu Irsku. Vrata koja ih dijele su razbijena, a tijekom nekoliko sati nereda, napadnuti su policajac i fotoreporter, a jedan je autobus otet i zapaljen.

Dijelovi Sjeverne Irske i dalje su sektaški podijeljeni 23 godina nakon što je mirovni sporazum uglavnom zaustavio Sjevernoirski sukob, koji je trajao gotovo 30 godina i odnio više od 3500 života.

Tko stoji iza nemira?

Iako nema jasnih indikacija da su neredi organizirani, nasilje je koncentrirano u područjima u kojima kriminalne bande povezane s lojalističkim paravojnim formacijama imaju značajan utjecaj. Sve je više dokaza da vođe organizacija kao što su Ulsterska obrambena asocijacija (Ulster Defence Association) i Ulsterske dobrovoljačke snage (Ulster Volunteer Force) dopuštaju da se nemiri nastave.

Analitičari ukazuju da lojalistička paravojna organizacija South East Antrim UDA može iskoristiti priliku i uzvratiti udarac sjevernoirskoj policiji nakon nedavne akcije suzbijanja kriminaliteta na području oko Carrickfergusa. Ova paravojna skupina uključena je u mnoge oblike organiziranog kriminala i prema policijskim izvorima čini "neizrecivu štetu zajednici i širi strah u susjedstvu".

Kakve to veze ima s Brexitom?

Unionistički čelnici povezali su nasilje s jačanjem lojalističkih tenzija oko granice u Irskom moru, koja je nastala kao posljedica dogovora Velike Britanije i Europske unije nakon Brexita. Nova trgovinska granica rezultat je Sjevernoirskog protokola, uvedenog kako bi se izbjegla uspostava tvrde granice na irskom otoku. Protokol znači da Sjeverna Irska ostaje na jedinstvenom robnom tržištu Europske unije, pa proizvodi koji u Sjevernu Irsku dolaze iz Velike Britanije prolaze uvozne procedure za Europsku uniju. Tako se izbjegava potreba kontrole na irskim granicama, nego se carinska pravila Europske unije umjesto toga provode u sjevernoirskim lukama. Unionisti tvrde da to štetu trgovini i ugrožava poziciju Sjeverne Irske u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U siječnju su se grafiti protiv granice na Irskom moru pojavili na zidovima u nekim lojalističkim područjima, poput dijelova Bangora, Belfasta, Glengormleyja i Larneu, jednoj od glavnih sjevernoirskih luka. Kontrole u skladu s Brexitom privremeno su prekinute zbog prijetnji lučkim radnicima u Larneu i Belfastu, iako policija tvrdi kako nema dokaza o vjerodostojnim prijetnjama.
U ožujku je jedna skupina u kojoj su bili i predstavnici lojalističkih paravojnih skupina pisala britanskom premijeru Borisu Johnsonu da povlači svoju potporu Sporazumu Velikog petka, dogovoru iz 1998. godine kojim je okončan Sjevernoirski sukob. I Vijeće lojalističkih zajednica priopćilo je da privremeno povlači svoju potporu sporazumu zbog zabrinutosti oko carinskog protokola.

Jesu li uključeni i drugi politički čimbenici?

Neki unionistički vođe pridonijeli su nasilju odlukom da ne procesuiraju čelnike republikanske stranke Sinn Féin zbog kršenja epidemioloških propisa tijekom pogreba bivšeg šefa obavještajne službe Irske republikanske armije (IRA) u lipnju prošle godine. Pogreb Bobbyja Storeyja okupio je oko 2000 ožalošćenih, među kojima i zamjenicu prve ministrice Sjeverne Irske Michelle O'Neill, u vrijeme dok su još uvijek postojala stroga ograničenja zbog covida-19 u smislu ograničavanja broja osoba na javnim okupljanjima.

Mnogi su izrazili negodovanje što O'Neill nije slijedila smjernice na kojima je inače javno inzistirala i zbog kojih su prošlog ljeta otkazane lojalističke parade. Neki su optužili policiju za dvostruke standarde nakon što je javno tužilaštvo objavilo kako neće biti kaznenih prijava. Iako je prva ministrica i čelnica Demokratske unionističke stranke (DUP) rekla da se ne slaže s tim stajalištem, ipak je pozvala ravnatelja sjevernoirske policije Simona Byrnea da podnese ostavku. 

Byrne je rekao da shvaća nezadovoljstvo javnosti, ali je odbio odstupiti. Pozivajući na prekid uličnih nemira u srijedu navečer, Byrne je rekao kako je otvoren za dijalog sa svakim tko je spreman raditi na rješavanju problema s kojima se suočava sjevernoirska zajednica. Obraćajući se izgrednicima, Byrne je na Twitteru napisao: "Idite kući prije nego što netko bude ozbiljno ozlijeđen. Nasilje nije odgovor". 

Pročitajte više