VIDEO Neonacisti s bakljama opet marširali po Americi: "Jug će ponovo ustati, Rusija je naš prijatelj"

Screenshot: NBC

SKUPINA neonacista i bijelih suprematista vratila se u Charlottesville, grad u kojem su u kolovozu izazvali krvave nerede.

Grupa bijelaca predvođena Richardom Spencerom, vođom tzv. američke "alternativne desnice", sinoć je marširala Charlottesvilleom noseći baklje i skandirajući "nećete nas zamijeniti" te "Rusija je naš prijatelj" i "Jug će ponovo ustati".


Neonacisti su se okupili pred spomenikom južnjačkog generala Leeja, kojeg je grad Charlottesville htio ukloniti ovog ljeta.


Podsjetimo, isti takav marš neonacista i bijelih suprematista u kolovozu je izazvao masovne sukobe s antifašistima, a ulje na vatru naknadno je dolio i američki predsjednik Donald Trump koji je za nasilje osudio obje strane te ustvrdio da je među bijelim suprematistima u Charlottesvilleu bilo "jako dobrih ljudi".

"Naš prosvjed polučio je velik uspjeh. Planirali smo ovo dugo vremena. Htjeli smo pokazati da je naš identitet važan. Nećemo mirno dozvoliti rušenje simbola naše povijesti i naših ljudi i zato ćemo ponoviti ovo", rekao je organizator prosvjeda, Richard Spencer.

O maršu neonacista oglasio se i gradonačelnik Charlottesvillea Mike Signer, koji je na Twitteru napisao: "Još jedan odvratni posjet neonacističkih kukavica. Niste dobrodošli ovdje! Vratite se kući! U međuvremenu provjeravamo sve pravne opcije."

Prosvjed neonacista održan je pod budnim okom velikog broja policajaca.

Pročitajte više