Video: Neredi u Londonu: Moćnici se smješkaju dok prosvjednici opsjedaju Banku Engleske

TISUĆE demonstranata okupilo se u Londonu kako bi održalo prosvjed protiv summita skupine G20, svjetskih vođa te pozvalo na promjene u svjetskom ekonomskom sustavu.

Prosvjedi nisu protekli mirno te je došlo i do izravnog sukoba prosvjednika i policije, a nekolicina njih popela se na krov Banke Engleske, gdje se održava spomenuti summit. Druga skupina prosvjednika porazbijala je nekoliko prozora na obližnjoj zgradi Kraljevske banke Škotske, prenosi BBC.

Scotland Yard izvijestio je kako su 23 osobe uhićene u svezi s prosvjedom, a policija procjenjuje kako se na prosvjedu okupilo oko 4.000 prosvjednika anti-kapitalista, anarhista te aktivista protiv klimatskih promjena. Sigurnosni plan za osiguranje dvodnevnog summita u Londonu, policiju je koštao 7.5 milijuna funti, a svi dopusti londonskih policajaca ukinuti su dok summit ne završi.

Cilj sastanka svjetskih vođa u Londonu jest pokušaj da se pronađe rješenje postojeće svjetske financijske krize. Tijekom poslijepodneva održat će brojne međusobne bilateralne razgovore, kako bi se dogovorili oko konačnih detalja predloženog plana reforme. Američki predsjednik Barack Obama u tu je svrhu uputio apel drugim zemljama da rade zajedno na uzdizanju svjetskog tržišta te da se prestanu baviti samo zaštitom vlastitog tržišta.

B.V.
Foto: AFP

Pročitajte više