Video - New Orleans obilježava tužnu godišnjicu: Pet godina od smrtonosnog udara Katrine

POČETKOM kolovoza 2005. godine ime Katrina bilo je samo jedno u nizu imena kojim su američki meteorolozi nazivali uragane, no početkom rujna postalo je simbol za najrazorniju katastrofu na jugu SAD-a.

Pet godina nakon smrtonosne katastrofe, koja je odnijela 1.800 ljudskih života i nanijela 125 milijardi dolara štete, NASA je objavila satelitske snimke uragana Katrine, čiju će godišnjicu ovih dana obilježiti stanovnici New Orleansa i okolice, ali i rezultate dosadašnjih istraživanja i mjerenja, te računalne modele i prikaze koji će meteorolozima i znanstvenicima pomoći u razumijevanju ovih pojava.

Katrina podigla velike valove u Zaljevu, poplava odgovorna za smrt ljudi u New Orleansu

Katrina je udarila o obalu država Mississippi i Louisiana 29. kolovoza 2005. kao uragan treće kategorije prema Saffir-Simpsonovoj skali mjerenja jačine tropskih ciklona, što nije najsnažnija poznata ciklona, no snagu i razornost dalo joj je široko područje koje je zahvatila, te veliki valovi koje je podigla u Zaljevu. Ti su valovi izazvali katastrofalne poplave u priobalnom području i koji su najodgovorniji za većinu izgubljenih života i materijalnu štetu. Nakon prodora mora više od 80 posto područja grada New Orleansa ostalo je pod vodom.

Na video snimci koju je objavio NASA-in Centar za istraživanje svemirskih letova Goddard, vidi se mnoštvo podataka koje su prikupili njezini sateliti, a koji će pomoći u previđanju nastanka i kretanja tropskih ciklona. Među njima su i mjerenja temperature morske površine nad kojom se formiraju ciklone i iz kojih ciklona u nastajanju crpi energiju za rast. također su registrirani i podaci o formiranju oblačnog sloja, padalina i ostalih parametara važnih za nastajanje i kretanje ciklona.


 
Na kraju video snimke vidi se i područje New Orleansa neposredno prije udara Katrine, za vrijeme katastrofalnog udara, ali i današnje snimke grada koji još uvijek sanira i liječi posljedice smrtonosnog uragana. Katrina je bila tek jedan od 28 uragana zabilježenih te sezone 2005. godine, no zbog posljedica koje je za sobom ostavila ostat će jedna od najpoznatijih.

Pročitajte više