VIDEO Nizozemski desničar trgao stranice iz Kurana i gazio po njima

Screenshot: Twitter

TURSKO ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je danas da je pozvalo nizozemskog veleposlanika na razgovor zbog prosvjeda koji je bio usmjeren na svetu knjigu muslimana. Edwin Wagensveld, vođa ekstremno desnog pokreta Pegida u Nizozemskoj, u nedjelju je u blizini nizozemskog parlamenta iskidao stranice iz kopije Kurana i gazio po njima. Policija je promatrala njegov performans, ali nije intervenirala.

"Radi se o slobodi izražavanja i mislim da bi to trebalo biti moguće u Nizozemskoj", kazao je Wagensveld. Tursko ministarstvo vanjskih poslova navelo je u svom priopćenju da osuđuje "podli napad", za koji kaže da je dokaz islamofobije, diskriminacije i ksenofobije u Europi, prenosi Associated Press

U Švedskoj spaljen Kuran

Turska očekuje od nizozemskog veleposlanika da poduzme konkretne mjere opreza kako bi se spriječili i onemogućili slični događaji u budućnosti, a od nizozemskih vlasti da poduzmu konkretne mjere protiv Wagensvelda. Odnosi između Turske i Nizozemske narušeni su 2017. godine kada su nizozemske vlasti zabranile turskim dužnosnicima da vode kampanju za referendum među tamošnjom turskom dijasporom. 

Sličan prosvjed se prošlog vikenda odvijao i u Švedskoj gdje je krajnje desni antiislamski aktivist spalio Kuran ispred turske ambasade u Stockholmu. Turska je oštro osudila taj čin i Švedsku zbog dopuštanja prosvjeda, a Erdogan je izjavio da Švedska neće dobiti potporu Turske za svoje kandidature za NATO.

Pročitajte više