Video: Norijada - Od plesa, preko divljanja i privođenja, do razbijenih glava

U POSLIJEPODNEVNIM satima došle su prve vijesti o crnoj strani norijade. U prometnoj nesreći s troje ozlijeđenih koja se dogodila poslijepodne u Šibeniku sudjelovalo je troje maturanata. Osobno je vozilo naletjelo na pješaka oko 14.30 sati u Ulici bana Josipa Jelačića na Šubićevcu, a potom udarilo u stablo, javila je šibenska policija.

Iako službeno nije potvrđeno tko su sudionici nesreće niti tko je ozlijeđen, Slobodna Dalmacija neslužbeno doznaje kako su u vozilu bila tri šibenska maturanta koja su proslavljala "norijadu". Vozili su se u Škodi koju im je, za tu priliku, posudio otac jednog od njih, naletjeli su na mlađu osobu o kojoj skrbi Centar za odgoj djece i omladine Šubićevac, a onda se zabili u stablo. Dvoje maturanata i pješak prevezeni su u Opću bolnicu Šibenik.

Zagrebačka policija izvijestila je večeras da je oko 20.40 sati završio službeni dio programa kojim su maturanti zaključili ovogodišnju norijadu. Maturanti su se razišli do 21.20 sati, napominju u policiji.

Ukupno je privedeno 18 osoba nad kojima se provode prekršajne obrade. Maturanti su oštetili ukupno četiri tramvaja i autobusa ZET-a. Brašno, jaja, ples i alkohol uvijek su obilježavali posljednji dan srednje škole. Čitavo vrijeme održavanja norijade, maturante je pratila policija koja je nasilne maturante privodila, dok je pijane mladiće i djevojke hitna pomoć odvodila na ispumpavanje želuca i triježnjenje.

Nakon što su na Trgu bana Jelačića otplesali Quadrillu, 1.500 zagrebačkih maturanata je u koloni i uz pratnju policije otišlo prema Bundeku gdje su, opet pod budnim okom policije, rekli posljednje zbogom srednjoj školi.

Na Bundeku je danas uvedena prohibicija i alkohol se nije smio unositi na prostor parka. Maturanti su oko 13 sati stigli na Bundek, a do tad nije bio zabilježen niti jedan incident. Zagrebačkim maturantima i ove godine se pridružio Milan Bandić koji je najviše simpatija pokupio od nekolicine pijanih maturanata od kojih su ga neki čak poljubili u obraz.

Pulsko komunalno poduzeće ispraznilo fontane

U Rijeci su razbijena stakla na tri autobusa. Jedan je maturant u Opatiji skakao u more i pri tome udario u stijenu te slomio nogu. Skupine maturanta večeras su se skupljale na raznim lokacijama u gradu, a iz riječke policije zasad nema informacija o privođenju maturanata.

U Dubrovniku norijada je protekla mirnije nego proteklih godina, a najveću pozornost su privukli maturanti Pomorske škole koji su organizirali tradicionalnu kolonu ulicama grada kao i "kontrolni punkt" kraj školske zgrade gdje su bučno slavili završetak škole.

Pulska gradska vlast i njezino komunalno poduzeće Herculanea pobrinuli su se da maturanti toga grada svoj "najluđi dan" u dosadašnjem tijeku života ne oplemene i obrednim kupanjem u gradskim fontanama iz kojih su ispraznili vodu. Pulske maturantice su se žalile kako se, nakon što su se propisno zaprašile brašnom, nisu imale gdje okupati. U Varaždinu su maturanti ispunili glavni trg plešući Quadrillu.

Ove je godine srednju školu završilo oko 35.000 učenika od čega je njih oko 22.000 pohađalo četverogodišnje strukovne škole, a 13.000 gimnazije.

I.Kri./A.B./R.I.
Foto: Goran Sebelić, Željko Hajdinjak, Damjan Tadić, Ante Baranić, Željko Tutnjević /Cropix

Pročitajte više