VIDEO Biden dvaput napravio isti gaf. Bijela kuća morala objašnjavati što je mislio

Foto: EPA

Američki predsjednik Joe Biden dvaput je pobrkao Gazu s Ukrajinom dok je najavljivao kako će Sjedinjene Države pružiti očajnički potrebnu pomoć ratom razorenom palestinskom području. 81-godišnji Biden potvrdio je jučer da će humanitarna pomoć biti dostavljena zrakom u Gazu. 

Najava je došla samo dan nakon što je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas priopćilo da je 30.000 Palestinaca umrlo od početka rata prošlog listopada. "U nadolazećim danima pridružit ćemo se našim prijateljima u Jordanu te drugima koji isporučuju dodatnu hranu i zalihe iz zraka", priopćio je Biden. 

Dodao je kako će Washington "nastojati otvoriti druge rute, uključujući možda pomorski koridor". Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat, Francuska, Jordan i Velika Britanija već su ispuštali hranu i druge potrepštine iz zraka, piše Sky News

"Trebali bismo poslati stotine kamiona"

Međutim, američki lider je dvaput pogrešno spomenuo kako će pomoć biti ispuštena u Ukrajini, ostavljajući dužnosnike Bijele kuće da razjasne što je zapravo mislio. Bidenova objava stigla je tijekom susreta s talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni. 

"Pomoć koja teče u Gazu nije ni približno dovoljna. Sada to nije ni približno dovoljno. U pitanju su životi djece i nevinih. Nećemo stajati dok ne dobiju još pomoći. Trebali bismo poslati stotine kamiona, a ne samo nekoliko", uvjeren je Biden. 

Također je poručio kako se nada da će biti dogovora o prekidu vatre između Izraela i Hamasa do Ramazana, muslimanskog svetog mjeseca. "Još uvijek jako naporno radimo na tome", naglasio je. Objasnio je kako se sve strane moraju složiti, a to je "još uvijek daleko". 

Pročitajte više