VIDEO Cijeli Novi Sad pred početak Exita išaran slovom Z

Screenshot: 021.rs

VARADINSKI most i okolica Petrovaradina kod Novog Sada, gdje u četvrtak počinje međunarodni festival Exit, osvanuli su išarani slovom "Z", ali će ti simboli agresije Rusije na Ukrajinu biti prebojeni uoči glazbenog događaja, objavio je u srijedu portal 021.rs.

Kako je javio reporter toga portala, na Varadinskom mostu slovo "Z" ispisano je na svakih nekoliko metara, a taj je zloslutni simbol nacrtan na ulicama blizu središta grada kao i u Petrovaradinu, gdje će se na tvrđavi toga drevnog mjesta festival održati od 7. do 10. srpnja.

"Simbol ruske agresije na Ukrajinu osvanuo je i na javnim i privatnim objektima, pa su tako svoje slovo dobili Radnički dom, vrtić i druge zgrade, ali i po koji kontejner", objavio je portal navodeći da je "Z" iscrtano tijekom noći između utorka i srijede.

 

Video: 021.rs

Organizatori Exita javili se priopćenjem

Organizatori Exita su tim povodom priopćili da su dobili uvjerenje mjerodavnih institucija Grada Novog Sada da će slova "Z" biti prebojena, kao i od policije da će slični pokušaji biti spriječeni.

"Exit od svog osnutka poziva na mir i naravno da se protivimo ovom činu koji ima za cilj da u negativnom svjetlu predstavi festival, Novi Sad i Srbiju", naveli su u priopćenju organizatori.

Dodali su da se protive svakom činu koji raspiruje nacionalnu mržnju i potiče na agresiju bilo koje vrste te će ove godine tijekom festivala jasno i glasno poslati mirovne poruke.

Portal 021.rs navodi da je na Exitu trebao nastupiti i ovogodišnji pobjednik Eurovizije, ukrajinski sastav Kalush Orchestra. Međutim, festival je prije nekoliko dana priopćio da "zbog nepredviđenih okolnosti, koje su izvan kontrole festivala, grupe i njezinih članova", do ovog nastupa neće doći, ali će ih publika imati prigodu čuti na festivalu Sea Dance, objavio je novosadski portal.

Exit je poznati novosadski međunarodni glazbeni festival koji se održava na petrovaradinskoj tvrđavi.

Nastao iz bunta i revolta zbog stanja u Srbiji koncem 90-ih, Exit je tijekom godina prerastao u jedan od najvećih muzičkih događaja u jugoistočnoj Europi, koji posjete deseci tisuća mladih iz cijele Europe.

Pročitajte više