Novinari optuženi da su krali iz Bidenovog aviona. Jedan pokazao što je sve uzeo

Foto: EPA

Američkim novinarima poslan je apel da pretanu krasti suvenire iz službenog zrakoplova američkog predsjednika Joea Bidena. Provjera inventara zrakoplova Air Force One nakon Bidenovog posjeta zapadnoj obali SAD-a u veljači otkrila je da nekoliko stvari u dijelu za medije - nedostaje.  

Među predmetima koji su navodno nestali iz mlažnjaka su i brendirane jastučnice, čaše i tanjuri sa zlatnim okvirom.

"To mora prestati. Loše se odražava na novinare koji putuju s predsjednikom"

Udruga dopisnika Bijele kuće upozorila je da je zabranjeno uzimanje stvari iz aviona.

Prošlog mjeseca udruga je poslala mejl novinarima u kojem je poručila da se takvo ponašanje loše odražava na press pool, skupinu novinara koji putuju s predsjednikom, i da mora prestati.

Novinarima se ponekad za uspomenu daju mala pakiranja M&M čokoladica ukrašenih predsjedničkim pečatom.

Ali uzimanje predmeta s logom Air Force One, uključujući pribor za jelo i ručnike, uobičajeno je već godinama, tvrde izvješća.

Dopisnik Glasa Amerike: Imam svoju kolekciju tih predmeta. Nisam počinio nikakvu nepravdu

Misha Komadovsky, dopisnik Glasa Amerike iz Bijele kuće, prikupio je "suptilnu" zbirku predmeta sa svojih putovanja predsjedničkim zrakoplovom.

"Nikoga nisam osramotio niti sam počinio bilo kakvu nepravdu pri sastavljanju ove kolekcije", rekao je za BBC News dok je držao papirnatu čašu s logom Air Force One koju je "jednostavno zaboravio baciti".

Komadovsky također ima kutiju predsjedničkih M&Ms s Bidenovim potpisom.

"Upozoravam za spoiler. Oni su obični M&M u lijepoj kutiji", rekao je.

Što je Air Force One?

Air Force One, koji Bijela kuća naziva predsjedničkim uredom na nebu, ima 372 četvornih metara prostora raspoređenog na tri razine.

Njegovi impresivni sadržaji uključuju prostrani apartman za predsjednika, medicinsku stanicu s operacijskim stolom, konferencijsku sobu i blagovaonicu, dvije kuhinje za pripremu hrane koje mogu nahraniti 100 ljudi odjednom te određena područja za tisak, VIP osobe, sigurnost i tajništvo osoblje.

Sa svojom naprednom tehnologijom, avion je klasificiran kao vojna letjelica, dizajnirana da izdrži zračni napad.

Također je sposoban dopuniti gorivo u zraku, što mu omogućuje let neograničeno vrijeme - ključno u hitnim slučajevima.

Air Force One također je opremljen opremom za sigurnu komunikaciju, omogućujući zrakoplovu da funkcionira kao mobilni zapovjedni centar.

Na brodu se nalazi 85 telefona, zbirka dvosmjernih radija i računalnih veza. Predsjednik sjedi naprijed, dok su novinari smješteni u stražnjem dijelu aviona.

Pročitajte više