VIDEO Okolicu Los Angelesa pogodio najjači tornado u posljednjih 40 godina

Screenshot: Twitter

NAJMANJE jedna osoba je ozlijeđena nakon što je rijedak tornado jučer pogodio grad Montebello, koji se nalazi jugoistočno od Los Angelesa. Nacionalna meteorološka služba je tornadu dala ocjenu EF-1 s procijenjenim najvećim vjetrovima od 175 km/h, što je najjači tornado koji je pogodio područje Los Angelesa od 1983. godine.

Gradski glasnogovornik Michael Chee je potvrdio kako je tornado oštetio najmanje 17 zgrada, pri čemu je 11 zgrada toliko ozbiljno oštećeno da ih vatrogasci smatraju preopasnima za korištenje. "Bilo je letećih krhotina i svega!!!!" napisao je na Twitteru jedan od lokalnih stanovnika koji je snimio tornado. 

Kalifornija se već mjesecima suočava s vremenskim nepogodama

Meteorološka služba je objavila kako je tornado rušio krovove, električne stupove, razbijao prozore i čupao drveće. Nacionalna uprava za oceane i atmosferu navodi kako Kaliforniju godišnje u prosjeku pogodi manje od 10 tornada, pri čemu se većinom radi o malim i kratkotrajnim tornadima, piše CNN

Obično se radi o tornadima koji se nazivaju kopnenim izljevima te se razlikuju od tradicionalnijih tornada koji nastaju iz rotirajućih grmljavinskih oluja, poput onih uobičajenih u Velikoj nizini i na jugoistoku. Iako kopneni izljevi mogu prouzročiti štetu, ona u većini slučajeva nije ozbiljna.

Jučerašnji tornado je samo jedna u nizu vremenskih nepogoda koje su prethodnih mjeseci pogodile Kaliforniju. Tako se savezna država suočila s najmanje 12 atmosferskih rijeka koje su donijele razorne poplave i vjetrove snage uragana. Najmanje petero ljudi poginulo je ovaj tjedan u oluji na području zaljeva San Francisca dok su žestoki vjetrovi u utorak harali gradovima, rušeći drveće i dalekovode. 

 

Pročitajte više