VIDEO Opći štrajk i kaos u Brazilu: Požari, blokade, suzavci i kamenje

Screenshot: YouTube
 
VELIKI val nasilja izbio je u Rio de Janeiru na samom kraju prvog općeg štrajka u Brazilu u više od 20 godina, javljaju svjetski mediji.
 
U centru grada zapaljeni su autobusi i automobili. Blokade koje su aktivisti postavili na ceste također su zapaljene i brojne trgovine su namjerno oštećene.
 
Jednodnevni opći štrajk zbog mirovinske reforme
 
Jednodnevni opći štrajk prošao je većinom bez incidenata. Mnogi stanovnici ostali su u svojim domovima ili trgovinama, a škole i banke u cijelom Brazilu su zatvorene.
 
Sindikati su pozvali na štrajk u znak prosvjeda protiv predložene mirovinske reforme.
 
Predsjednik Michel Temer izjavio je da žali zbog incidenata u Riu te naglasio da će nastaviti "nastojanja da modernizira državu".
 
 
"Žrtve reforme bit će najsiromašniji građani"
 
"Brazilski radnici i vlada surađuju kako bi izvukli državu iz najveće recesije u njenoj povijesti", rekao je predsjednik.
 
Sindikati tvrde da će žrtve mirovinske reforme biti najsiromašniji građani jer vlada namjerava povisiti dobnu granicu za umirovljenje te sniziti iznos mirovina. Vlada tvrdi da su ov mjere potrebne kako bi izbjegli "kolaps mirovinskog sustava".
 
Osam autobusa zapaljeno, policija gađala suzavcem, a aktivisti kamenjem
 
Štrajk je održan u cijeloj državi i brojne ceste u Sao Paulu, Riu i ostalim gradovima su blokirane. Kasnije tijekom večeri opozicijski prosvjednici su se pridružili štrajku kako bi iskazali nezadovoljstvo vladinom reformom.
 
Neki od prosvjednika u Riu postali su nasilni. Policija ih je napala suzavcem, a aktivisti su bacali kamenje. Prema novinama O Globo, osam autobusa je zapaljeno.
 
Iz vlade su izjavili da štrajk neće utjecati na mirovinsku reformu. 

Pročitajte više